Poti obtine bani imprumut fara un loc de munca stabil?

Ce sanse sunt sa iei un credit fara loc de munca de la IFN sau de la banci? Exista interes din partea tinerilor, somerilor ori studentilor.

Contractarea unui credit fara loc de munca 2024 este o problema ce se rezuma strict la justificarea veniturilor. Cu sau fara serviciu, veniturile sunt necesare.

Chiar daca numarul celor care nu muncesc in prezent este unul mic, comparativ cu ce se intampla in trecut, sa nu uitam ca exista multe persoane care obtin venituri din activitati independente si acestea nu au un loc de munca propriu zis.

Obtinerea unui imprumut fara loc de munca oficial nu mai este o dorinta himerica atata timp cat institutiile financiare accepta multe tipuri de venituri.

Premisele acordarii imprumuturilor fara loc de munca

Daca ne gandim ca procentul celor care muncesc independent a crescut in mod exponential in ultimii ani, este normal sa ne gandim ca astfel de persoane pot aspira la finantare.

Cei ce obtin venituri din activitati independente, din profesii liberale, din contracte de mangement, sunt indreptatiti sa spera ca pot solicita un credit, fie el bancar ori nebancar.

Rata somajului in luna decembrie 2023 este de 2.93%.

Sa nu ai un serviciu stabil nu este deloc o bucurie. Faptul ca trebuie sa ajungi la Oficiul Fortelor de Munca nu este chiar o binecuvantare.

Ne gandim in special la cei care nu-si gasesc prea usor un job, ajungand sa caute mult si bine pana obtin unul.

Daca ar fi sa apelezi la o institurie financiara in aceasta situatie, trebuie sa stii ca mai intelegatoare sunt IFN-urile decat bancile.

Bancile clasifica veniturile in doua clase, prima clasa fiind cea care ofera siguranta accesarii, iar a doua a intregirii veniturilor de baza in vederea cresterii limitei de creditare.

Aceasta categorisire o veti gasi sub forma de venituri primare si venituri secundare la unele institutii financiare.

Sunt multi tineri fara loc de munca, unii dintre ei si-ar dori sa inceapa o afacere ori sa se specializeze intr-o meserie. Majoritatea nu au insa banii necesari. Iata de ce apar astfel de doleante.

Bancile au in portofoliu imprumuturi pentru studenti fara fara loc de munca, pentru ca acestia pot prezenta garantii ori giranti.

Ce signitate are un credit fara loc de munca?

In realitatea, daca ai venituri permanente te poti imprumuta, chiar si fara sa detii un contract de munca.

Sunt atat de multe categorii profesionale care lucreaza fara un contract de munca, iar numarul lor este in crestere.

Odata cu noile impuneri fiscale, veniturile acestor persoane se pot urmari foarte usor, deci sunt justificabile. Insa, cu adevarat nu detin un contract de munca stabil.

Pentru aceste persoane exista rezolvari indeosebi in zona nebancara. Prin urmare, de la IFN-urile tolerante cu diversitatea castigurilor poti obtine un credit online fara loc de munca.

In fapt, IFN-urile accepta mai multe tipuri de venituri, nu se limiteaza exclusiv la cele salariale ori din pensii.

Tipurile de venituri luate in calcul de societatile nebancare: PFA, activitati independente, profesii liberale, drepturi de autor, indemnizatie de somaj, dividende, chirii etc.

In ultima vreme si bancile au devenit mai ingaduitoare cu veniturile, admitand si alte tipuri de castiguri nu doar pe cele din salarii si pensii.

Care sunt doleantele oamenilor?

„Am nevoie de un imprumut, insa, n-am un loc de munca stabil”. Iata unul din email-urile sosite pe adresa noastra. Persoana in cauza ne solicita informatii referitoare la obtinerea unui imprumut rapid de bani in conditiile in care nu are un job fix cu contract pe perioada nedeterminata.

Altii ne spun: „am ramas recent fara serviciu dar am o afacere profitabila, as dori un imprumut fara loc de munca stabil si pot sa justific venituri lunare”.

In esenta, in astfel de situatii speciale intalnim tinerii, studentii aflati in vacanta, persoane care mai au putin pana la pensie si sunt in somaj. 

