Imprumut IFN pe 5 ani – solutii cu rambursare in rate

Last update: ianuarie 4, 2021

Daca nu esti eligibil pentru banci, poti opta pentru creditele nebancare pe 5 ani, pentru sume mai mari de bani.

Obtinerea unui imprumut IFN pe 5 ani, maximul legal acceptat pentru creditele de consum, nu este o utopie, este un fapt cat se poate de real.

Desi sunt mult mai vizibile in piata IFN-urile care acorda microcredite, totusi, trebuie sa stiti ca piata nebancara este dominata de restul societatilor nebancare, adica cele care acorda credite in conditii moderate de eligibilitate, pe termen mai lung, cu rambursare in rate lunare.

Persoanele care au o bonitate medie si obtina sume mai mari de bani se orienteaza catre credite nebancare pe 5 ani.

In fapt, creditele rapide sunt la moda de cativa ani. Cu ani in urma existau doar imprumuturile nebancare acordate pe perioade de lunga durata.

Care sunt perioadele de acordare la IFN-uri?

Majoritatea IFN-urile acorda credite nebancare pe perioade cuprinse intre 1 an si 5 ani.

In ultimii ani chiar si IFN-urile specializate in microcreditare, ori care au si astfel de produse in portofoliu, si-au marit semnificativ perioadele de acordare. Cele mai multe au optat pentru deschiderea unor linii de creditare pe 5 ani. Dar sunt si altele care au urcat perioada la un an, maxim doi.

Ca sa aplici pentru un credit de nevoi personale de la IFN nu este la fel de simplu cu a aplica pentru un imprumut rapid pe termen scurt. Un microcredit se obtine usor, dar costa mai mult. Un credit de consum se acceseaza greu dar costa mai putin.

Conditiile de accesare pentru creditele nebancare pe 5 ani sunt mai dificile, dar tot sunt mai permisive decat ceea ce ofera bancile.

Daca ar fi sa facem o ierarhizare a conditiilor de accesare, putem sa spunem ca aceste imprumuturi de la IFN pe termen lung se situeaza intre creditele bancare fara garantii si microcredite.

Daca ai nevoie de un credit rapid pe termen mai lung, il poti obtine de la IFN, cu conditia sa ai veniturile necesare cat sa-ti asigure situarea sub nivelul admis al gradului de indatorare recent stabilit in piata.

Citeste si  Vrei un credit instant, dar nu stii de unde sa incepi?

IFN-urile, ca si bancile, trebuie sa respecte legislatia in vigoare. Si, chiar daca citim zilnic stiri despre creditele nebancare doar cu buletinul, cu siguranta n-o sa-ti acorde nimeni un imprimut doar in baza actuli de indentitate, fara sa detii o sursa de venit stabila pe durata contractului de credit. Verificarea gradului de indatorare nu este optionala, este obligatorie.

Cum evolueaza piata in privinta perioadelor de acordare?

Sunt cateva societati nebancare care au de toate in portofoliu, de la credite pe termen lung, la microcredite acordate pe 30 de zile. Conditiile difera, fireste, de la un produs la altul. Un exemplu este CredtiFix care ofera si un produs pe termen scurt si un credit in rate pentru 12 luni. Intre timp, produsul lor pe termen scurt s-a transformat intr-o linie de creditare pe 5 ani (ambursand in primele 62 de zile, dobanda este 0).

Sunt de asemenea IFN-uri care pun la dispozitia clientilor si credite fara garantii si credite cu garantii. Un exemplu este Fast Finance, care are in portofoliu si un credit urgent fara garantii si un credit cu garantii imobiliare. La Fast Finance creditul urgent fara garantii se acorda pentru 36 de luni, iar cele cu garantii pentru 5 ani.

Viva Credit si-a transformat si ea creditul pana la salariu intr-o linie de creditare pe 5 ani. Daca rambursezi in 30 de zile de la accesare, costurile acestui credit sunt 0.

Sunt IFN-uri care au perioada de acordare minima de acordare mai mare de un an. Spre exemplu, cei de la Credius acorda credite pe perioade mai lungi de timp, intre 12 si 60 de luni.

Sunt mai dificil de accesat creditele nebancare pe 5 ani fata de microcredite?

Cu siguranta daca stii ce inseamna un credit de nevoi personale poti sa intelegi de ce conditiile de eligibilitate aferente nu mai sunt atat de permisive ca cele impuse la acordarea microcreditelor.

