10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre creditele IFN

Am sintetizat pentru voi unele informatii folositoare in cazul in care planuiti sa obtineti un imprumut in viitorul apropiat.

Stim ca este dificil sa ajungi intr-o situatia financiara precara si sa nu stii cum sa o rezolvi. Iar daca mai trebuie sa te si imprumuti cat mai repede este si mai complicat.

In mod normal, poti apela fie la banci, fie la IFN, in functie de nivelul tau de eligibilitate. Daca ai o eligibilitate buna, te indrepti catre banci, daca nu, alegi societatile nebancare.

Iti propunem astazi 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre creditele de la IFN – avantaje, dezavantaje, pareri, forumuri, concepte.

In primul rand aceste credite de la IFN sunt frecvent accesate in ultimul timp de catre romani. Asta denota ca le-a crescut increderea oamenilor in aceste produse.

Dintre creditele de la IFN cele mai cautate in ultimii ani au fost cele de tip rapid – imprumuturi rapide. In acest an s-a mai atenuant cumva aceasta cautare, din observatiile noastre, oamenii indreptandu-se mai degraba catre creditele de nevoi acordate in conditii de eligibilitate mai dificile, dar contractate pe termen lung cu costuri mai mici.

Nu este nevoie de cercetari deosebite pentru a intelege tendintele pietii. Cel mai simplu mod in care poti descoperi evolutiile din aceasta piata este acela in care urmaresti tipurile de produse noi aparute de la IFN.

Va putem spune ca in ultimul timp nu am mai vazut noi aparitii de credite rapide, nici de societati ce acorda microcredite. Spre deosebire de anii anteriori cand aceste societati apareau ca ciupercile dupa ploaie, de nici nu pridideam cu informarea catre voi.

Cei care isi indreapta atentia catre IFN-uri pentru a solicita un credit, trebuie sa stie ca aceste produse au avantajele si dezavantajele lor.

Avantajele creditelor de la IFN:

  • conditii de accesare permisive
  • timpi de acordare scurti
  • documente putine
  • accesari facile online ori prin telefon (chiar si prin SMS, daca esti client vechi)
  • venituri solicitate mici
  • vechime in munca redusa
Citeste si  5 lucruri importante despre creditele non-bancare

Dezavantaje:

  • costurile ridicate
  • sumele acordate sunt de regula mici, in acord cu riscurile pe care le suporta IFN-urile atunci cand acorda astfel de imprumuturi unor persoanel vulnerabile cu risc ridicat (venituri mici, scoring redus, vechime mica in munca, familie mare, etc.).

10 lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti despre creditele de la IFN:

1.Institutiile Financiare Nebancare nu sunt aparute de ieri de azi in piata, ele au o vechime respectabila in piata romaneasca de aproape 30 de ani (primele au aparut imediat dupa revolutia din decembrie 1989).

In acesti aproape 30 de ani, IFN-uri au impus respect in piata si mai ales incredere.

Din ce am vazut noi de-a lungul timpului (si nu este doar parerea noastra ori parerile unor oameni necunoscuti de pe forumuri) increderea in IFN-uri a crescut destul de mult in ultimii ani.

2. IFN-urile acorda o gama variata de produse la intrecere cu bancile din act punct de vedere (cu diferenta ca IFN-urile nu tin depozitie de la cetateni precum bancile).

Dintre cele mai cunoscute produse aflate in portofoliul IFN-urilor, amintim aici: creditele de nevoi pentru persoane fizice si juridice, credite pentru vacante, studii, pensionari, diaspora, medicale, scoring, descoperire de cont, linii de credit, etc.

3. Creditele de la IFN sunt acordate prin incheierea unui contract si reglementate de BNR. BNR tine de asemenea evidenta creditelor oferite de Institutiile Financiare Nebancare.

Contractele de credit sunt bine detaliate, ele specificand durata de acordare, sumele acordate, valoarea ratelor, data de plata a ratelor, rata dobanzii, dobanda anuala efectica, penalizarile, alte clauze posibile, etc.

4. Actele solicitate sunt minime. Uneori nici nu putem vorbi de acte fizice, pentru ca unele IFN-uri acorda credite 100% online, cu acte scanate si incarcate pe internet in formularele puse la dispozitie de aceste societati pe platformele de internet proprii.

