You are here: Home Servicii Avantajele refinantarilor

Avantajele refinantarilor

Refinantarea unui credit este o operatiunile care poate aduce avantaje clientului, atata timp cat rezultatul ei este o diminuare a costurilor initiale.

Inlocuirea unui credit in derulare (ori a mai multor) cu un altul care sa duca la diminuarea dobanzii anuale efectiva reprezinta o premisa de la care trebuie sa pleci orice client atunci cand isi propune sa apeleze la refinantare.

Scopul in sine al refinantarii este sa aduca niste beneficii financiare ori de alta natura clientului care are deja unul sau mai multe credite, catalogate din punctul lui de vedere ca neperformante.

In esenta, aceasta actiune presupune ca beneficiarul unui credit sa obtina avantaje pe termen lung.

Refinantarea trebuie vazuta ca o actiune intreprinsa de o persoana care s-a calificat deja pentru un imprumut (ca doar l-a obtinut) sa poata opta pentru o varianta mai avantajoasa pentru el, fie prin obtinerea unei sume de bani in plus, fie prin a beneficia de o dobanda mai scazuta.

Toti cei care apeleaza la refinantari sunt dornici sa-si diminueze impovararea financiara. Nimeni nu ar vrea sa schimbe un imprumut cu dobanda mica cu unul cu dobanda mai mare.

Pe langa avantajul de cost care reise din cele afirmate de noi anterior, mai intervine si avantajul de prelungire a perioadei de creditare.

Refinantarile unor credite accesate inainte de o anumita data, vin cu perioade de finantare pe 10 ani, spre deosebire de creditele de consum care au ca perioada maxima de accesare 5 ani.

Accesarea unui credit de nevoi personale pe 10 ani nu este posibila decat in cazul refinantarile.

Mai este si cazul refinantarii unor credite cu intarzieri, caz in care posesorii doresc sa-si ‘curete’ trecutul de aceste pete care ii indeparteaza de alte credite de la banci.

Citeste si  Imprumuturi facile pentru romanii care lucreaza in strainatate. Cu sau fara garantii?

Fireste ca, inainte de a apela la o refinantare este bine sa te informezi temeinic, indeosebi asupra costului total al creditului, de aceea noi ti-am indicat din start ca masura de comparatie dobanda anuala efectiva (DAE-ul). Nu comparati rate ale dobanzilor pentru ca la aceste costuri se mai pot adauga diverse comisioane care sa urce foarte mult costul final.

Principalele avantaje ale unui credit de refinantare

Sunt multe tipuri de credite in piata, iar cei intersati de o refinantare trebuie sa stie ca pot apela la aceasta operatiune doar pe specificul creditului accesat initial.

Poti sa alegi o refinantare bancara ori o refinantare nebancara. Depinde foarte mult de conditiile actuale de eligibilitate ale tale.

Un imprumut de refinantare poate fi util daca vrei sa stingi un credit rapid ori unul de nevoi personale ale carora dobanzi sunt mari in prezent.

Poti sa-ti restrangi mai multe credite intr-unul singur, beneficiind astfel de oportunitatea de a-ti gestiona mult mai usor noul imprumut.

Fireste ca o refinantare ca sa merita facuta ar trebuie sa aiba si o baza. Nu incepi o procedura pentru o suma mica de bani. Daca ai in prezent un imprumut de 1000 de euro si vrei sa-l refinantezi, s-ar putea sa nu merite actiunea decat daca treci de la un credit nebancar la unul bancar, caz in care sa-ti poti diminua foarte mult costurile.

Poti opta pentru refinantari in moneda in care iti incasezi veniturile, putand astfel sa scapi de stresul fluctuatiilor valutare.

O refinantare te costa insa, de aceea trebuie sa ai la indemana toate informatiile necesare inainte de a opta pentru ea.

Citeste si  IFN Extra Finance lanseaza XtraGarant, produse financiare garantate

Societatiile financiare ofera la refinantare diverse avantaje: unele ofera o perioada de gratie, altele ofera dobanzi mai mici, altele ofera gratuitate pentru anumite servicii etc.

La refinantare poti alege un credit cu dobanda fixa ori unul cu dobanda variabila.

De asemenea, optand pentru o refinantare a unui credit mai vechi (incheiat in ‘epoca’ roborului, astazi poti sa inchei un contract de credit cu dobanda variabila unde se utilizeaza IRCC (indicele de referinta pentru creditele consumatorilor).

Daca este un credit cu dobanda fixa, nu mai conteaza indicii. Dar este bine sa fiti atenti la diverse comisioane care s-ar putea sa mareasca costurile unei refinantari.

Se prelungeste perioada de imprumut de la maxim 5 ani la maxim 10 ani. Asta inseamna ca ti se vor diminua si ratele lunare, fapt ce reprezinta un avantaj pentru consumator.

Refinnatarile bancare presupun in general aceleasi conditii la accesare ca si ale celorlalte credite din portofoliu: clientul trebuie sa aiba o bonitate buna, sa nu figureze cu restane active in Biroul de Credite, sa aiba vechime in munca etc.

Un alt avantaj al refinantarilor este si cel dat de gradul de indatorare. In acest caz, gradul de indatorare nu mai este cel prevazut pentru creditele in lei (40%) si cele in valuta (20%).

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand optam pentru o refinantare?

  • tipul dobanzi pentru care optezi – sunt recomandate de regula creditele cu dobanda fixa ca fiind mai putin ‘surprinzatoare’ pe termen mediu si lung.
  • scrisoarea de refinantare – aceasta poate costa, nu intotdeauna dar sunt cazuri.
  • costurile de evaluare, indeosebi la creditele ipotecare ori Prima Casa
Citeste si  Poti obtine o refinantare daca esti in Biroul de Credit in 2020?

Cand ai la dispozitie toate aceste elemente si poti sa tragi concluzia ca printr-o refinantare iti aduci anumite avantaje, indeosebi de costuri, poti sa optezi pentru a-ti modifica imprumtul initial.

Fii atent sa alegi o oferta avantajoasa, ca sa merita toata actiunea, pentru ca pana la urma, vei pierde ceva timp pentru aceasta operatiune si ar fi pacat sa te agiti in zadar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies