Exista perioade din an in care ne vine sa schimbam totul in jur, si sa o luam de la capat.
Ai nevoie grabnic de bani pentru renovare? Ce ar trebui sa stii inainte sa te imprumuti! Vezi cele 5 idei ale noastre! Credit de renovare pentru fiecare!
In timpul unor astfel de perioade, locuinta nu are scapare, de la o o mutare simpla de mobilier pana la o renovare ampla, dupa posibilitati si teluri.
Complicatiile apar atunci cand iti dai seama de cheltuielile in plus care apar in timp si pe care nu le-ai prevazut. Materiale mai scumpe, pe de-o parte, diferite lucrari suplimentare, pe de alta parte, plus mesterii care dupa cum bine stim mai gasesc ei cate ceva de facut – toate acestea sunt apasatoare pentru bugetul pe care ni l-am propus.
Ai in plan renovarea apartamentului?
Avand in vedere ca o renovare este o treaba destul de costisitoare din punct de vedere financiar, este firesc sa va sugeram sa alegeti cele mai simple cai de reinnoire.
Mutand canapeaua spre rasarit, televizorul spre apus si frigiderul cu 20 de cm mai la dreapta, nu trebuie sa scoate din buzunar prea multi bani.
Daca vorbim insa de renovarea apartamentului, lucru absolut necesar in unele cazuri, vom avea nevoie de o suma frumusica de bani, pusa de-o parte daca am fost economi, ori imprumutata, daca nu.
In primul rand este normal sa cauti o echipa care se ocupa cu renovari, pentru a-ti face o oferta de pret. Abia apoi stii cum stai la acest capitol.
Inainte insa de a trece la cheltuieli mari, te sfatuim sa iei in calcul si ideile noastre pentru a economisi bani in aceasta situatie.
Renoveaza cu bani putini!
Analizeaza nevoia
Prima noastra idee este aceea de a va face sa renuntati la acest plan, daca apartamentul vostru nu are neaparata nevoie de o astfel de operatiune.
In aceasta perioada este bine sa fim prevazatori si sa avem grija de banii nostri, nu sa ne avantam in cheltuieli mari.
Daca scopul renovarii este unul clar, atunci treci la treaba! Nu e vreme de pierdut!
Daca ai un apartament pe care doresti sa-l inchirierzi ori sa-l vinzi, fireste ca e bine sa executi o renuvare care sa-i creasca pretul.
Cu ocazia acestor introspectii, vei stii exact si ce fel de renovare vrei si vei putea solicita oferta in consecinta echipemti specializate in astfel de lucrari.
Daca renovarea este pentru tine, pentru ca folosesti apartamentul ca spatiu de locuit propriu, fa-ti un calcul sumar asupra ceea ce-ti permiti.
Este bine sa iei in calcul si eventuale situatii neplacute de viitor, cand ar putea sa ti se diminueze veniturile, sa pierzi locul de munca ori sa apara alte situatii urgente consumatoare de bani.
Cauta o echipa cunoscuta ori apeleaza la cunostinte
In domeniul renovarilor este bine sa iei in calcul atat profesnionalismul echipei cat si neprofesionalismul ei.
De-a lungul timpului am intalnit in acest domeniu destui oameni pe care te puteai baza, dupa cum am intalnit si multi care lucrau superficial, fara un plan, fara termene, treaba de mantuaial, ce sa mai…
Inainte de a’trage la sorti’ online ori din alte medii publicitare, poti sa iti intrebi rudele, prietenii, cunoscutii daca stiu o echipa serioasa.
De altfel, o echipa specializata in lucrari de renovare poate fi chiar mai la indemana decat te astepti. Oamenii, in general, se lauda cu proiectele lor si asa poti afla cine cum a lucrat, cine cat este de multumit.
In orice caz, este indicat sa ai o baza ca vei lucra cu o echipa de oameni profesionisti, altfel s-ar putea sa peirzi foarte mult timp si foarte multi bani.
Eu personal as incepe insa strangand si analizand mai multe oferte, chiar daca sunt recomandari ale persoanelor apropiate.
Pana la urma, tot la bani se ajunge, iar acest lucru s-ar putea sa te intereseze in mod direct, mai ales daca esti stramtorat financiar.
Poti sa o faci chiar tu!
Nu, nu glumim! Daca nu este o renovare foarte complicata, iar tu esti o persoana practica, indrazneata, care nu se da in laturi de la o astfel de initiativa, n-ai decat!
Evident, nu va sugeram sa schimbati circuite electrice, tevi in baie ori calorifere (desi la calorifere este destul de stimplu, daca sistemul de coloane este bun).
Vorbim aici desigur de o renovare sumara, un tencuit pe ici pe ecolo, un razuit perezii, dat cu glet pe unde e cazul, vopsit peretii si tavanul, si asa mai departe.
Chiar si in alte situatii poti sa indraznesti, cum ar fi de exemplu montarea unui parchet (cel laminat este deosebit de usor de instalat), ori de pus o galerie sau de montat niste dulapuri in perete (iti trebuie bormasina, bineinteles).
Daca e un lucru pe care crezi ca-l poti face, nu mai sta pe ganduri. Sa stii ca azi sunt foarte multe tutoriale pe Youtube despre felul cum se fac diverse lucruri, poti invata usor.
