Din acest an, bancile si IFN-urile pot acorda credite online 100%

Incepand din 2023 creditele bancare dar si cele nebancare pot fi oferite exclusiv online, daca ai avizul ADR.

Agentia pentru Digitaliazarea Romaniei poate oferi institutiilor financiare avizul pentru identificarea de la distanta cu mijloace video a persoanelor ce aspira la obtinerea unui credit.

Cum se identifica de la distanta o persoana?

In esenta, identificarea persoanei de la distanta are aceeasi semnificatia precum prezenta fizica a unei persoane intr-o institutie.

Cu alte cuvinte, institutiile financiare, banci, IFN-uri, dar si alte organisme precum prestatorii unor servicii, pot folosi identificarea video a persoanelor pentru operatiunile care pana in prezent necesitau deplasarea la ghiseu.

Aceasta modelitate de identificare nu este utila doar celor care vor sa acceseze un imprumut. Ganditi-va numai cat de importanta este aceasta masura pentru persoanele nedeplasabile.

Incepand din 22 iulie 2022, identificarea persoanei la distanta prin mijloace video va fi recunoscuta, doar daca instuitutiile in cauza obtin avizul ADR.

In baza deciziei Presedintelui Autoritatii pentru digitalizarea Romaniei, decizie luata pe 24 noiembrie 2021 si publicata in MO nr 1119, ADR poate oferi avizul operatorilor economici si institutiilor care doresc sa foloseasca identificarea la distanta cu mijloace video.

Avantajele identificarii video la distanta

Aceasta noua masura aduce beneficii foarte mari pentru toti cetatenii Romaniei, dar in special pentru cei:

  • care nu se pot deplasa pentru a rezolva unele probleme din sectorul public
  • clientii institutiilor financiare: pot deschide cont bancar, pot sa obtina un credit sau un card simple, de la distanta, in baza unei identificari video.
  • pentru clientii prestatorilor de servicii – se reduce mult timpul de asteptare.

Iata cum, vor avea in curand posibilitatea multe persoane sa solicite de la banca acordarea unui credit online fara nicio deplasare.

La IFN se implementase aceasta forma de acordare a creditelor de ceva vreme.

Stim cu totii ca era simpla obtinerea unui credit fulger aprobat online fara verificare, daca erai dispus sa platesti dobanzile practicate de aceste institutii.

Citeste si  Credit oriunde in tara - mobilitate inainte de toate!

Cu alte cuvinte, creditele bancare online au devenit o realitate pentru Romania din acest an.

Banci care acorda credite online vom vedea insa din momentul in care aceste entitati vor primi acceptul ADR pentru identificarea la distanta a persoanelor cu mijloace video.

Cum se procedeaza pentru efectuarea verificarii identitatii?

In acord cu normele publicate, verificarea identitiatii persoanelor la distanta se poate face folosind:

  • documnte de identitate
  • date ori alte informatii obtinute din surse independente
  • baze de date din sectorul public
  • rapoarte de audit, documente fiscale ori extrase de cont bancar.

Informatiile oblinute nu pot fi folosite in aslte scopuri decat cele prevazute legal.

Mijloacele prin care se fac verificiarile sunt complet automatizate, fara sa intervina factorul uman. Exista si posibilitatea verificarii prin intermediul unui operator specializat in acest sens.

Operatorii care vor fi instruiti pentru identificarea persoanelor la distanta prin mijloace video vor fi nevoiti sa faca studii de pregatire profesonala.

Ce verificari se fac la o identificare video?

Fie automat, fie prin intermediul unui monitor, elementele analizate sunt:

  • fotografia inscrisa pe documentele oficiale (de exemplu pe CI)
  • concordfanta dintre informatiile continute in diferite documente si formularele online completate.

Daca verificarea se face automat, este neaparat nevoie de un element aleator pentru prevenirea riscului de preinregistrare a procesului de analiza.

Pana la momentul actual, sunt doar 3 entitati au primit avizul pentru verificarea identitiatii persoanei la distanta prin mijloace video, este vorba de Trans Sped SA, Starbyte SRL si Suntio Identitiy SRL. Pe masura ce vor mai aparea si altele, promitem sa va tinem la curent.

E bine de stiut ca dupa cum o entitate poate solicita inscrierea pentru verificarea identitatiii persoanei la distanta prin mijloace video, la fel se poat dispune si radierea, daca nu sunt respectate normele in vigoare.

Pentru a solicita inscriserea, aveti de completat o ANEXA – CERERE de inscriere in Lista tertilor de verificare a identitatii peroanei la distanta utilizand mijloace video.

Citeste si  Cati bani poti imprumuta de la Funcredit?

Related Posts

Add Comment