Cum deschid o societate nebancara?

Last update: ianuarie 3, 2021

Cum infiintez o Institutie Financiara Nebancara si care sunt cerintele minime in acest sens?

Infiintarea unei Institutii Financiare Nebancare se realizeaza in fapt urmand demersul inscrierii unei firme in Registrul Comertului, ca o societate pe actiuni obisnuita.

Pentru a infiinta o astfel de societate nebancara aveti nevoie de un capital minim obligatoriu in valoare de 200.000 de euro. Acest capital este necesar a fi depus intr-o banca comerciala din Romania, iar ulterior veti avea nevoie de la respectiva banca unde ati depus capitalul de o notificare.

Ca la orice firma obisnuita, veti avea nevoie sa va definiti obiectul de activitate. In cazul Instiutiei Financiare Nebancare se poate defini doar un singur obiect de activitate, care in acest caz este activitatea de creditare, cu toate variatiunile reglementate de BNR: credite de consum, credite ipotecare si/sau imobiliare, microcreditare, finantarea tranzactiilor comerciale, factoring, scontare, forfetare, leasing financiar, emitere de garantii si asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului, alte forme de finantare de natura creditului si activitati multiple de creditare.

Pentru a incepe desfasurarea activitatilor propriu-zise de creditare, orice IFN are nevoie de a obtine de la Banca Nationala a Romaniei atestarea ca s-a inscris in Registrul General.

Conform legilor in vigoare, formele de functionare juridica a unei societati nebancare este aceea de societate comerciala pe actiuni.

Algoritmul infiintarii unei Institutii Financiare Nebancare:

– se rezerva un nume, ca la orice societate comerciala, insa in acest caz se adauga la finalul numelui si extensia I.F.N. care este prescurtarea de la Institutie Financiara Nebancara;
– este nevoie de Actul constitutiv, ca la orice societate, acesta trebuie semnat de fondatori sau actionari;
– acum este nevoie de acea dovada de la banca comerciala, cum ca respectiva societate a depus in banca suma de 200.000 euro, intr-un cont deschis pe baza rezervarii numelui firmei;
– o dava de existenta a unui spatiu de functionare pentru sediul social, concretizat fie printr-un contract de comodat, fie printr-un contract de inchiriere, fie a unuia de proprietate;
– un extras din cartea funciara a imobilului ce se constituie in sediu social;
– declaratia actionarilor;
– declaratia administratorului;
– declaratiile cenzorilor;
– o notificare de la banca unde s-a depus capitalul social; in acest sens, banca trebuie sa va elibereze o dovada ca aveti un cont in care ati depus o suma de bani ce se constituie in capital social.

Citeste si  10 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre creditele IFN

De retinut, un aspect foarte important, anume, acela ca, printre actionarii Institutiei Financiare Nebancare nu se pot regasi: persoane nominalizate in listele din art.23 si 27 din legea 535/2004, adica acele persoane condamnate pentru spalare de bani si, de asemenea, persoanele impotriva carora au fost pronuntate hotarari definitive pentru infractiuni de coruptie, spalare de bani, infractiuni contra patrimoniului, abuz in serviciu, luare de mita, fals si uz de fals precum si alte fapte penale.

La 30 de zile dupa ce s-a realizat inmatricularea in Registrul Comertului, IFN-ul are obligatia de a se autoriza la Banca Ntionala pentru a-si desfasura in conditii legale activitatea de creditare.

Pentru autorizarea de catre Banca Nationala, Institutia Financiara Nebancara trebuie sa depuna un dosar care sa contina:

– un exemplar original dupa actul constitutiv sau o copie legalizata;
– o copie dupa certificatul de inregistrae eliberat de Registrul Comertului si de pe incheierea de inmatriculare;
– pentru conducatorii IFN-ului este nevoie de: copie dupa actul de identitate conform cu originalul, curiculum vitae semnat si datat, acest Cv trebuie sa mentioneze si studii superioare efectuate si anul absolvirii, certificat de cazier juridic valabil, un chestionar completat si semnat.

Conducatorii unui IFN trebuie sa indeplineasca la randul lor o serie de criterii pentru a fi acceptati in functie de catre Banca Nationala.

Principalele puncte sau conditii de eligibilitate solicitate conducatorilor, de catre BNR sunt urmatoarele:

– sa fie onorabil si sa corespunda functiei;
– sa nu fi cauza falimente;
– sa aiba o experienta similara intr-un domeniu bancar ori financiar-contabil;
– sa asigure conducerea doar in cadrul IFN-ului respectic si sa cunoasca bine limba romana;
– este nevoie de minim 2 conducatori, salariati ai respectivei institutii.

In continuarea pasilor ce trebuiesc urmati pentru obtinerea autorizatiei de la BNR, mai sunt solicitate:

– documentatia pentru administratori aceeasi ca pentru conducatori;
– documentatia pentru actionarii semnificativi, aici nu se mai solicita studii superioare;
– lista participantilor IFN-ului si a actionarilor relevanti;
– lista cu actionarii semnificativi, inclusiv cu cei ce detin participatiuni indrecte de cel putin 10%;
– studiul de fezabilitate;
– se solicita pentru auditorul financiar un atestat ca are calitatea de auditor financiar si de asemenea, se solicita o declaratie din partea auditorului financiar care sa confirme incheierea unui contract de audit cu IFN-ul in cauza si o declaratie pe propria raspundere;
– o declaratie semnata de conducatorii IFN-ului referitoare la existenta normelor interne de functionare a societatii, aprobata de organele statutare;
– date suplimentare, daca este cazul, date care sa completeze evaluarea institutiei financiare.

Citeste si  Legislatia Institutiilor Financiare Nebancare

Costurile estimative pentru infiintarea unei Institutii Financiare Nebancare sunt in jur de 2.000 lei, dintre care, aproximativ 700 de lei inseamna costuri pentru Registrul Comertului si cca. 1.000 – 2.000 lei, costuri pentru Banca Nationala.

La BNR sunt inregistrate in prezent (ultimele date din octombrie 2019) in registrul general cinci IFN-uri care acorda exclusiv credite de consum, doua care acorda microcredite, 15 care pe partea de leasing, 4 care emit garantii si asuma angajamente, inclusiv garantarea creditului, 151 societati care au in portofoliu „Activitati multiple de creditare”.

(Visited 942 times, 3 visits today)

Related Posts

Add Comment