Este posibila stergerea din Biroul de Credit in 2023?

Speri la stergerea din Biroul de Credit in 2023? Ai vrea sa o poti face personal in mod gratuit sau apelezi la profesionisti? Cu sau fara avans?

Foarte multe persoane sunt nerabdatoare sa afle daca se regasesc pe lista neagra cu datornici din Biroul de Credit. Ei bine, aceasta lista nu este una publica la dispozitia tuturor.

Solicitarile le poti face doar in nume personale, iar informatiile le vei primi la fel, tot in nume personal.

Totul despre Biroul de Credit 2023

In primul rand e bine sa stiti ca Biroul de Credit este o societate cu care lucreaza multi dintre creditorii mari din aceasta tara.

Cu alte cuvinte, baza de date a Biroului de Credit este una care intereseaza atat pe creditori cat si pe oamenii de rand, cei ce aspira la accesarea unui imprumut.

Astfel, pentru cei care nu cunosc prea multe despre Biroul de Credit, le spunem noi ca este o institutie privata care colecteaza informatii financiare despre clientii unor institutii financiare.

Rolul sau primordial este acela de a oferi institutiilor furnizoare de servicii sa aleaga intre clientii buni platnici si intre cei rau platnici care nu si-au achitat la timp niste rate.

Aceasta societate a luat nastere in 2003 si de la 20 de banci cat numara la inceput, multe institutii financiare colaboreaza in prezent cu aceasta institutie.

In baza de data a Biroului de Credit exista atat informatii negative cat si pozitive despre clienti.

Atunci cand un client vrea sa ia un imprumut de la una din societatile ce colaboreaza cu Biroul de Credit, aceasta institutie verifica baza de date pentru a afla informatii despre istoricul de creditare al solictantului.

Nu in ultimul rand, cei ce vor sa mai acceseze un credit de la banci si sunt inscrisi in Biroul de Credit, n-au alta posibilitate de a-l contracta decat sa incerce sa obtina stergerea datoriilor.

Chiar daca in aparenta bancile nu refuza din start pe cei cu istoric slab, totusi, scorul de client ia in calcul intr-o proportie covarsitoare acest indicator.

Si atunci, e foarte dificil pentru o persoana sa indeplineasca conditiile de eligibilitate in aceste conditii.

Tinand cont de aceste aspecte putem intelege de ce oamenii sunt disperati sa obtina stergerea din Biroul de Credit.

Am vazut in ultima perioada o efervescenta a celor ce promit stergerea din Biroul de Credit – multe firme facandu-si intrarea in piata cu aceasta promisiune. Fireste si costurile lor sunt mari.

Reusesc aceste firme sa te stearga din Biroul de Credit?

Singura cale de a obtine stergea este cea in care poti dovedi ca banca care te-a raportat nu te-a fi informat in prealabil, respectand preverile contractuale.

Sunt situatii in care unele banci au omis sa-si anunte clientii ca vor fi raportati catre BC, datorita unor intarzieri la plata ratelor (intarzieri mai mari de 30 de zile).

In cazul in care incerci pe cont propriu sa obtii scoaterea de pe lista neagra a rau platnicilor, stergerea din Biroul de Credit e gratuita.

Daca folosesti firme ori avocati care sa te ajute in acest demers, vei plati cu siguranta sume destul de maricele.

Unele firme iti furnizeaza doar un model de stergere din Biroul de Credit pe care trebuie sa-l completezi singur ori cu ajutorul lor, pe care ele isi pun la final parafa.

Model de stergere din Biroul de Credit poti gasi si singur, nu trebuie sa platesti sume exorbitante.

Procedura standard de stergere din Biroul de Credit

Poti trimite chiar tu cererea de stergere din Biroul de Credit gratuit, fara sa platesti.

Prin acest formular poti solicita radierea datelor din BC in baza unor justificari legale clare.

Citeste si  Imprumut fara venit obtinut din salarii. Se poate?

Cele mai multe persoane isi bazeaza cererea pe GDPR si pe ideea ca banca ar trebuie sa-i anunte in acord cu contractul de credit despre intarzierile ratelor.

La fel de important este si istoricul de creditare in acordarea de creditare (el avand o pondere de cca 40% la mai toate bancile).

Desi pare complicat la prima vedere, poti sa trimiti si tu o cerere prin care sa soliciti stergerea ori radierea datelor din BC.

Daca insa ti-ai achitat restantele din trecut, e bine sa stii ca in 4 ani de la stingerea datoriilor esti sters automat din Biroul de Credit.

Din nou, primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a solicita stergerea din Biroul de Credit in nume personal este sa iti creezi un copnt online pe platforma societatii Biroul de Credit.

Dupa ce ti-ai creat contul, poti si afla usor care iti este situatia actuala in Biroul de Credit.

In care in care au trecut cei 4 ani de la achitarea datoriilor, trebuie sa stii ca intervine prescriptia si nu mai trebuie sa intreprinzi nimic in acest sens.

Ce motive poti invoca la stergera din Biroul de Credit?