Cand soliciti un credit, orice institutie este obligata sa intocmeasca un dosar de credit, care trebuie sa cuprinda in mod absolut necesar copii dupa cartile de identitate, o dovada de venit, un cont bancar si un numar de telefon valabil.

Citeste si  Access Capital IFN - solutii de finantare pentru afaceri mici

5. Venitul incepe sa se verifice prin intermediul ANAF, cu acordul clientilor.

Si IFN-urile au trecut la aceasta solutie de inspectare a veniturilor, renuntandu-se la solicitarea unei adeverinte de venit – acte care insemna un timp mult mai indelungat pana la aprobarea unui credit.

6. Clientii trebuie sa fie responsabili si sa-si achite la timp ratele aferente creditelor. Indiferent de urgenta si de nevoile fiecaruia dintre noi, nu este bine niciodata sa soliciti un credit daca nu poti sa-ti indeplinesti obligatiile lunare platindu-ti ratele aferente.

informatii credite de la IFN

Evitand penalizarile decurse in urma intarzierilor la plata ratelor lunare, eviti si indatorarea excesiva.

Mai ales in cazul creditelor pana iei salariu trebuie sa fim atenti la dobanzi si penalizari.

7. Detaliile despre creditele de la IFN sunt mult mai bogate si mai detaliate azi decat erau cu ani in urma. IFN-urilor li s-a impus un minim de date care trebuie sa apara pe platformele online.

Astazi IFN-urile au platforme online bine realizate, cu informatii bogate despre creditele pe care le acorda.

Au sectiuni de intrebari si raspunsuri, de chat-uri online in care dialogheaza cu solicitantii de credite.

Unele IFN-uri au sectiuni bogate cu parerile clientilor si sectiuni gen forumuri in care potentialii clienti comunica intre ei si gasesc raspunsuri la nelamuririle pe care le au.

8. Creditele de la IFN sunt credite nenominalizate, astfel incat puteti folosi banii imprumutati pentru nevoile pe care le aveti, indiferent daca vreti sa va cumparati un frigider, sa va reparati centrala termica, sa va cumparati un autoturism ori sa incepeti o afacere.

Creditul de nevoi personale de la IFN este o optiunie transparenta, flexibila, la indemana, o alegere in definitiv a fiecarui om aflat intr-un impas financiar.

9. Se obtin rapid, iar perioada de contractare ramane la alegerea voastra. Un astfel de credit de la IFN nu este ingradit de conditiile impuse solicitantului.

Citeste si  IFN-uri active din Romania ce desfasoara activitati multiple de creditare

Documentele solicitate sunt minime, conditiile de eligibilitate sunt si ele reduse. Practic, orice cetaten care obtine niste venituri constante permanente poate aplica, atata timp cat nu are un grad de indatorare care sa depaseasca maximul admis.

Perioada de rambursare se alege de catre client, in functie de ratele lunare pe care si le poate permite, raportandu-se tot la venitul lunar al fiecaruia. Poti sa obtii un credit fara loc de munca stabil, cu conditia sa ai venituri din alte surse.

Pentru aceste produse nu aveti nevoie de adeverinta de salariu, daca apareti in baza de data ANAF cu informatii despre venit.

10. Costurile sunt fixe la creditele de la IFN.

Nu exista costuri ascunse la aceste imprumturi nebancare.

IFN-urile sunt obligate sa-si afiseze in clar ratele dobanzilor si dobanda anuala efectiva (chiar si pentru creditele rapide).

Toate comisioanele sunt la vedere. In fapt, toate IFN-urile au platforme online proprii unde orice cetatean isi poate calcula ratele lunare, in acord cu sumele pe care doreste sa le imprumute si intervalul de finantare ales.

Daca nu gasiti in aceasta sectiune de simulare a unui credit detalii despre costurile aferente unui imprumut nebancar, cautati informatii in sectiunile dedicate descrierilor creditului ori in sectiunea de intrebari si raspunsuri.

Evident, puteti sa sunati si direct la IFN pentru a afla informatiile dorite, daca nu le gasiti in platformele online. Telefoanele de acces sunt la vedere, la toate IFN-urile, pe platforma online, nu aveti cum sa le ratati.

Pentru alte date, folositi sectiunile de Contact ale platformelor online ale IFN-urilor.

Related Posts

Add Comment