Poti face rost de bani imprumut daca nu ai venituri permanente? Cum se determina bonitatea in acest caz?
Cineva ne intreaba daca, din postura de proaspata mamica, cu venitul exclusiv din alocatia poate sa obtina un imprumut. Altcineva vrea sa stie daca el, care are un serviciu sezonier se poate imprumuta.
Sunt multe cazuri de persoane care nu au un venit permanent, ori au venituri mici din alocatii, indemnizatii temporare, care isi doresc sa obtina bani imprumut.
Obtinerea unei sume de bani imprumut daca n-ai un venit permanent este posibila doar daca apelezi la IFN-uri axate pe microcreditare.
Bancile accepta in ultima vreme mai multe categorii de venituri, insa, majoritatea pun conditia ca acele venituri sa aiba caracter permanent si sa aiba o valoare minima acceptata.
Venitul stabil este sfant pentru banci. Celelalte venituri sunt considerate ca secundare si pot fi luate in calcul cel mult la maximizarea sumei accesate.
IFN-urile, pe de alta parte, accepta si astfel de persoane cu venituri obtine din varii surse care nu prezinta caracter permanent.
Bancile acorda credit fara venit permanent?
Venitul permanent este unul dintre cele mai importante criterii de acordare a unui credit. Suma de bani pe care o castigati lunar depinde de experienta de munca si de salariul incasat. Dar ce se intampla daca nu aveti un serviciu permanent? Sau daca venitul vostru variaza de la o luna la alta? Ce puteti face in acest caz?
Bancile si alte institutii financiare au creat conditii speciale pentru acordarea de credite fara venituri peramente. Puteti obtine un imprumut chiar daca salariul nu va este stabil. Cu toate acestea, este bine de subliniat faptul că există limitari in acest caz:
- suma maxima care poate fi imprumutata nu poate depasi 40% din venitul tau, daca vorbim de credite in lei
- durata imprumutului se contracta pentru risc ridicat
- rata dobanzii va fi mai mare.
Este posibil sa fi intalnit termenii ”venit permanent” si ”venit tempoerar” si sa va fi intrebat ce inseamna. Venitul persoament este reprezentat de banii pe care ii primiti in mod regulat, cum ar fi un salariu ori un venit din chirii. Venitul temporar, pe de alta parte, este de obicei legat de achizitii sau vanzari unice, ori un bonus sau un comision.
Desi majoritatea creditorilor vor dori sa vada dovada unui venit permanent inainte de acordarea unui imprumut, exista cateva exceptii. Existe unele banci care acorda credite fara venit permanent daca au incredere in solvabilitatea clientilor lor sau in istoricul recent al acestora.
Ce tipuri de venituri sunt acceptate de banci:
- salariale
- din pensii
- indemnizatie de somaj
- plati de invaliditate
- venituri de asigurari sociale
- plati pensie alimentara copil
- dividende
- contracte de management
etc.
Cum esti sigur ca ti se aproba imprumutul?
Ca sa mergi la sigur cu accesarea si aprobare, poti apela din start la acele IFN-uri care acorda credite pe termen scurt, pentru ca acele firme sunt printre cele mai permisive din punct de vedere al veniturilor acceptate.
Nu poti solicita un credit fara venit, dar poti solicita credite fara venituri permanente de la IFN.
Societatile nebancare sunt maleabile cand vine vorba de tipurile de venituri acceptate.
Cand vorbim de credite ne gandim in primul rand la banci. Dar bancile nu accepta toate categoriile de venituri, sunt restrictive indeosebi pe parte de constanta.
Si este intr-un fel normal, avand in vedere ca produsele lor se acorda pe perioade mai lungi de timp si presupun rambursari lunare. Asadar, clientul trebuie sa aiba un venit suficient cat sa-si acopere rata lunara.
Bancile vor sa stie din start ce venituri ai. Majoritatea lucreaza azi cu cei de la ANAF pentru inspectarea veniturilor, nu-ti mai cer adeverinta de venit decat in cazurile in care nu ai venituri inregistrate la ANAF.
Daca nu ai loc de munca stabil, poti obtine de la ANAF dovada ca detii totusi venituri, daca esti un contribuabil model si iti depui la timp declaratiile fiscale si iti platesti la timp darile.
IFN-urile au inceput si ele sa practice inspectarea veniturilor la ANAF. Altfel, oricum ele nu solicitau nici inainte adeverinta de venit, majoritatea mergeau pe extras de cont bancar, de la banca unde iti incasai veniturile ori pe fluturas de salariu/cupon de pensie.
Societatile nebancare, prin legislatia lor comuna, trebuie sa tina cont de mai multi factori ce pot genera si o serie de implicatii la nivelul creditarii.
Exista imprumut fara venit?
Bancile nu acorda credite fara venit, chiar daca intentionezi sa aduci drept garantie un imobil pentru asta.
IFN-urile, pe de alta parte, accepta astfel de schimburi, desi solicita si ele dovezi de venituri la acordarea creditelor nebancare ipotecare.
Fireste, pentru siguranta poti apela din start la creditele nebancare cu garantii (imobiliare, auto, etc). Asa iti cresti rata de succes si mergi la sigur cu obtinerea unei sume de bani imprumut fara venit.
Un credit fara adeverinta de venit este astazi posibil si la banci si la IFN-uri, daca detii totusi venituri taxabile, impozitate de statul roman.
Exista credite cu garantii la care poti apela, chiar daca nu ai un venit permanent ori un contract de munca pe perioada determinata.
Exista credite online fara adeverinta de venit, doar cu extrasul de cont bancar, produse usor de accesat si cu obtinerea rapida a banilor.
In prezent se poate obtine un credit fara adeverinta de venit de la toate bancile si de la toate IFN-urile. Conditia esentiala este sa ai totusi o sursa justificabila de venit.
Aceste produse sunt insa produse cu riscuri pentru firmele ce le acorda, de aceea au si costuri substantial mai mari decat restul impruturilor.
Plus de asta, penalizarile pentru astfel de credite sunt deosebit de mari, fapt ce poate conduce la cumularea unor sume foarte mari, atunci cand nu-ti respecti termenii de rambursare.
Iata cateva cerinte legate de venit de la IFN:
- Provident – accepta un venit minim de 300 de lei lunat, justificabil. Bineinteles ca imprumutul va fi proportional cu acest venit, astfel incat sa nu depasesti gradul de indatorare admis.
- Viva Credit – solicita sa ai un venit stabil din salariu, pensie ori PFA.
- CreditFix admite la credite persoane care au un venit minim net de 500 de lei lunar
- CreditPrime nu specifica minimul de venit, insa ne indica ca acesta trebuie sa fie unul lunar constant.
Cum se determina bonitatea cand nu ai venituri permanente?
Bonitatea, dupa cum stiti, reprezinta capacitatea de a rambursa imprumuturile. Aceasta se refera la gradul de incredere pe care il oferi creditorilor in ceea ce priveste capacitatea ta de a-ti onora obligatiile financiare.
Cu cat bonitatea ta este mai mare, cu atat vei avea mai multe optiuni de creditare si dobanzi mai scazute.
Ca sa iti completezi veniturile, majoritatea bancilor permit prezenta unor co-debitori. Aceste persoane garanteaza pentru voi ca veti plati la timp ratele, pentru ca altminteri le platesc ei. Si de asemenea, pentru ca acesti garanti ai creditului li se verifica eligibilitatea precum imprumututatului propriu-zis, exista mai multe sanse sa ti se acorde creditul.