Avantajele refinantarilor. Ce aduce nou 2023?

Refinantarea unui credit poate fi avantajoasa, daca ti se scad ratele si primesti si bani in plus. Beneficiile reale ale actiunii.

Transformarea unui credit aflat in derulare (ori a mai multora) intr-unul care sa duca la diminuarea dobanzii anuale efectiva reprezinta o premisa de la care trebuie sa plece orice client atunci cand isi propune sa apeleze la o refinantare.

Scopul in sine al refinantarii este sa aduca niste beneficii financiare ori de alta natura clientului care are deja unul sau mai multe credite, catalogate din punctul lui de vedere ca neperformante.

In esenta, aceasta actiune presupune ca beneficiarul unui credit sa obtina avantaje pe termen lung.

Refinantarea trebuie vazuta ca o actiune intreprinsa de o persoana care s-a calificat deja pentru un imprumut (ca doar l-a obtinut) sa poata opta pentru o varianta mai avantajoasa pentru el, fie prin obtinerea unei sume de bani in plus, fie prin a beneficia de o dobanda mai scazuta.

Toti cei care apeleaza la refinantari sunt dornici sa-si diminueze impovararea financiara. Nimeni nu ar vrea sa schimbe un imprumut cu dobanda mica cu unul cu dobanda mai mare.

Ce beneficii reale aduc refinantarile?

Pe langa avantajul de cost care reiese din cele afirmate de noi anterior, mai intervine si avantajul de prelungire a perioadei de creditare.

Refinantarile unor credite accesate inainte de o anumita data, vin cu perioade de finantare de 10 ani, spre deosebire de creditele de consum care au ca perioada maxima de accesare de 5 ani.

Accesarea unui credit de nevoi personale pe 10 ani este posibila doar in cazul refinantarile.

Mai este si cazul refinantarii unor credite cu intarzieri, caz in care posesorii doresc sa-si ‘curete’ trecutul de aceste pete care ii indeparteaza de alte credite noi de la banci.

Fireste ca, inainte de a apela la o refinantare este bine sa te informezi temeinic, indeosebi asupra costului total al creditului, de aceea noi ti-am indicat din start ca masura de comparatie dobanda anuala efectiva (DAE-ul).

Citeste si  Credit pentru cumparaturi confortabile de la TBI

Nu comparati rate ale dobanzilor pentru ca la acestea se mai pot adauga diverse comisioane care sa urce foarte mult costul final.

Caracteristicile unei refinantari

Sunt multe tipuri de credite in piata, iar cei intersati de o refinantare trebuie sa stie ca pot apela la aceasta operatiune doar pe specificul creditului accesat initial.

Poti sa alegi o refinantare bancara ori o refinantare nebancara. Depinde foarte mult de conditiile actuale de eligibilitate ale tale.

Un imprumut de refinantare poate fi util daca vrei sa stingi un credit rapid ori unul de nevoi personale ale caror dobanzi sunt mari in prezent.

Poti sa-ti restrangi mai multe credite intr-unul singur, beneficiind astfel de oportunitatea de a-ti gestiona mult mai usor noul imprumut.

Fireste ca o refinantare ca sa merita facuta ar trebuie sa aiba o baza mult mai solida, argumente pentru a porni aceasta actiune.

Nu incepi o procedura pentru o suma mica de bani. Daca ai in prezent un imprumut de 1000 de euro si vrei sa-l refinantezi, s-ar putea sa nu merite efortul decat daca treci de la un credit nebancar la unul bancar, caz in care sa-ti poti diminua foarte mult costurile.

Poti opta pentru refinantari in moneda in care iti incasezi veniturile, putand astfel sa scapi de stresul fluctuatiilor valutare.

Cele mai frecvente refinantari sunt legate de imprumuturi mari de bani. Noi am dat exemplu imprumutului de 1.000 de euro ca fiind o limita inferioara pentru o refinantare.

Fireste ca se pot refinanta si credite cu valoare mai mica, dar diferentele de costuri nu sunt atat de mari cat sa merite demersurile accesarii unei refinantari.

O refinantare te costa, de aceea trebuie sa ai la indemana toate informatiile necesare inainte de a opta pentru ea.

Ce beneficii ofera IFN-urile in cazul refinantarilor?