Cum va spuneam si anterior, principalul motiv luat in calcul este cel referitor la datele cu caracter personal. Acesta este de altfel si principalul motiv luat in considerare de avocati si juristi specializati in astfel de spete.

Oricum, nu Biroul de Credit va sterge informatia, ci banca care v-a raportat, de aceea si negocierele trebuiesc purtate cu aceasta institutie.

Spre exemplu, daca banca care te-a raportat nu te-a anuntat cu cel putin 15 zile calendaristice de intarzieri la plata ratelor, atunci poti solicita stergerea din Biroul de Credit in baza acestui motiv.

Mai pot exista si alte situatii, de regula greseli strecurate in contractul de credit, ori alte erori neconforme cu realitate.

In privinta stergerii din Biroul de Credit parerile sunt impartite: unii considera ca este utila actiunea, altii spun ca e inutila.

De aemenea, pentru ca procesul poate durata multi ani, este posibil sa reusesti sa te radiezi din Biroul de Credit inainte de finalizarea lui.

Cu siguranta, daca nu ai cunostinte temeinice pe subiect, vei avea de plata catre firmele ce se ocupa cu astfel de actiuni.

Am vazut pe forumuri diverse pareri legate de acest subiect. Stergerea din Biroul de Credit este un subiect ce-i incita pe mult.

Si, cumva este normal, daca ne gandim ca sunt in jur de jumatate de milion de restantieri ce apar pe listele rau platnicilor din BC.

stergere Biroul de Credit gratuit

Ce informatii stocheaza Biroul de Credit?

Bancile raporteaza catre Biroul de Credit si datele negative ale unui client dar si datele negative. Cumulat rezulta un scor al clientului in functie de care se raporteaza ulterior bancile atunci cand il crediteaza pe acel cetatean.

Biroul de Credit, cel care administreaza aceasta banca de date cu informatiile despre clientii institutiilor financiare ofera bancilor (cu acordul clientilor) raportul de credit. Si clientii pot obtine raportul din Biroul de Credit, solicitandu-l in nume personal.

Orice persoana raportata de banca la BC, ramane inscrisa pe lista neagra a Biroului de Credit timp de patru ani, interval calculat din momentul in care respectivul client si-a achitat pe deplin datoria.

Avand in vedere ca au ramas putine IFN-uri care mai acorda un credit fara verificare in Biroul de Credit, oamenii sunt dornici sa-si albeasca trecutul de creditare.

Cum se poate efectua stergerea din Biroul de Credit?

Stergerea din Biroul de Credit poate fi solicitata in nume personal, ori prin intermediul unei societati de avocatura pe care clientul o angajaeaza sa se ocupe de aceste operatiuni in nume propriu.

In plus, sunt firme care se ocupa cu stergerea istoricului negativ din Biroul de Credit, unele avand in portofoliu si reusite pe care le ofera ca exemplu potentialilor clienti.

Citeste si  Aplicatii online pentru solicitarea unui imprumut

Avand in vedere ca persoana care se regaseste pe lista neagra a Biroului de Credit are acces dificil la un nou imprumut ori o refinantare, oamenii si-ar dori sa obtina situatia lor din BC.

Este important sa retineti ca nu este indeajuns sa doriti stergerea din Biroul de Credit, fara ca banca sa fie de acord.

Daca banca nu este de acord cu stergerea datelor din BC, clientii nu pot rezolva mare lucru. Singura portita ar fi ca banca sa nu-i fi informat in prealabil de raportare, adica in cazul in care datele au fost prelucrare fara sa fie informat clientul.

Care sunt pasii de urmat?

In primul rand trebuie sa faci rost de un model de stergere din Biroul de Credit.

Este simplu sa faci rost de un model stergere din Biroul de Credit – formular gratuit de altfel la care poate avea oricine acces.

Procedura in sine este gratuita daca te ocupi personal.

Cu acel act completat trebuie sa te deplasezi la banca care te-a raportat si sa-ti expui problema.

In acest contex ar fi bine sa intelegi ca doar banca care te-a raportat te poate sterge.

Acest lucru este valabil in situatia in care motivele de stergere din Biroul de Credit sunt independente de tine, tin mai degraba de documente, contractare etc.

Clientii cu istoric negativ raportati la Biroul de Credit sunt ademeniti de tot felul de firme care le promit stergerea datelor.

In acord cu legea, doar banca ori IFN-ul care te-a raportat poate sa sterga restantele si doar in unicul caz in care nu au fost respectate conditiile de transmitere a datelor catre BC.

In situatia in care nu va incadrati in situatia amintita anterior, si anume, ati fost anuntati de banca inainte de a va raporta, puteti sa obtineti stergerea din Biroul de Credit doar daca banca solicita acest lucru de la Biroul de Credit. Acest lucru se poate intampla daca duceti acte doveditoare la banca din care sa reiasa ca ati avut o situatie extrema care v-a impiedicat sa va respectati programul de rambursare.

Este bine sa te stergi din Biroul de Credit?

Dupa parerea unora, aceasta actiune nu este una tocmai fericita din mai multe puncte de vedere.

