Bancile si IFN-urile vor raporta catre CRB informatii detaliate despre imprumuturile mai mari de 20.000 lei
BNR a anuntat ca incepand cu 1 mai, vor trebui sa furnizeze catre Centrala Riscului de Credite informatii supplimentare pentru creditele mai mari de 20.000 lei.
Ce e CRB (Centrala Riscurilor Bancare)?
CRB este o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor legate de statutul de creditor al fiecarei persoane ce a contractat in timp un imprumut. Indiferent daca ai apelat la o banca sau o societate nebancara, esti inscris in Centrala Riscului de Credit.
CRB-ul are o baza de date cu creditele active, cu restantieri, cu date referitoare la fraudele cu carduri, precum si date privitoare la anumite grupuri de persoane fizice ori juridice aflate intr-o legatura cu banca ori IFN-ul.
Debitorii raportati de institutiile financiare exista in aceste baze de date, iar informatiile legate de ei sunt furnizate neconditionat. Daca ai fost insa un bun client, adica daca n-ai avut si nu ai restante, datele tale din CRB se pot obtine de catre institutiile financiare doar cu acordul tau expres.
Revenind la aceasta cerinta a BNR de a solicita bancilor si IFN-urilor date suplimentare legate de creditele mai mari de 20.000 de lei, se pare ca se doreste cunoastea expunerilor neperformante, improbabilitatea de plata, refinantari ori restructurari ale creditelor, dar si sumele lunare de plata.
De asemenea, un lucru foarte important – se pare ca se solicita si informatii legate de gradul de indatorare. Aici va fi un aspect foarte important, pentru ca, prin aceasta cerinta, BNR exclude din start ofertele IFN-urilor de „credite fara adeverinta de venit”, ori cele care acorda doar „credite doar cu buletinul”. Este clar ca solicitarea expres a calcularii gradului de indatorare semnifica explicit o dovada certa a veniturilor permanente.
O alta parte interesanta a acestor solicitari ale BNR se refera la valoarea garantiei raportata la creditul acordat. Acesta este un alt aspect important pentru ca, se vor cere probabil rapoarte de evaluare realizare de niste evaluatori care isi vor asuma o altfel de raspundere in aceste conditii.
O parte interesanta a proiectului realizat de BNR, este cea in care sunt prevazute si amenzi de 500 de lei la 20 de debitori neraportati ori raportari eronate ale acestora. Acestei valori i se adauga cate 20 de lei pentru fiecare debitor neraportat ori raportat eronat.
Dupa parerea mea, aceasta campanie BNR ar trebui insotita si de o campanie de educare financiara asupra cetatenilor. N-ar fi greu ca BNR sa publice niste brosuri cu niste informatii utile celor ce vor sa acceseze diferite tipuri de credite.
Marturisesc ca aseara am fost la teatru unde la intrare ni s-au inmanat niste cartulii dragute in care institutul cultural austriac prezenta niste spectacole prin tara. Nu vad de ce Banca Nationala n-ar putea sa distribuie astfel de cartulii, mici dragute, cu informatii clare si precise despre diversi termeni financiari, despre diverse formulari financiare, etc. Sunt convins ca in BNR lucreaza specialisti care nu ma indoiesc ca au capacitatea de a elabora o astfel de brosursa educativa. Abia atunci cred ca efortul BNR de a normaliza creditarea va fi cu adevarat util.
Pana atunci, aceste cerinte catre banci si IFN-uri suna usor a luare-n frau a hatului.