Ne referim indeosebi la cei care obtin greu un serviciu sau sunt in imposibilitatea de a-l practica din cauza studiilor.

Printre acestia mai intalnim si pe cei ce incaseaza venituri netaxabile, care bineinteles ca nu sunt raportate la ANAF (sau cel putin nu in totalitate).

Stim ca exista si dintre cei care sunt platiti cu un salariu modic pe cartea de munca, iar restul castigului il primesc in mana.

Aceste persoane intampina probleme cand vor sa acceseze un imprumut pentru ca de multe ori nu se incadreaza cand vine vorba de gradul de indatorare pentru sumele dorite.

Ce fel de persoane cauta un astfel de imprumut?

Majoritatea celor interesati de un astfel de produs sunt tineri fara loc de munca, studentii care muncesc part time ori persoanele aflate intre doua joburi.

Citeste si  Credit fulger cu aprobare online fara verificare in 10 minute

Sunteti in cautarea unui imprumut dar nu aveti un loc de munca full time? Ori poate ca locul actual de munca nu este suficient de stabil pentru a obtine un imprumut? Noi va explicam care sunt posibilitatile de reusita si ce pasi trebuie sa urmati.

Cele mai favorabile circumstante in care poti accesa un imprumut doar cu buletinul fara loc de munca le au cei care apeleaza la microcreditele din portofoliul IFN-urilor.

Iata cateva explicatii, ca sa ne facem intelesi.

Sa presupunem ca doresti sa imprumuti o suma oarecare de bani si apelezi la un IFN. La accesare ti se solicita o dovada de venit.

Ei bine, daca suma dorita este mica, institutia nebancara se multumeste cu o incasare pe care sa o fi inregistrat-o in contul tau bancar in luna anterioara. Din acest motiv ti se solicita la unele IFN-uri extrasul de cont.

Suma mica, inseamna grad mic de indatorare. Cu cat suma creste, cu atat gradul de indatorare se micsoreaza si venitul trebuie sa fie mai mare pentru a nu depasi pragul admis.

Unele IFN-uri ofera imprumuturi pentru tineri fara loc de munca, atata timp cat exista o garantie adusa de parintii ori tutorii acestora.

Statistici actualizate

La un imprumut online fara loc de munca stabil ravnesc printre altii studentii, somerii, persoanele aflate in cautarea unui job, precum si cei ce obtin venituri independente. Aceasta ultima categorie este in fapt cea mai numeroasa. Vorbim de peste un milion de persoane ce se inscriu in categoria celor ce au castiguri din activitati indepdente.

Numarul somerilor inregistrati la nivelul decembrie 2023 era de 235.636 persoane, dintre care 112.532 femei. Rata somajului total, la nivel decembrie 2023, era de 2,93% (statistici MMuncii), iata ca avem o scadere urcare in aceasta ultima luna statistica analizata. Fata de nivelul decembrie din anul precedent, avem cu 3428 mai putini someri.

Daca la noi in tara rata somajului s-a mentinut relativ constanta, in zona euro, rata somajului a scazut sub cea mai mica valoare inregistrata vreundata. Mai bine zis, in noiembrie rata somajului din zona euro era de 6,4%. Aceasta rata este comparativa cu cea inregistrata in luna aprilie a anului 1998.

rata somaj actualizare 2024

Conditiile accesarii unui credit daca nu ai un loc de munca stabil?

Care sunt optiunile celor ce nu obtin venituri salariale ori din pensii?

 • exstrasul de cont bancar
 • dovada justificativa de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala
 • contractul de chirie
 • eventuale contracte de management
 • indemniatie de somaj ori de intretinere copil mic
 • copii dupa dividende
 • alocatiile copiilor
 • diurne
 • contracte de colaborare

Exista alternative la veniturile din salarii?

Da! Exista. Iata cateva dintre ele:

 • cupon de pensie
 • contract de chirie
 • copii dupa dividende
 • extras de cont prin care sa dovedesti ca incasezi o suma stabila lunar
 • contract de management
 • alocatii
 • indemnizatie de somaj

Obtinerea unei sume de bani imprumut in situatia in care nu detii un loc de munca este posibila, in doua variante:

 • credite rapide de valoare redusa, cu dobanzi mari;
 • credite ipotecare cu dobanda mica, dar cu risc mare.

