Ce credite poti accesa daca ai statut de client probema?

Last update: ianuarie 3, 2021

Pentru clientii pe care bancile i-au raportat la Biroul de Credit, exista oferte de credite de la IFN.

Daca ai calitatea de client rau-platnic, cu greu vei gasi intelegere la banca pentru un nou imprumut. In fapt, putin probabil ca vreo banca iti va acorda un nou credit, poate doar in situatia in care, soliciti o reesalonare a unui credit ori card de credit cu restante, pentru care ai fost deja raportat la BC.

Biroul de Credit este o societate care a bagat spaima in clientii bancilor, evident in cei rau-platnici, in asa-numitii clienti-problema. Aceasta societate (BCul) primeste date despre clientii bancilor si ai IFN-urilor, la ei stocandu-se nu doar datele negative ci si cele pozitive.

Tinand cont ca numarul celor cu restante la credite a crescut mult in ultimul timp (ultimele statistici la nivelul Romaniei aratau un numar impresionant de peste 600.000 de oameni cu restante la banci), exista o oarecare intelegere din partea unora dintre IFN-uri de a le oferi credite si acestor cetateni. Evident, acesti clienti sunt clienti catalogati ca riscanti. Insa, produsele financiare alocate lor sunt acoperite ca risc, mai ales tinand seama de dobanzile mari practicate de IFN-uri in aceste cazuri.

Ce ti se poate intampla cand intarzii cu plata unei rate?

Rau-platnicii sunt tinuti sub evidenta atat de Biroul de Credit cat si de Centrala Riscului de Credit (actuala CRC, fosta CRC – Centrala Riscurilor Bancare). Biroul de Credit s-a creat la initiativa mai multor banci, intre timp toate bancile si aproape toate IFN-urile lucrand cu BC-ul cand vine vorba de creditare. CRC-ul tine de Baca Nationala a Romaniei si colecteaza datele raportate de clientii ale caror restante depasesc suma de 20.000 de lei.

Motivele pentru care ai ajuns in Biroul de Credit pot fi uneori intemeiate, adica sa nu se fi datorat doar unui imbold de rea credinta. Daca ai avut o problema financiara temporara, ori ai avut un eveniment nefericit in familie, etc., insa, intre timp ti-ai inchis datoria si ai lamurit si cu banca aceasta situatie, este posibil sa se tina cont de aceste informatii pentru o noua creditare chiar de la banca.

Citeste si  Credit pentru cumparaturi confortabile de la TBI

Exista unele banci care spun ca ele nu refuza din start clientii rau-platnici, ci analizeaza fiecare situatie in parte si in functie de motivele pentru care ai ajuns inscris in BC, de suma restanta, de perioada de intarziere la plata ratelor, etc., iti pot acorda un credit.

Exista si cazuri in care clientii au fost inscrisi in Biroul de Credit din greseala ori abuziv. Astfel de cazuri trebuiesc lamurite de clienti. Pana la urma banca, daca esti inscris in Biroul de Credit, nu-ti va acorda un nou imprumut pe ochi frumosi. Tu trebuie sa-ti lamuresti situatia din Biroul de Credit.

Mai poti accesa un credit din postura de datornic?

Pe de alta parte, daca esti restantieri poti obtine un credit fara consultarea Biroului de Credit apeland la IFN-uri, atfel de oferte de imprumuturi pentru rau-platnici gasesti chiar si online. O mica parte dintre aceste societati nebancare nu iau in calcul scoringul din BC, pun mai degraba baza de bonitatea ta, pe gradul de indatorare.

In ultima vreme au aparut o serie de societati care se ocupa cu stergerea datelor din Biroul de Credit. Evident, multe dintre aceste oferte sunt incerte, fara temei legal. Desi se platesc bani frumosi pentru o asemenea activitate, trebuie sa fiti atenti la cine apelati. Nu va aruncati sa platiti o suma de bani pentru nimic. Se pare ca baza pentru stergerea din Biroul de Credit este data de faptul ca, inainte de raportarea la BC, banca te-a anuntat sau nu. Daca nu te-a anuntat in prealabil si ai aflat ulterior ca esti inscris in BC, ai toate sansele sa obtii o stergere a datelor tale personale din Biroul de Credit. Puteti gasi informatii utile si pe platforma online a celor de la Biroul de Credit – https://www.birouldecredit.ro.

Exista si clienti care au fost raportati catre Biroul de Credit pentru sume infime, de genul 5-20 de lei, de regula niste restante pentru plata unor conturi curente, nu pentru credite. Si aici exista posibilitatea de a obtine stergerea din Biroul de Credit, daca nu ai fost anuntat in prealabil de raportare.

Citeste si  Solutii de finantare pana la salariu ori pana la pensie

Evident, exista si situatii ultra speciale, cum sunt boli grave ori decese, caz in care bancile sunt mai permisive in aceste cazuri, chiar daca esti inscris in Biroul de Credite ca restantier.

Totul se schimba insa cand vine vorba de credite cu garantii. Aici bancile sunt mai permisive in privinta prezentei in Biroul de Credit. Nu mai vorbim de IFN-uri. IFN-urile care acorda credite cu garantii de regula nu verifica Biroul de Credit, ca sa nu mai vorbim ca putine dintre ele mai sunt interesate de veniturile clientilor. Asadar, clientii rau-platnici primesti mai repede credite daca vin cu niste garantii solide. Spre exemplu, creditele ipotecare se acorda mult mai usor decat cele de consum.

Pentru clientii-problema ai bancilor exista oferte la IFN-uri, nu la toate, dar la destule astfel de firme. Printre cele mai cunoscute societati nebancare la care pot apela restantierii, amintim aici: Credius (creditele mici pe termen scurt), Viva Credit (produsul lor de baza pana la salariu), IFN Extra Finance (creditul Extrasimplu), Fast Finance (creditul urgent), CreditFix, etc.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Related Posts

Add Comment