Institutiile Financiare Nebancare functioneaza dupa o serie de legi, ordine si regulamente
Institutiile Financiare Nebancare sunt societati financiare ce au o legislatie foarte bine definita, asa ca, este simplu de identificat modul in care se desfasoara activitatea de creditare intr-o astfel de institutie.
Legea care sta la baza functionarii IFN-urilor, este legea 93/08.04.2009, cu modificarile ulterioare: ordonanta de urgenta nr. 42/2011, legea 287/2011, legea 187/2012 si legea 255/2013.
De asemenea, exista o serie de ordine si regulamente BNR ce se aplica Institutiilor Financiare Nebancare, astfel:
– regulament BNR nr.5/2012;
– ordinul BNR nr. 4/2012;
– regulamentul BNR nr. 20/13.10.2009;
– ordinul BNR nr. 27/2011;
– ordinul BNR nr. 10/2012;
– ordinul BNR nr. 18/2007
De mentionat ca majoritatea regulamentelor BNR sunt completate cu alte cateva de ordine emise ulterior. Ele pot fi gasite de dumneavoastra pe site-ul BNR, daca doriti acest lucru: http://www.bnro.ro/Institutii-financiare-nebancare-2065.aspx.
In registrul BNR sunt inscrise toate institutiile financiare nebancare, atat cele active cat si cele radiate.
Conform registrului BNR, in categoria IFN-urilor active, regasim urmatoarele produse financiare: credite de consum, credite ipotecare si/sau imobiliare, microcreditare, finantarea tranzactiilor comerciale, factoring, scontare, forfetare, leasing financiar, emitere de garantii si asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului, alte forme de finantare de natura creditului si activitati multiple de creditare.
De asemenea, este de retinut ca nu trebuie sa neglijam nici noul Cod Civil, cand vine vorba de a pune la un loc toata legislatia legata de functionarea Institutiilor Financiare Nebancare si de activitatea acestor societati de acordare credite.
Ce trebuie sa stim despre legislatia IFN-urilor
Legislatia institutiilor financiare nebancare se refera la setul de reguli si principii care guverneaza activitatea institutiilor financiare care nu sunt banci. Aceste institutii sunt, de obicei, specializate in oferirea de servicii financiare alternative, cum ar fi imprumuturi, transferuri de bani, asigurari sau investitii.
Printr-un astfel set de reguli se reglementeaza activitatea institutiilor financiare nebancare. Ele variaza in functie de tara in care acestea isi desfasoara activitatea. De exemplu, in Uniunea Europeana, legislatia care reglementeaza aceste institutii este in principal stabilita la nivelul UE, dar este aplicata si adaptata la nivel national de catre fiecare tara membra.
Principalele prevederi ale legislatiei institutiilor financiare nebancare vizeaza protectia consumatorilor, transparenta in relatia cu clientii, stabilitatea financiara a acestor institutii si integritatea pietei financiare in ansamblu. De exemplu, institutiile financiare nebancare sunt obligate sa informeze clientii despre costurile si riscurile asociate serviciilor oferite, sa pastreze confidentialitatea informatiilor personale ale clientilor si sa respecte regulile privind prevenirea spalarii banilor.
In plus, legislatia institutiilor financiare nebancare poate include prevederi referitoare la autorizarea si supravegherea acestor institutii, precum si la masurile de protectie a fondurilor detinute de clienti. Scopul acestor masuri este de a asigura ca institutiile financiare nebancare isi indeplinesc responsabilitatile fata de clienti si de a proteja interesele acestora.
Toate aceste masuri au drept scop protejarea intereselor consumatorilor si stabilizarea pietei financiare prin intermediul unor reguli clare si a unui cadru legal care sa permita functionarea eficienta a acestor institutii.