Sa le luam pe rand:

1. Credite rapide cu valoare redusa (microcredite)

Una dintre solutiile de luat i calcul este accesarea unei sume mici de bani de la IFN.

Pentru cei ce nu stiu, microcreditul este un imprumut cu valoare mica accesat pentru o perioada scurta de timp.

Astfel de credite sunt disponibile uneori si celor ce nu au un loc de munca stabil.

Insa, nu intotdeauna astfel de persoane sunt admise la creditare.

Cerinta unui loc de munca, fie el si temporar este o cerinta pe care multe institutii financiare o au. Deosebirea dintre banci si IFN-uri se face in acest caz pe cartea de incheiere a contractului de munca. IFN-urile admit si persoane care lucreaza cu contract de munca pe perioada determinata, atata timp cat perioada contractuala nu expria in timpul perioadei derularii contractului de imprumut.

Alegerea acestor obligatii tine de fiecare institutie in parte. Insa, fiecare dintre ele trebuie sa respecte legislatia in vigoare. Iar aici ne referim in mod deosebit la gradul de indatorare.

Desi pare straniu pentru unii, si IFN-urile lucreaza cu riscuri, si nu intotdeauna acestea sunt acoperite din dobanzi.

Din acest motiv, costurile mari nu-ti garanteaza intotdeauna si o admitere automata la creditare si obtinerea unui imprumut fara loc de munca.

Varianta de imprumut:

 • In primul rand inseamna obtinerea unei suma de bani, in conditiile in care tu nu ai nicio sursa de venit careia sa i se fi aplicat niste taxe legale. Cu alte cuvinte, vorbim de bani netaxati sau surse de venit la negru, daca doriti o astfel de exprimare. Cum la noi se practica, inca, destul de mult aceasta forma de remunerare a muncii, oamenii si in atari conditii doresc obtinerea unui imprumut. Trebuie sa stiti ca multi dintre acesti cetateni nici nu prea stiu ca incalca legea, li se pare onest ca muncesc si sunt platiti pentru asta. Evident, aici isi pune amprenta si conditia sociala si cultura, si mai ales, educatia financiara care de multe ori lipseste cu desavarsire.
 • In al doilea rand inseamna ca persoanele respective castiga bani din activitati indepdenente, deci nu au locuri de munca stabile.
credit fara loc de munca 2024

Revenind la aceasta forma de accesare a unei sume de bani, anume, la creditele rapide cu valoare mica, aceste produse sunt apanajul IFN-urilor. Bancile rareori se incurca cu acordarea de sume mici de bani.

Citeste si  Imprumuturi noi pentru clienti vechi. Alternative simple.

Exista si banci ce acorda sume reduse de bani, insa, din nefericire, intervalul de acordare a banilor nu este atat de scazut cum este cel de la IFN-urilor, in primul rand datorita legislatiei actuale.

Microcreditul necesita existenta unor venituri?

Orice credit, cat de mic ar fi, impune justificarea rambursarii acestuia, iar venitul este primul parametru pe care institutiile il controleaza.

Apeland la creditele rapide de la IFN-uri, trebuie sa indeplinesti un minim de conditii:

 • sa ai o varsta intre 18 si 65 de ani,
 • detii un buletin valabil,
 • ai o factura de utilitati prin care sa-ti poti demonostra domiciliul din CI
 • posezi un cont bancar si prin urmare sa poti pezenta un extras de cont.

Avand in vedere ca multe IFN-uri si o parte insemnata din banci au inceput sa-si largeasca plaja de venituri acceptate, tot mai multe persoane pot sa apeleze la credite din ipostaza de om fara ocupatie contractuala.

Multe banci au inceput sa accepte venituri alogene. Sunt admise astazi castiguri din contracte de management, din chirii, dividende, precum si alte forme de venituri impozabile.

