5 motive pentru refuzul imprumuturilor la IFN

Last update: iunie 2, 2021

De ce te-ar putea respinde la creditare societatile nebancare? Care ar fi motivele? Cum poti remedia situatia?

Nici IFN-uri nu accepta sa imprumute toti clientii care apeleaza la ele.

Mai mult de atat, unele societati nebancare resping o parte insemnata dintre cei care spera sa obtina un imprumut.

Nu discutam aici despre motivele pe care le au romanii de a apela la un imprumut de la IFN, in pofita dobanzilor mari practicate de aceste societati.

IFN-urile sunt nu sunt vazute cu ochi buni de o anumita patura a populatiei, tocmai din cauza costurilor ridicate practicate pentru imprumuturile oferite.

Si totusi, ele au capatat popularitate in randul cetatenilor in ultimii ani, in ciuda acestor opinii contrare.

Contextul refuzului la creditare

Ne putem imagina ca de-a lungul vremii, multi cetateni au fost respinsi de societatile nebancare, motiv pentru care n-au ramas cu o impresie tocmai buna dupa urma acestei experiente.

Nu putem blama IFN-urile pentru ca refuza clientii, nu le putem acuza nici pentru dobanzile mari, pana la urma, ele functioneaza legal, isi asuma unele riscuri, riscurile generand si costurile mari in definitiv.

Sunt unele restrictii din partea celor de la Banca Nationala, care le-a impus sa vina cu infuzie de capital si de asemenea inscrierea lor intr-un Registru Special, fapt ce atrage dupa sine o supravghere mai atenta a lor, similara cu cea a bancilor.

In ciuda acestor restrictii impus ede BNR, romanii apeleaza in continuare la imprumuturile nebancare. E adevarat ca unele IFN-uri nu se ‘simt’ tocmai bine, unele chiar au disparut din piata, insa, nu sunt evolutii spectaculoase in acest sector. Dar, ce e mai important, nu s-au schimbat multe in privinta costurilor, asa cum asteptau cei care au venit cu aceste masuri.

Revenind la subiectul pe care dorim sa vi-l prezentam astazi, si anume la motivele pentru care IFN-ul ti-ar putea refuza creditul, haideti sa le luam pe rand.

Citeste si  Cat de important este scorul de credit? Fisco Score.

5 motive care iti interzice accesul la un imprumut nebancare

  1. Grad de indatorare sub cel admis. Gradul de indatorare la creditele in lei este de maxim 40%, iar la cele in euro este de 20%. Majoritatea IFN-urilor practica acordarea in lei pentru produsele din portofoliu. Daca depasesti acest prag, ti se refuza imprumutul.
  2. Venit minim mai mic decat cel impus de conditiile specifice ale fiecarui IFN in parte. Fiecare IFN in parte solicita clientilor sai existenta unui venit minim necesar. Acesta variaza mult de la IFN la IFN, in functie de sumele maxime pe care care societatea le acorda, dar si de restul conditiilor de eligibilitate impuse.
  3. Scoringul din BC. Unele societati nebancare nu accepta la finantare persoanele cu istoric negativ in Biroul de Credit. Alte IFN-uri accepta restantieri in anumite conditii, spre exemplu pe cei care si-au achitat datoria pana la urma, adica nu mai au restante active. Alte IFN-uri accepta rau platnici. Unele societati nebancare acorda credite fara consultarea Biroului de credit.
  4. Varsta nepotrivita. Daca nu ai o varsta de regula cuprinsa intre varsta de majorat (18 ani) si cea de pensionare (65 ani barbati, 63 ani femei), nu esti acceptat de IFN-uri. Sunt si variatii pe varsta, nu prea cea minima (aceasta in mod unanim nu este mai mica de 18 ani), ci pe cea maxima (multe IFN-uri accepta si pensionari la creditare).
  5. Cetatenia alta decat cea romana, fara rezidenta in Romania. Majoritatea IFN-urilor specifica printre conditiile de eligibilitate cerinta ca cel ce acceseaza un imprumut sa fie cetatean roman, ori sa aiba rezidenta in Romania. Daca nu detaii acest statut, cu siguranta esti refuzat la creditare.

Ce intelegem de aici?

Un exemplu edifactor in privinta clientilor respinsi este oferit de cei de la Provident. Acestia ne informeaza ca, din cauza impunerii restrictiilor privind gradul de indatorare, a facut ca un numar de 160.000 de clienti sa nu mai aiba acces la un credit oferit de acest IFN.

Citeste si  Cel mai avantajos credit rapid 2021 acordat online

Tot cei de la Provident spun ca rata lor de respingere este in mod radical crescuta din cauza rrestrictiilor gradului de indatorare.

Dupa unii specialisti, modificarile aduse in ultimii ani in zona IFN-urilor au dus la injumatatire clientilor acestor institutii financiare.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Related Posts

Add Comment