Iata deci ca poti economisi destul de mult. Conditia primordiala este sa ai timp si dispozitie.
Fixeaza-ti bugetul!
Sa presupunem ca ai angajat o echipa specializata si aceasta iti sugereaza diverse modificari de la planul initial, iti spun ca trebuie sa schimbi, sa repari, sa inlocuiesti…
Si in acest domeniu, ca de altfel si in alte profesii, exista tentanta de a spune ca un lucru e prost facut doar pentru ca l-a facut altul inaintea lui.
Nu miza pe astfel de sugestii, decat daca aparentele ii dau cu adevarat dreptate.
Daca ti-ai propus un buget initial, nu te abate de la el.
Discutiile cu echipa specializata trebuie sa se invarta in jurul acelei sume, iar daca vin propuneri in directia cresterii bugetului, sugereaza sa scadeti din alta parte.
Nu te lasa desumpanit de termeni complicati, de prapadul in care se scalda propria locuinta.
Incearca sa intelegi situatia si sa iei hotarare informat.
Cum faci rost de bani pentru o renovare?
Ultima intrebare si cea mai complicata este cea a banilor.
Exista uneori o nevoie acuta de a aduce unele modificari locuintei tale. S-ar putea ca in astfel de cazuri sa nu mai ai incotro si sa purcezi pur si simplu la renovare.
Referindu-ne strict la acest cazuri, trebuie sa dispui de un buget care sa-ti permita rezolvarea problemelor.
Spre exemplu, daca ai avut o inuntatie si parchetul este terminat, iar peretii destul de afectati. N-ai decat sa apelezi la o echipa pentru a rezolva problema.
Ce faci cand nu ai banii necesari?
Incerci sa faci rost de ei intr-un mod care sa nu-ti pericliteze situatia financiara.
Daca n-ai avut probleme cu bancile anterior, poti apela la aceste institutii.
Trebuie sa stiti ca bancile acorda credite restantierilor daca acestia si-au rezolvat intre timp problemele financiare, venitul li s-a imbunatatatit, iar gradul de indatorare nu este prea mare.
Daca insa aveti si in prezent datorii active, bancile o sa va refuze din start.
De fapt, nici la IFN-uri nu veti avea prea mari sanse in acest caz.
Singura varianta viabila si sigura in aceasta situatie este Casa de Amanet. Si aici exista un dar.
Ca sa apelezi la Casele de Amanet, trebuie sa dispui de un bun de valoare pe care sa-l lasi drept gaj.
Oferte de credite pentru renovarea locuintei
- Creditul cu garantie imobiliara pentru investitii de la ING – un credit care poate fi utile atat pentru investitii, constructii cat si pentru renovari. Acest produs ING se acorda cu ipoteca si avans 0%. Ai la dispozitie sume de pana a 900.000 lei pentru perioade de pana la 30 de ani.
- Creditul de nevoi curente cu destinatie imobiliara de la Banca Transilvania – un produs cu dobanda variabila, cu beneficii pentru cei care incaseaza salariul prin BT. Acest credit se acorda pentru achizitia unui imobil, pentru contstructia, finalizarea ori extinferea unui imobil, pentru modernizarea si amenajare. Suma pe care o poti imprumuta depinde de gradul tau de indatorare.
- Creditul imobiliar Habitat de la BRD iti ofera posibilitatea de a achizitiona, de a construi ori de a renova. Poti moderniza un imobil apeland la un credit garantat cu ipoteca imobiliara. Creditarea se face pe maxim 360 de luni, cu un avans de minim 15%.
- Creditul Casa Ta de la Raiffeisen Bank are ca destinatie acvhizitia unei locuinte ori a unui teren, constructia ori renovarea unei locuinte. Poti opta pentru dobanda fixa sau variabila in primii 7 ani. Sumele pe care le ai la dispozite pot varia intre 5.000 si 300.000 euro, iar perioada este intre 3 si 30 de ani. Avansul variaza si el intre 15% si 35%. Garantia pretinsa d ebanca este ipoteca de rang I.
- Alpha House constructie este un credit oferit de Alpha Bank, prin care poti construi ori moderna o locuinta. Cu acest credit pot reamenaja, extinde ori consolida o locuinta sau o casa de vacanta. Imprumutul poate varia intre 5.000 si 200.000 euro, iar perioada de creditare este intre 5 si 35 de ani.
In concluzie
Pentru persoane cu un istoric pozitiv de creditare, care stau bine cu veniturile actuale si nu sunt indatorati excesiv, exista multiple posibilitati.
Atat bancile cat si IFN-urile au deschidere pentru cei ce indeplinesc conditiile de eligibilitate.
In plus, in ultima vreme s-au deschis multe posibilitati de accesare facile, chiar si la banci.
Da, ati auzit baine. Bancile au devenit mult mai intelegatoare cu acordarile de credite.
Chiar daca pare greu de crezut, poti astazi sa imprumutui bani online de la banci, fara prea multe formalitati.
Daca nu te incadrezi la banci, poti sa analizezi ofertele IFN-urilor.
Noi am prezentat de-a lungul timpului multe societati nebancare, in descriere ampla.
Petri cei foarte grabiti, exista posibilitatea de a opta pentru un credit fulger online, dar e important sa retineti ca asta implica costuri ridicate.