Presupunem ca in conditiile taxelor viitoare care se arata la orizont, vor fi admise pe viitor si venituri din bonurile de masa si tichete de cadou ori de vacanta.

microcredite

Cum va spuneam mai sus, aici este cheia, sa fie venituri taxabile, adica acele venituri carora li s-au aplicat taxele actuale.

In esenta, accesarea sumei dorite de bani apeland la un imprumut fara loc de munca este o treaba de cateva ore cel mult, atata timp cat poti dovedi ca ai venituri pentru care ai platit taxe si impozite.

De regula, obtinerea unei sume de bani imprumut fara loc de munca se poate face intr-un timp foarte scurt, daca ai o forma de venit trecuta prin fiscalitate la zi.

Timpi de accesare pentru microcredite

Astfel de solutii de creditare pot fi foarte rapide, de la cateva minute pana la 24- 48 de ore.

Actualmente, intervalele de obtinere a unor credite de la IFN, ba chiar si de la unele banci, s-au micosrat foarte mult.

Azi exista aplicatii de credit care fac posibila obtinerea umei dorite de bani in cateva minute, durand mai mult virarea banilor in cont decat procesul de accesare.

Cumva intelegem si de ce multe IFN-uri isi denumesc drept rapide produsele din portofoliu.

Din cauza acestei promptitudini in accesare, microcreditele au devenit atat de populare.

Iata si cateva din societatile ce acorda astfel de sume de bani imprumut, fara sa ai un serviciu oficial, fiscalizat (adica aveti un venit pentru care platiti taxe): Viva Credit, CreditFix, Credit Prime, Ocean Credit, Credius, Viaconto, Hora Credit etc.

2. Credite ipotecare cu dobanda mica, pe termen lung

Daca aveti nevoie de o suma mai mare de bani, insa, nu detineti un loc de munca, puteti sa apelati la creditele ipotecare nebancare.

Sunt societati specializate in credite ipotecare, care va solicita sa aveti actele necesare pe bunul ipotecat, neinteresandu-le ce venit aveti.

Easy Credit IFN acorda credite ingaduitoare

Una din aceste societati este Easy Credit un IFN ce acorda astfel de imprumuturi.

Apeland la ei poti obtine chiar si 900.000 de lei, daca ai un imobil care sa acopere o astfel de suma.

Sumele respective se acorda pentru 5 ani de zile maxim.

Easy Credit solicita pentru acordarea creditului: buletinul, certificat de casatorie, divort, deces, dupa caz, actul de proprietate, cadastru si intabulare, certificat fiscal si un extras de cont unde sa va fie livrati banii imprumutati.

Aceste imprumuturi IFN pe termen lung sunt din fericire mai ieftine decat popularele microcredite atat de vizibile in piata.

Solutii de la Claret Euro Credit IFN

O alta obtiune este Claret Euro Credit IFN, o societate nebancare care la randul ei ofera credite nebancare ipotecare.

Conditiile si cerintele sunt asemanatoare, insa, aici puteti folosi drept garantie atat un imobil cat si un autoturism.

Citeste si  A inceput scoala, esti pregatit? Cat cheltuiesc parintii pe rechizite?

Asadar, exista posibilitatea de a face rost de bani imprumut doar cu buletinul chiar daca nu aveti un loc de munca stabil, sau mai exact, chiar daca nu aveti un venit fiscalizat, pentru care ati platit taxe.

Insa, obtinerea imprumutului in acest caz, este fie destul de scumpa (cazul creditelor rapide), fie destul de riscanta (cazul creditelor cu garantie imobiliara ori auto).

Avand in vedere ca tot mai multi romani obtin venituri din activitati independente, si institutiile financiare au inceput sa-si nuanteze conditiile de eligibilitate la creditare.

Poti obtine un credit fara sa fii angajat?

In general, bancile si alte institutii financiare cauta sa acorde credite celor care au venituri stabile si constante, cum ar fi veniturile de la un serviciu. Acest lucru le ofera garantia ca poti returna suma de bani cu dobanda in timp. Daca nu ai o slujba sau alte surse de venit permanent, ar putea fi dificil sa obtii un credit.

Piata muncii din Romania a evoluat mult in ultimii ani. Au aparut noi categorii profesionale, au aparut noi tipuri de ventiuri. Era normal ca si institutiile financiare sa se adapteze acestor schimbari.

