Last update: august 8, 2023
Radierea din Biroul de Credit este o rezolvare la care poti apela in cazul in care ai fost raportat dintr-o eroare. Iata pasii de urmat.
Radierea din Biroul de Credit este o slutie la care poti apela in cazul in care ai fost raportat in mod eronat. Iata care sunt pasii de urmat.
Istoricul slab este un impediment pentru multi clienti romani de a avea acces la un credit bancar. In ultima vreme, chiar si IFN-urile au devenit mai restrictive in privinta oferirii de credite pentru debitori.
In Romania numarul debitorilor este de 492 299, dupa ultima statistica BNR. Va imaginati ca acesti oameni pot fi potentiali clienti, doritori de noi credite. Ei bine, se pare ca accesul lor la credite va fi din ce in ce mai dificil.
Am observat chiar si in piata nebancara multe modificari de strategii, multe schimbari de oferte, toate in sensul ingreunarii accesului la creditare. Se interzice accesul debitorilor la credite, se solicita venituri minime nete certe, se solicita vechime in munca si, unde e vorba de sume mai mari, se solicita garanti.
Biroul de Credit a devenit o sperietatoare in ultimii ani pentru cei ce doreau sa acceseze un credit bancar, ba chiar si pentru solicitantii de imprumturi nebancare. Odata ce ai fost inregistrat in Biroul de Credit, informatiile se pastrau acolo timp de patru ani, socotiti din momentul in care iti platisesti integral datoria catre banca.
Cum poti fi radiat din Biroul de Credit?
Va voi prezenta felul in care poti fi radiat din Biroul de Credit, in cazul in care ai ajuns acolo intamplatori ori in mod abuziv.
Regula de ‘patrundere’ in Biroul de Credit era simpla: ai intarzieri mai mari de 30 de zile la plata unei rate, atunci esti raportat, cu o notificare prealabila. Daca n-ai fost notificat (in acord cu contractul de credit – unde sunt bifate si tipurile de notificari), atunci raportarea se presupune ca s-a facut abuziv si poti sa soliciti radierea datelor tale din Biroul de Credit.
Cand te duci la banca sa soliciti un credit, primul act pe care il semenezi este acordul de consultare a bazei de date a Biroului de Credit dar si acordul de a fi raportat catre BC in caz de neplata. Daca apari deja pe listele Biroului de Credit, adica esti debitor, putin probabil ca vei putea sa iei un credit de la o banca. Banca te considera un client riscant si te va refuza.
Pentru debitori, nu conteaza atat de tare stergerea din Biroul de Credit. Daca faci pasii necesari pentru radierea din Biroul de Credit, s-ar putea ca banca sa te refuze pentru ca nu iti va putea urmari trecutul tau de client in Biroul de Credit. Asadar, e cu dus si intors eliminarea din Biroul de Credit.
Cum se deruleaza procedura?
Radierea din Biroul de Credit este o procedura care se deruleaza prin intermediul juristilor, asadar o procedura care te va costa cu siguranta. Din cate am bagat noi de seama (vazand mai multe oferte), eliminarea din Biroul de Credit te va costa intre 1000 si 3000 de lei.
Cum procedati ca sa demarati procesul de radiere din Biroul de Credit? Apelati la un avocat specializat in litigii financiare. Exista astfel de avocati si la o simpla cautare ii gasiti. Sunt din ce in ce mai numerosi in ultima vreme.
Evident, daca nu ai de unde sa platesti acesti bani, poti apela oricand la o Institutie Financiara Nebancara. Acest lucru este valabil in cazul in care sumele de bani de care ai nevoie nu sunt atat de mari.
IFN-urile care primesc la creditare si debitori nu ofera imprumuturi in cuantum ridicat. De regula, sumele maxime de bani ce pot fi astfel accesate nu depasesc 3.000 de lei (oricum, mai mult de 1000 de euro nu o sa gasiti).
Dar, trebuie sa stiti ca nu toate IFN-urile ofera credite celor cu scor slab. Multe societati nebancare examineaza Biroul de Credit si nu ofera credite celor cu un scoring slab.
Acele societati nebancare la care poti apela pentru contractarea unui credit fara verificare in Biroul de Credit practica si cele mai mari dobanzi din piata pentru produsele lor din oferta.
Poti sa-ti imbunatatesti istoricul de creditare?
Informatiile din Biroul de Credit se sterg dupa patru ani, socotiti din momentul in care ti-ai onorat obligatiile de plata catre institutia (banca ori IFN) care te-a raportat.
Daca te intrebi cum iti poti imbunatatii scoringul in Biroul de Credit, afla ca, orice credit pe care l-ai avut este raportat catre aceasta firma (BC). Daca imprumutul pe care l-ai avut a decurs normal, bancara ori IFN-ul va trimite catre Biroul de Credit si informatiile pozitive. Asadar, in timp, poti sa-ti imbunatatesti scoringul din BC, in functie de felul in care evoleaza relatia ta cu institutiile financiare la care apelezi.
Asadar, revenind la radierea din Biroul de Credit, poti sa soliciti o eliminare a istoricului tau slab din Biroul de Credit daca poti face dovada ca banca nu te-a anuntat cu macar 15 zile inainte de raportare. Apoi, poti sa apelezi la o firma care sa deruleze in numele tau aceasta operatie de radiere din Biroul de Credite.
Exista un model de cerere radiere Birou de Credit pe care o poti descrca de pe platforma online a celor de la BC.
Ce avantaje iti ofera eliminarea din baza de date?
Exista cazuri in care unele persoane au fost raprotate gresit. In acele situatii lucrurile sunt clare si nu este nimic de discutat. Se rezolva problema printr-o simpla cerere catre banca care i-a raportat.
Dar, exista si cazuri in care cei care nu si-au achitat rata la un moment dat, au fost raportati si au statut in prezent de debitori.
Chiar si in acest caz e posibil sa se fi strecurat greseli, dar care nu te conduc catre eliminarea de pe listele de cetateni cu probleme in trecut. Este vorba aici de greseli ce pot fi indreptate si inlocuite cu datele corecte.
Datele din BC se sterg dupa 4 ani – contabilizati din momentul in care se achita datoria.
Institutiile financiare tin seama atunci cand ofera credite de mai multi factori, nu doar de istoricul din BC.
Practic, pentru a contracta un credit la banca, trebuie sa ai un istoric bun de creditare, un venit stabil suficient, sa fii angajat cu carte de munca ori sa faci dovada obtinerii unor venituri permanente, sa ai o vechime in munca, cetatenie romana si o varsta admisa.