Societatiile financiare ofera la refinantare diverse avantaje: unele ofera o perioada de gratie, altele ofera dobanzi mai mici, altele ofera gratuitate pentru anumite servicii etc.

Citeste si  Este posibila stergerea din Biroul de Credit in 2023?

La refinantare poti alege un credit cu dobanda fixa ori unul cu dobanda variabila.

De asemenea, optand pentru o refinantare a unui credit mai vechi (incheiat in ‘epoca’ ROBORului, astazi poti sa inchei un contract de credit cu dobanda variabila unde se utilizeaza IRCC (indicele de referinta pentru creditele consumatorilor).

Daca este un credit cu dobanda fixa, nu mai conteaza indicii variabili ai dobanzii ori ai comisioanelor.

Dar este bine sa fiti atenti la diverse comisioane care s-ar putea sa mareasca costurile unei refinantari.

Se prelungeste perioada de imprumut de la maxim 5 ani la maxim 10 ani. Asta inseamna ca ti se vor diminua si ratele lunare, fapt ce reprezinta un avantaj pentru consumator.

Refinantarile bancare presupun in general aceleasi conditii la accesare ca si ale celorlalte credite din portofoliu: clientul trebuie sa aiba o bonitate buna, sa nu figureze cu restane active in Biroul de Credite, sa aiba vechime in munca etc.

Un alt avantaj al refinantarilor este si cel dat de gradul de indatorare. In acest caz, gradul de indatorare nu mai este cel prevazut pentru creditele in lei (40%) si cele in valuta (20%).

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand optam pentru o refinantare?

  • tipul dobanzi pentru care optezi – sunt recomandate de regula creditele cu dobanda fixa ca fiind mai putin ‘surprinzatoare’ pe termen mediu si lung.
  • scrisoarea de refinantare – aceasta poate costa, nu intotdeauna dar sunt cazuri.
  • costurile de evaluare, indeosebi la creditele ipotecare ori Prima Casa

Cand ai la dispozitie toate aceste elemente si poti sa tragi concluzia ca printr-o refinantare iti aduci anumite avantaje, indeosebi de costuri, poti sa optezi pentru a-ti modifica imprumtul initial.

Fii atent sa alegi o oferta avantajoasa, ca sa merita toata actiunea, pentru ca pana la urma, vei pierde ceva timp pentru aceasta operatiune si ar fi pacat sa te agiti in zadar.

Citeste si  Credite pentru nesalariati - 3 variante sigure

Refinantarea presupune sa rambursezi creditul actual, prin obtinerea unui ou credit care sa-i acopere costurile.

Cu alte cuvinte, iei bani dintr-un credit ca sa stingi un altul (ori altele).

Daca obtii o rata lunara mai mica si poate si o suma suplimentara de bani, s-ar putea ca refinantarea sa fie in avantajul tau.

Creditul de refinantare are reguli proprii: o rata lunara, o perioada de rambursare, conditii de eligibilitate proprii.

Institutiile financiare sunt destul de competitive cand vine vorba de refinantari si poti sa obtii chiar o oferta buna, daca ai rabdare sa cercetezi mai multe oferte.

Motivele care te-ar putea determina sa apelezi la refinantare:

  • reduci costurile lunare cu rata creditului
  • iti restrangi mai multe credite intr-unul singur
  • prelungesti perioada de finantare la 10 ani, lucru ce-ti diminueaza si mai mult ratele lunare
  • poti sa soliciti o suma suplimentara de bani, mai ales daca ti-ai marit perioada de creditare

Atentiuni speciale cu privire la refinantari:

  • cand calculezi avantajele refinantarii, tine cont de toate comisioanele si de costurile asigurarilor
  • compara doar dobanda anuala efectiva
  • ca sa consideri refinantarea avantajoasa, suma de bani obtinuta trebuie sa-ti acopere integral costurile vechiului imprumut
  • fii sigur ca poti achita noua rata, mai ale daca ai suplimentat suma noului credi obtinut
  • daca alegi un credit in alta moneda decat cea nationala, fii atent la riscul valutar
  • incearca sa-ti pastrezi un istoric bun de creditare pentru ca orice intarziere la plata ratelor te conduce la viitoare credite acordate in conditii mai dezavantajoase

Related Posts

Add Comment