BNR a venit cu un proiect de ordine in privinta Standardelor Internationale de Raportare Financiara prevazut pentru Institutiile Financiare Nebancare.
Din ce stim noi, proiectul de implementare al standardelor IFRS din cadrul IFNpurilor a fost amanat pana la 1 ianuarie 2023.
Astfel, avand in vedere recomandarile nr R/2/2019 legate de implementarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), IFN-urile vor trebuie sa preia aceste prevederi in bazele lor contabile, oferind astfel informatiile necesare realizarii de catre Comitetul National de Supraveghere macroprudentiala a situatiilor individuale financiare.
Inca de la inceputul anului 2018, IFRS a intrat in viguare in Statele UE.
La noi exista o traducere oficiala realizate de corpul expertilor contabili si contabili autorizati din Romania, ce cuprinde textul cu normele Consiliului pentru Standardele Internationale de Contabilitate, iar IFRS 9 este inclus, de asemenea.
Cu alte cuvinte, incepand din 2023, se va aplica o alta metodologie in privinta profitabilitatii si fondurilor IFN-urilor.
S-au tinut unele cursuri privind implementarea IRES9, obiectivele fiind acelea de a:
- obtine o imagine de ansamplu asupra clasificarii si evaluarii deprecierii
- intelegerii prpblemelor pe care sectorul nebancar le intampina
- impactul asupra activitatii de tranzitie
- o imagine asupra felului in care sunt prezentate informatiile IFN-urilor.
In proieectul BNR privind IFRS 9 se arata ca:
- intre 2019 si 2021, IFN-urile trebuie sa intocmeasca situatii anuale individuale in acord cu IFRS
- din 2023, IFN-urile inscrise in Registrul General BNR trebuie sa implementeze IFRS pentru elaborarea situatiilor financiare individuale anuale, renuntandu-se la vechile reglementari nationale ce vor fi in viguare pana la acea data
- stabilirea unor obiective cu caracter general si specific in privinta implementarii IFRS ca baza a contabilitatii fapt ce va fi realizat prin elaborarea situatiilor financiare anuale la nivel individual de catre IFN-uri.
BNR ne prezinta si un studiu ce vizeaza „Provocarile trecerii la IFRS in plan prudential”, elaborat in iunie 2020. In acest studii se analizeaza nivelul provizioanelor, nivelul fondurilor proprii, indicatorul de solvabilitate, pozitia valutara.
Acest ordin se aplica atat IFN-urilor inscrise in Registrul General BNR in acord cu legea 93/2009, cat si sucursalele din Romania ale IFN-urilor care sunt persoane juridice straine, inscrise de asemenea in Registrul General.
La Ordinul 8/2019 privind aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara de catre IFN-uri, s-a venit in acest an cu modificari, si anume Ordinul 3/2020.
In aces nou ordin din 2020 se amana practic niste termene, spre exemplu, situatiile financiare anuale pentru 2019 se pot transmite pana la finalul lui 2020.
Aceste noi reglementari pot fi consultate pe site-ul BNR – in sectiunea de Proiecte legislative.
Ce inseamna IERFS?
Caut un imprumut pentru reparatii casa, atat la banci cat si la IFN.
Add Comment