Cum poti sa scapi de un credit vechi?

Cand un imprumut contractat in trecut iti da batai de cap astazi, incerci sa gasesti o cale de a scapa de el.

Sunt persoane care si-ar dori sa scape de un credit vechi care ii apasa financiar.

In multe cazuri, gestionarea unui imprumut poate crea neajunsuri, mai ales cand perioada de accesare a fost una mare.

Spre exemplu, creditele ipotecare contractate pe perioade de 20-30 de ani. Astfel de imprumuturi pot sa devina in timp impovaratoare pentru cei care le-au accesat. Nu intotdeauna se poate „scapa” de credit, insa exista si unele situatii in care este posibil.

Trebuie sa va ganditi ca un credit actual inseamna si sa indeplinesti conditiile de eligibilitate din prezent, inclusiv gradul de indatorare.

Pasii necesari pentru a scapa de un credit ineficient

Inainte de orice decizie, este foarte important sa-ti cunosti situatia financiara actuala.

E bine sa-ti calculezi veniturile, sa-ti cunosti cheltuielile si sa stii ce datorii existente ai. In acest mod poti avea o imagine clara asupra situatiei tale financiare.

Apoi, ai putea sa negociezi cu creditorii actuali o solutie pentru a depasi problema.

Sunt multi creditori dispusi sa negocieze dobanda precum si termenele de plata pentru a-ti racilitata rambursarea datoriei. E bine sa fii transparent la aceste discutii, pentru ca dialogul sa fie unul rodnic.

O alta cale pe care o poti avea in vedere este consolidarea datoriilor. Daca ai mai multe credite, poti sa iei in considerare restrangerea lor intr-unul singur. Astfel vei achita o singura rata si cu o dobanda mai mica. Acest lucru iti poate usura urmarirea si plata datoriilor si vei si economisii bani in timp.

Daca dobanda creditului tau a ajuns mult prea mare si nu o mai poti sustine, poti lua in calcul o refinantare. Acest pas este unul important, si nu intotdeauna iesi pe plus in privinta costurilor.

Poti incepe insa acest proces afland in primul rand, la cat timp se refinanteaza un credit, care sunt cerintele necesare si costurile aferente.

Citeste si  Venitul net solicitat de IFN-uri. Care este minimul?

Alte modalitati de a scapa de un imprumut neperformant

Daca ajungi intr-o situatie neplacuta de a nu mai putea plati ratele, este momentul sa te gandesti cum poti scapa de acea datorie.

Exista situatii in care unele persoane se gandesc ca daca nu platesc, nu li se poate intampla nimic.

Cand e vorba de un credit ipotecar, daca debitorul nu plateste, ipoteca este de regula cesionata catre un recuperator de creante.

Uneori se poate sa ai sanse de reusita atunci cand intervine prescriptia la un credit. Daca aveti o rata ndeplatita pe o perioada mai mare de 90 de zile, banca poate sa cesioneze creditul catre o firma de recuperare ori poate sa declare scadent creditul si astfel banca poate sa inceapa ea insasi executarea silita.

Totusi, nu este bine sa va bazati pe prescriere, pentru ca aceasta este valabila doar daca au trecut mai mult de 3 ani din momentul in care a aparut datoria si pana in momentul in care a inceput executarea silita.

De regula, bancile te notifica dupa 30 de zile de intarziere fata de data scadenta si te raporteaza la Biroul de Credit. Altfel spus, greu de crezut ca se ajunge in situatia de a trece 3 ani pana cand banca ia masuri pentru recuperarea creantei.

In Codul de Procedura Civila, la articolul 706 sunt reglementate situatiile in care creditorul poate cere executarea silita. Acolo se specifica ca trebuie sa treaca 3 ani din momentul aparitiei creantei si pana cand se declanseaza procesul de executare silita pentru a interveni prescriptia.

Dar, in realitate, o datorie care nu a fost platita in 60 de zile ii poate permite bancii sa declare creditul scadent anticipat si sa ia masuri de recuperare, fie in nume propriu, fie prin intermediul unei societati de recuperare.

Cum poti evita executarea silita daca ai datorii?

Daca si tu te confrunti cu o situatie complicata din cauza unui credit la care nu ai mai putut plati ratele, iata prin ce modalitati poti evita executarea silita.

Citeste si  5 idei pentru o renovare ieftina a apartamentului

In primul rand, ai intotdeauna la indemana posibilitatea de a-ti plati datoria. Acest lucru te scuteste de o serie de consecinte neplacute si te scapa practic de creditul neperformant.

O alta modalitate este sa apelezi la BEJ (Birou executor judecatoresc).

Inainte de orice actiune ai intreprinde este bine sa-ti cunosti drepturile si obligatiile legale. Afla care sunt limitele executarii silite si incearca sa-ti aperi bunurile. O astfel de cunoastere iti ofera posibilitatea de a te proteja.

Din start este bine sa eviti contractele suspecte. Fii atent la clauze neclare, la costuri ascunse. Acest gen de contracte pot duce in timp la litigii, si in cele din urma, la executarea silita. Citeste cu atentie contractul si, daca este necesar, apeleaza la ajutorul unui profesionist.

Este normal uneori sa nu intelegem anumiti termeni. Asta nu ar trebui sa ne impiedice sa aflam acele lucruri. Bine ar fi sa investesti in educatia ta financiara in timp. Astfel te pregatesti pentru a evita situatiile dificile de acest fel.

Related Posts

Add Comment