Implicatiile in caz de neplata a ratelor creditelor de consum

Ce se intampla cand nu platesti la timp ratele la credite?

Multi clienti dornici sa acceseze un credit de consum cat mai rapid ignora deoseori implicatiile pe care le pot avea in urma neplatii ratelor.

Desi repercursiunile unei astfel de actiuni sunt trecute in contractul de credit, oamenii nu par a sti de regula ce li se poate intampla in caz de neplata.

Multi clienti in special de la IFN par foarte suprinsi de faptul ca trebuie sa plateascca penalizari, atunci cand intarzie cu plata ratei.

Am vazut foarte multe cazuri de cetateni care la prima vedere pareau oarecum naivi, avand in vedere atitudinea lor complet copilareasca asupra faptului ca penalizarile li se adunasera in timp, iar restantele pe care le aveau crescusera enorm in cateva luni.

Atitudinea tine si de educatia financiara a fiecaruia dintre noi, dar nu numai. Tine si de modul omului de a-si gestiona bugetul si grija fata de un eventual dezechilibru.

Sunt persoane care acceseaza credite urgente pentru a-si satisface niste placeri imediate, fara sa se gandeasca la urmari.

Esti clienti care se imprumuta, desi stiu ca bugetul lor este limitat si in cazul in care li se diminueaza intrucatva venitul, pur si simplu ajung in imposibilitate de plata.

Cum pot sa aflu care sunt consecintele in caz de neplata?

Implicatiile financiare in caz de neplata sunt stabilite in contractul de credit. Cititi cu atentie tot contractul de credit, atunci cand incheiati unul, sa fiti la curent cu toate aceste aspecte.

Imprumuturile rapide de consum vin de regula cu dobanzi mai mari si penalizari mai mari.

Aceste imprumuturi sunt recomandate in caz de urgenta, nu pentru mofturi personale, tocmai din cauza costurilor mari.

In cazul in care nu reusiti sa va platiti la timp ratele, ar fi bine sa anuntati din timp institutia financiara, si sa va faceti un plan credibil de rambursare pe care sa-l oferiti respectivei societati.

Citeste si  Credite IFN pentru firme mici

Orice intarziere atrage dupa sine taxe suplimentare. Daca repetati intarzierile, institutiile financiarre va raporteza catre Biroul de Credit, iar daca datoria este mai mare de 20.000 lei, veti fi raportati si catre CRC.

Presupunand ca plata ratelor se face din contul vostru bancar prin tragere lunara, banca isi recupereaza sumele prin debitare directa. Daca nu, veti fi anuntati pe caile pe care le-ati selectat (telefonic, email SMS, posta) ca aveti intarzieri.

Fiecare societate are pozitia sa fata de rau platnici. Unele societati dezaproba total aceasta categorie de clienti, altele sunt mai permisive si nu doar ca ii tolereaza, dar uneori le acorda credite rau platnicilor in conditiile in care aceste persoane sunt deja inscrise in Biroul de Credit cu scoring negativ.

Ce mi se poate intampla daca intarzii cu plata unei rate?

Neplata ratelor se inregistreaza in istoricul de client. Daca intarziati mai mult de 30 de zile cu plata unei rata, atat banca cat si IFN-ul va raporteaza catre Biroul de Credit. Aceste datorii scrise la raboj pot fi vazute ulterior de un posibil creditor, daca veti mai avea candva de gand sa va imprumutati.

Astfel de motive sunt suficienta sa va faca sa va platiti la timp imprumtuturile si sa incercati pe cat posibil sa evitati indatorarile excesive.

Informatiile despre politica de neplata gasiti pe platformele online ale tuturor institutiilor ce furnizeaza servicii de creditare.

Cei aflati intr-un impas financiar ce nu-si pot achita obligatiile lunare de plata, pot lua in calcul reinnoirea, restructurarea, reesalonarea ori refinantarea respectivului credit. Oricare dintre aceste optiuni sunt menite sa va anuleze plata unor penalizari si raportarea pentru neplata la Biroul de Credit.

De regula, IFN-urile cu credite rapide in portofoliu permit refinantarea lor cu achitarea dobanzii la scadenta aferenta perioadei trecute din derularea respectivului credit. Daca nu optezi pentru aceasta solutie pana la data scadenta (pentru ca trebuie sa-ti anunti dinainte intentia – inainte sa se incheie contractul de credit), vei plati penalizari.

Citeste si  IFN-uri noi 2024 inregistrate la BNR

Penalizarile creditelor rapide pe termen scurt sunt de regula de 1,2% pe zi. O dobanda foarte mare.

Bancile au propriile mecanisme de lupta impotriva rau platnicilor.

Unele societati financiare apeleaza in ultima faza la companii specializate in recuperarea prejudiciilor precum si a altor cheltuieli pe care le-ai provocat.

Related Posts

Add Comment