Exista mai mult de un milion de astfel de persoane ce obtin venituri din activitati independente, deci, plaja de interes pentru institutiile financiare este una mare.

Cei interesati de accesarea unui credit fara sa fii angajat nu lucreaza cu contract, trebuie sa furnizeze altfel de dovezi de bonitate.

Si este posibil acest lucru. Spre exemplu, in cazul studentilor, parintii pot fi cei care gireaza ori garanteaza creditul.

Nu e deloc de mirare ca sunt persoane neangajate care spera la un imprumut. Pana la urma, numarul persoanelor ce practica activitati independente a crescut fulminant in ultimii ani.

Chiar daca nu esti angajat, dar obtii venituri, ai sanse mari sa fii creditat de institutiile financiare. Daca ai un grad de indatorare mic, poti lua un credit fara sa fii angajat atat de la IFN cat si de la banci.

Unele banci considera unele dintre venituri secundare, ele putand fi luate in considerare doar pentru calculul gradului de indatorare, nu pentru eligibilitatea initiala.

Ce institutii ofera credite pentru neangajati?

1. Bancile

Bancile acorda credite in baza identificarii unui venit cert la client. Mai nou, bancile lucreaza si cu ANAF-ul, deci, daca-ti dai acordul, pot verifica ele pentru tine daca ai veniturile necesare sau nu.

Majoritatea bancile au printre conditiile de eligibilitate pe care le solicita clientilor urmatoarele:

 • sa aiba un venit stabil care sa depaseasca o anumita valoare,
 • ai vechime in profesie,
 • exista contract e perioada nederminata (insa nu este cerinta universal valabila),
 • alte banci solicita codebitori cand nu exista venituri certe, stabile pe termenul contractului de credit, etc.

Sunt si banci care acorda credite fara carte de munca atata timp cat solicitantul poate demonstra ca obtine din alte surse venituri constante.

In ultima vreme, noi am remarcat o mai mare maleabilitate din partea bancilor in privinta creditelor. In speta, bancile nu mai solicita adeverinta de venit, ci doar acordul tau pentru verificarea veniturilor la ANAF.

2. IFN-urile

IFN-urile sunt mult mai deschise pentru clienti, avand conditii mai lejere, mai usor de indeplinit.

Cand vine vorba de venit, la multe nu se mai pune problema de angajat – neangajat, ci doar de venit obtinut dintr-o sursa sigura. Insa, acest lucru nu este valabil la toate IFN-urile.

Pe de alta parte, cand vorbim de IFN-urile, trebuie facuta distinctie clara intre cele care acorda credite fara garantii si cele ce acorda cu garantii.

De ce spunem acest lucru? Pentru ca cerintele sunt cu totul si cu totul altele, chiar si in privinta tipurilor de venituri.

3. Casele de Amanet

Casele de Amanet ofera imprumuturi rapide cu garantii. Clientul, ce detine un bun de valoare, merge la Casa de Amanet si lasa bunul represpectiv drept gaj, primind in schimb un procent din valoarea de piata a respectivului bun. Pentru imprumutul contractat, tu vei plati un comision, adica o suma de bani ce variaza destul de mult de la un amanet la altul. Casele de Amanet nu te intreaba daca esti angajat sau nu. Asadar, poti sa apelezi la aceste societati (nebancara, de cativa ani incoace) pentru a solicita un credit fara sa fii angajat.

Pe langa toate aceste oferte, exista si unele specifice. Spre exemplu, pentru achizitionarea unei masini poti opta pentru un leasing auto. Daca faci parte dintr-o intreprindere mare, poti sa te inscrii intr-un C.A.R. si vei avea ulterior dreptul sa soliciti unele sume de bani imprumut.

Related Posts

19 Comments

 1. R B
 2. V I
 3. M R
 4. N A
 5. S T
 6. A C
 7. B M
  • Z A M
 8. L a
 9. M I
 10. D A Raluca
 11. Edu
  • C D R
   • T C
 12. L Vasile
  • E C
  • C S
 13. Alex N
 14. A Marin

Add Comment