In primul rand pentru ca te costa mult, daca apelezi la firmele specializate, iar demersul este unul de lunga durata.

Apoi, exista posibilitatea ca lucrurile sa se intoarca imptoriva ta, ramanand si cu banii dati si cu creditul neaprobat.

Exista si posibilitatea in care s-au produs niste greseli in timpul contractarii si atunci poti sa rezolvi problema amiabil la banca care te-a raport.

De principiu, nu este de bun augur sa te stergi din Biroul de Credit, mai ales daca nu ti-ai stins creantele anterioare si te bazezi strict pe o eroare a creditorului in aceasta actiune.

Sunt multe banci care pun conditia sa nu fi avut datorii mari de lunga durata atunci cand iti verifica eligibilitatea. Deci, nu doar scorul din BC conteaza.

Mituri despre stergerea din Biroul de Credit

1. Mitul 1: Daca imi platesc toate datoriile, automat voi fi sters din Biroul de Credit

Multa lume crede ca plata tuturor datoriilor ii va permite sa fie sters din Biroul de Credit. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevarat. Biroul de Credit va tine inregistrate toate datoriile platite sau neplatite ale unui individ timp de 4 ani. Plata datoriilor este importanta pentru imbunatatirea scorului de credit si pentru obtinerea de credite mai bune in viitor, dar nu va elimina istoricul de credit din Biroul de Credit.

Citeste si  BSG Amanet - imprumut facil cu garantii

2. Mitul 2: Plata tuturor datoriilor va imbunatati imediat scorul de credit

Exista persoane care presupun ca, daca isi plateste toate datoriile, scorul lor de credit va incepe sa creasca imediat. Cu toate acestea, scorul de credit este un proces lent si necesita timp si eforturi pentru a fi imbunatatit. In plus, scorul de credit nu depinde doar de istoricul de plata, ci si de nivelul datoriilor si de alte informatii despre creditare.

3. Mitul 3: Oamenii pot fi stersi din Biroul de Credit prin intermediul unui avocat sau a unei companii specializate

Unele persoane spera la stergerea istoricului de credit in Biroul de Credit prin intermediul unui avocat sau a unei companii specializate. Cu toate acestea, nu exista nicio modalitate legala de a fi sters din Biroul de Credit prin intermediul unui tert. Singura modalitate de a imbunatati scorul de credit este de a plati datoriile si de a fi responsabil in privinta creditului. Restul situatiilor se pot rezolva simplu si cu o actiune proprie, si ne referim aici la erori ce pot sa apara vis-a-vos de raportarea in Biroul de Credit.

4. Mitul 4: Daca nu am datorii, nu trebuie sa-mi verific scorul de credit

Multi oameni cred ca, daca nu au datorii, nu este necesar sa verifice scorul lor de credit. Cu toate acestea, este important sa verificati regulat scorul de credit pentru a va asigura ca nu exista erori sau fraude. In plus, verificarea scorului de credit va poate ajuta sa imbunatatiti scorul si sa obtineti cele mai bune oferte de credit.

5. Mitul 5: Biroul de Credit este inamicul meu

Unii insi considera Biroul de Credit ca fiind un inamic, insa acesta nu este adevarat. Biroul de Credit este o institutie care are rolul de a ajuta bancile si institutiile financiare sa ia decizii informate in legatura cu acordarea de credite. Prin urmare, este important sa intelegem rolul Biroului de Credit si sa incercam sa ne asumam responsabilitatea pentru propriul istoric de credit.

6. Mitul 6: Am fost sters din Biroul de Credit, acum pot obtine credite fara probleme

Daca ati reusit sa va achitati datoriile si sa fiti sters din Biroul de Credit, acest lucru nu inseamna ca veti putea obtine credite fara probleme. Desi acesta este un pas important, trebuie sa va construiti istoricul de credit din nou si sa va asigurati ca veti fi responsabil cu creditul viitor.

7. Mitul 7: Inregistrarile negative din Biroul de Credit vor disparea automat dupa 4 ani

Multi oameni cred ca inregistrarile negative din Biroul de Credit vor disparea automat dupa 4 ani. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Unele inregistrari pot ramane in Biroul de Credit timp de sapte ani sau chiar mai mult, in functie de tipul de datorie sau de incalcare.

8. Mitul 8: Imi pot inchide conturile bancare pentru a evita Biroul de Credit

Inchiderea conturilor bancare nu va elimina istoricul de credit din Biroul de Credit. Biroul de Credit se bazeaza pe informatiile furnizate de banci si institutiile financiare, deci inchiderea conturilor nu va face decat sa ascunda informatiile, nu sa le elimine. In plus, inchiderea conturilor bancare poate avea efecte negative asupra scorului de credit, deoarece o parte importanta a acestuia se bazeaza pe istoricul de plata.

9. Mitul 9: Sunt singurul care are probleme cu Biroul de Credit

Cei raportati se simt stigmatizati si izolati cand au probleme cu Biroul de Credit. Dar este important sa intelegem ca sunt multi care trec prin asta. De fapt, conform datelor actualizate din 2023, in jur de 470.000 de persoane.

Related Posts

Add Comment