Pana la urma, nebancar sau nu, un credit de nevoi personale este un instrument financiar pus la dispozitia clientilor nu in scop de binefacere ci pentru a crea profit. Orice riscurile pe care societatea financiara si le asuma se transpun in primul rand in conditii de accesare si costuri.

Citeste si  Credite de consum de la Mikro Kapital

Fiind unul dintre cele mai utilizate produse financiare, creditul de nevoi personale are o popularitate aparte printre romani.

Unii considera inca IFN-urile ca fiind niste optiuni de extrema urgenta, in rest se straduiesc sa acceseze de la banca un credit.

Este adevarat ca pe partea de costuri, bancile inca nu au concurenta, insa, pe eligibilitate si permisivitate, IFN-urile sunt mult peste banci. Chiar si in privinta creditelor nebancare pe termen lung IFN-urile sunt mai permisive decat bancile pe segmente similare de produse.

Pentru ca sunt multe persoane care nu indeplinesc conditiile de eligibilitate impuse de banci, s-a creat in piata un curent, cum ca cei cu eligibilitate scazuta se imprumuta de la IFN-uri.

Trebuie sa stiti ca nici IFN-urile nu imprumuta pe oricine, indiferent cat de putin eligibil ar fi. IFN-urile au si ele standardele lor, nefacand rabat de la venituri in primul rand, iar unele nefiind deloc ingaduitoare cu restantierii.

Se pot accesa si online aceste imprumuturi pe 5 ani?

Inca un argument pentru care oamenii tind sa se indrepte catre creditele nebancare este dat de accesarea online. Deoarece IFN-urile permit accesarea online, pe multi ii incanta acest aspect, inexistent deocamdata la banci.

Accesarea imprumuturilor online, cu rate fixe reprezinta un deziderat pentru mult clienti. Astfel, acestia scapa de drumurile la banci, scapa de actele fizice solicitate.

IFN-urile si-au capatat un renume in ultimii ani si pentru transparenta costurilor aferente produselor din portofoliu.

La IFN-uri nu prea intalnesti texte mici scrise ilizibil, nici asteriscuri cu diverse specificatii greu de citit de catre clienti privitoare la cine stie ce comisioane ori costuri. Pentru ca suntem familiarizati cu ofertele Institutiilor Financiare Nebancare va putem spune ca majoritatea acestor societati au costuri transparente, la vedere, comsioane la vedere. In fapt, multe dintre ele au pe platformele online proprii calculatoare care permit calculul instant al ratelor viitoare.

Citeste si  Imprumuturi noi pentru clienti vechi. Alternative simple.

Dacca la banca ti se solicita in locul adeverintei de venit acordul de verificare a bazei de date ANAF pentru inspectarea veniturilor, la IFN-uri exista forme mixte de verificare. Unele societati nebancare merg pe verificare la ANAF, altele merg pe extrase de cont ori alte acte detinute de clienti din care sa reiasa veniturile.

IFN-urile au conditii mai laxe si in privinta vechimii in munca si a scoringului din BC. Daca bancile nu fac rabat de la vechimea in munca si de la prezenta potentialului client in Biroul de Credit datorita unei intarzieri anterioare la plata unei rate, IFN-urile sunt mai flexibile din aceste puncte de vedere.

Care sunt restrictiile?

Pe de alta parte, de la IFN (cu mici exceptii), nu poti imprumuta sume foarte mari.

Asta nu inseamna ca nu exista in piata si IFN-uri care acorda credite mari pe termen lung. Exista. Iata si cateva exemple: Cetelem, BRD Finance, Credius, etc.

Aceleasi societati nebancare enumerate anterior acorda si credite pe 5 ani. Asadar, sumele mari se traduc automat si prin perioade mai lungi de acordare.

In concluzie, daca vrei sa apelezi la creditele nebancare pe 5 ani, trebuie sa stii ca ele au conditii de accesare mai lejere decat ce iti ofera bancile, dar mai drastice decat cele ale microcreditelor.

Majoritatea IFN-urilor care acorda credite pe termen lung verifica Biroul de Credit si accepta restantieri doar in anumite conditii (restanta sa nu fi fost mare si de lunga durata, iar datoria sa fi fost in final achitata).

(Visited 204 times, 1 visits today)

Related Posts

2 Comments

  1. B Sergiu
  2. Ion B