De ce apeleaza romanii la IFN-uri? Ce motive au?

De ce sunt atat de populare credite de la IFN? Ce-i atrage punctual pe clienti?

Institutiile Financiare Nebancare (IFN-urile) sunt societati care acorda credite in conditii mult mai usoare in comparatie cu bancile.

Bancile examineaza istoricul de creditare, documentele doveditoare ale venituri, solicita informatii de de la ANAF privind bonitatea clientului. Pe cand IFN-urile se limiteaza in dese cazuri la a solicita un extras de cont bancar.

Aceste institutii sunt supravegheaza de BNR, ca s bancile si sunt inscrie in registrele de la Banca Nationala. Ele trimit periodic rapoarte conform cerintelor BNR.

Unii se plang ca dobanzile practicate de aceste societati sunt mari. Si totusi, in ciuda acestor opinii divergente, creditele nebancare au devenit din ce in ce mai populare.

Concurenta din piata este destul de mare, ea definind pana la urma si valorile dobanzilor practicate in piata, ca in orice sistem capitalist.

E adevarat ca in ultimii ani, IFN-urile au avut de suferit. Fie pentru ca li s-au impus diverse restrictii din partea BNR, fie datorita legislatiei aparute intre timp.

De ce se imprumuta romanii de la IFN?

Multe persoane apeleaza la astfel de imprumuturi pentru ca nu se califica pentru creditele de la banci.

Multi nu sunt angajati si atunci banca nu-i imprumuta, fiind nevoiti sa caute alternative. Mai exista si varianta amanetului, dar nu oricine dispune de bunuri de valoare pe care sa le lase drept gaj la amanet.

Transparentelor imprumuturilor de la IFN a crescut mult in ultimii ani. Costurile sunt in marea lor majoritatea fixe, deci, a crescut siguranta in randul clientilor pe acest palier.

Fiind oamenii stiu de la inceput cat au de plata, pentru ca rata nu se modifica dupa diversi indici ce pot varia mult in piata, oamenii au capatat incredere in aceste institutii.

Plus de asta, popularitatea creditelor de la IFN se datoreaza si rapiditatii si usurintei de accesare. Unul dintre cele mai ravnite produse din piata fiind creditul fulger aprobat online. Un astfel de produs nu exista neaparat sub aceasta denumire, ci trebuie privit mai degraba ca un concept ce contureaza accesarea unei sume de bani de la IFN-uri.

Citeste si  IFN-uri noi 2024 inregistrate la BNR

Multi romani au contractat imprumuturi nebancare, chiar si cei din zonele rurale sunt familiarizati cu aceste produse. Indeosebi produsele ce au gestionare la domiciliu sunt printre cele mai populare in randul cetatenilor care nu au acces la mediile online.

Motivele pentru care oamenii contracteaza credite nebancare

Printre cele mai frecvente motive ce-i determina pe romani sa apeleze la astfel de produse, amintim aici:

  • lipsa eligibilitatii pentru creditele de la banci
  • tipuri de venituri care nu sunt acceptate de banci
  • vechime in munca mica
  • grad mare de indatorare
  • istoric negativ de creditare – persoane raportate la Biroul de Credit pentru intarzieri la plata ratelor
  • rapiditatea de accesare a creditelor de la IFN
  • posibilitatea accesarii online, fara drumuri

Pe de alta parte, IFN-urile au si o contributie substantiala in economia Romaniai.

Exista o infrastructura destul de buna, plus numarul mare de angajati al acestor societati nebancare, contureaza un important aport la viata economica a tarii.

Investitiile pe care aceste companii le realizeaza, la care se adauga locurile de munca create pentru oameni, contribuie la aportul adus economiei tarii.

Multi romani sunt de parere ca aceste societati aduc un plus de valoare vietii economice si contribuie la sezvoltarea economica locala si nationala.

IFN-urile investesc inainte de toate bani in mod direct. Unele aduc investitii de sute de milioane de euro, avand contributii insemnate la bugetul tarii (prin salariile angajatilor, comisioane, tichete de masa, angajatii din sucursale si agentii etc).

Related Posts

Add Comment