Tu stii care este diferenta dintre un girant si un garant?

Exista multi termeni financiari de care ne lovim uneori si pe care nu-i intelegem pe deplin. Un astfel de exemplu este cuplul girant/garant.

E oarecum de inteles confuzia dintre termenii „girant” si „garant”, pentru ca ambii vin din aceeasi zona. Totusi, avem de-a face cu doua concepte diferite. Iata de ce.

Ce inseamna girant si ce inseamna garant?

Girant: definitie si semnificatie

Girantul este o persoana ori o entitate care accepta sa fie responsabila pentru plata unui instrument financiar, cum ar fi o combie sau un bilet la ordin, atunci cand debitorul principal nu o face. Altminteri spus, girantul devine o parte garanta a tranzactiei financiare.

Acesta (girantul) poate fi implicat in acte comerciale sau afaceri, si de bicei, in calitate de girant, isi asuma responsabilitatea de a onora aceste oblifatii financiare in numele debitorului (imprumutatului).

Garant: ce inseana sa fii garant?

Pe de alta parte, un garant, este de asemenea, o persoana sau o entitate care ofera o garantie pentru plata sau indeplinirea unei obligatii financiare, dar cu o dfiferenta semnificativa.

Un garant nu devine parte a tranzactiei in mod direct, el doar ofera o asigurare ori o garantie in cazul in care debitorul principal nu isi duce la bun sfarsit obligatiile contractuale. Cu alte cuvinte, garantia este o promisiune de a acoperi pierde4rile sau platile daca debitorul nu poate face acest lucru (ajunge in imposibilitatea de a finaliza contractul).

Este bine de stiut ca putem studia problema si din punct de vedere juridic – vezi legea 58 din 1934, actualizata cu ordonanta nr 11 din 4 august 1993 si cu actualziare legii din 14 octombrie 1994.

Care sunt diferentele cheie intre girant si garant?

Iata ca am aflat ce inseamna girant si garant, este momentul sa le comparam sa vedem efectiv ce le deosebeste.

Din punctul de vedere al implicatii in tranzactie:

  • girantul se implica direct in tranzactiei, ba chiar devine parte din aceasta, asumandu-si responsabilitatea de a plati in caz de neplata a debitorului principal
  • garantul nu se implica direct in trazactie, el doar ofera asigurarea ori garantie pentru acoperirea periderilor in caz de neplata de imprumutatului.
Citeste si  Creditul auto de la TBI Bank: finantare fara avans

Din punct de vedere al responsabilitatii primare

  • girantul este responsabil direct de platile datorare in cazul in care imprumutatul nu poate face acest lucru
  • garantul are o responsabilitate secundara si intervine doar in cazul in care debitorul nu poate onora obligatia financiara.

Implicarea in acte de natura juridica

  • girantul este obligat sa semneze explicit instrumentele financiare si se angajeaza in acte juridice corespunzatoare
  • garantul poate oferi o scrisoare de garantie ori un angajament pentru acoperirea platilor in numele debitorului, dar nu semneaza in mod direct documente financiare.

De principiu, girantul are o influenta mai mare asupra tranzactiei, in timp ce garantul poate fi mai putin expus unor riscuri financiare directe.

Pentru a scapa de grija acestor situatii, multe persoane cauta credite fara astfel de implicatii.

Probleme care ar putea sa apara

Unii giranti si-ar dori la un moment dat sa renunte la calitatea sa si vor sa stie daca pot face acest lucru.

Ei bine, se poate, cu acordul implicit al debitorului si al creditorului. Cazul este unul exceptional, pentru ca iesirea girantului din schema duce la reducerea garantiilor de rambursare in bune conditii a creditului pana la final.

Exista multe situatii in care sotul ori sotia devin girantul celuilalt partener la contractarea unui credit si, daca se intampla sa diverteze, lucrurile uneori devin tragice. Am vazut cazuri in care sotia divortata, trecuta girant al unui credit pe vremea cand era casatorita, a ajuns sa isi piarda casa proprietate persoana, in momentul in care sotul nu si-a mai achitat ratele lunare.

Multi dintre codebitori nu isi pun problema ca imprumutatul ar putea ajunge candva in incapacitate de plata, avand la momentul contractarii creditului o situatie materiale foarte buna. Lucrurile pot evolua foarte repede si, din cauza incapacitatii de plata, codebitorul este tras la raspundere si ajunge sa plateasca.

Problemele mari pot sa apara atunci cand vrei un credit dar esti girant la alt imprumut.

Citeste si  Omnicredit IFN - solutii simple in 4 pasi

Codebitorul este un garant financiar.

Girarea creditelor, pe de alta parte, ori fideiusiunea, este o forma de garantie personala.

Fideiusiunea este un contract in care fideiusorul se obliga fata de credit sa execute obligatiile debitorului in care in care acesta din urma nu o face.

Altfel spus, fideiusorul se transforma in girant pentru un beneficiar de credite.

In cazul in care girantul ajunge sa plateasca pentru cineva, are la indemana o posibilitate de recuperare a datoriei. Acestea trebuie sa inainteze in instanta o actiune de regres privind sumele achitate. Fireste ca acest lucru este posibil atata timp cat debitorul are ce sa dea. Daca debitorul principal este insolvabil, daca a parasit tara, ori nu are alte vneituri, girantul nu are ce sa recupereze.

In concluzie

Diferenta principala dintre un girant si garant consta in implicarea directa in tranzactie si de nivelul de responsabilitate si riscuri asociate.

Girantul este o parte direct implicata si are o responsabilitate primara de plata, in schimb garantul foera o garantie ori o asigurare in cazul in care debitorul principal nu isi indeplineste obligatiile. Intelegerea acestor diferente este esentiala in lumea financiara si juridica.

Fireste ca daca doriti mai multe informatii ori clarificari, ar fi bine sa consultati un avocat specializat in drept financiar.

Related Posts

Add Comment