Sunt persoane cu dificultati financiare si cu datorii vechi care incearca sa obtina un nou imprumut. Care sunt sansele?
Chiar daca numarul datornicilor bancilor a scazut in ultimul an, conform statisticilor BNR, totusi, exista o categorie insemnata de cetateni aflati in aceasta situatie.
Cu restante trecute nestinse, aceste persoane gasesc cu greu o societate financiara care sa-i imprumute din nou.
In general, IFN-urile sunt cele care admit si astfel de clienti, insa nici aceste firme nu fac rabat intotdeauna de la scoringul din BC.
Avantajul IFN-urilor este dat in primul rand de usurinta cu care poti accesa un imprumut la aceste societati si de rapiditatea de obtinere a banilor.
Actele necesare contractarii unui credit nebancar sunt putine.
Daca e vorba despre credite noi, poti beneficia chiar de costuri 0 la accesare.
Mai sunt cateva societati nebancare care acorda credite cu dobanda 0 pentru clientii noi.
Eligibilitatea admisa de IFN-uri este una precara, astfel ca, multi clienti se pot califica fara probleme pentru creditele nebancare.
Singurele limitari impuse de IFN-uri tin de varsta si venit. Ambele cerinte incadrandu-se in limitele legii de la care nu se face rabat.
Cand un datornic afirma catre o banca vreau un credit fara Biroul de Credit, sansele de reusita sunt destul de mici.
De ce? Pentru ca majoritatea bancilor colaboreaza cu cei de la BC.
Sunt unele banci care iau in calcul si persoanele cu istoric slab, insa, acestea trebuie sa aiba altminteri o bonitate deosebita ca sa atenueze efectul scoringului din BC.
Exista multe produse financiare la care poti apela pentru a-ti rezolva o problema urgenta.
Printre cele mai vizibile oferte din piata nebancara sunt:
- linia de credit pe 5 ani de la Viva Credit (poti obtine maxim 3.000 de lei ori 20.000 prin linia de credit recent lansata de acest IFN)
- creditele pe termen lung de la Credius (in cuantum ridicat de pana la 50.250 de lei, acordate pe perioade de pana la 5 ani)
- multicreditul celor de la Simplu Credit va pune la dispozitie sume de pana la 20.000 de lei pentru maxim 48 de luni
- creditul acordat pentru un an de la CreditFix in cuantum de maxim 10.000 de lei.
Daca ar fi sa vorbim in termeni de responsabilitate financiara, aflandu-ne in postura de datornici, ar trebui sa ne abtinem de la a ne mai imprumuta din nou. Insa, lucrurile nu sunt chiar in alb si negru de fiecare data.
Pot exista situatii in care un credit nou iti poate imbunatatii situatia financiara si iti poate scadea vizibil indatorarea. Poti, de atfel, sa apelezi nu doar la un nou imprumut ci si la o refinantare, ori de ce nu, chiar la o reesalonare la aceeasi institutie.
De regula, pentru produsele acordate pe termen scurt, dobanzile practicate sunt mari, iar daca ai ajuns dator din aceasta postura este indicat sa cauti un alt produs care sa-ti micsoreze impovararea financiara.
Pentru a obtine o rata mai mica, ai la indemana credite nebancare pe termen lung de 5 ani maxim.
Din randul IFN-urilor ce acorda imprumuturi pe termen lung enumeram aici:
- Happy Credit – acorda credite mari pe termen lung, produse cu garantii ipotecare
- Easy Credit – credite cu garantii pe perioade mari de timp
- Claret Euro Credit – bani pe perioade lungi de timp.
Cea mai nefericita optiune pe care o ai apeland la produsele acordate pe termen scurt – denumite generic in piata microcredite -, ar fi sa-ti reesalonezi imprumutul.
Avand dobanzi mari, aceste produse te pot indatora excesiv pe termen scurt.
Sfatul nostru este sa nu procedezi astfel, mai degraba sa te apleci catre produsele acordate pe termen mai lung, cu costuri mai reduse, ale caror rate se diminueaza substantial pe masura ce creste perioada de accesare.
In ultimul an au aparut putine credite noi in piata, mai degraba putem sa afirmam ca au fost modificate ori transformat cele vechi.
Insa, exista si produse noi prezente in ofertele bancilor si IFN-urilor, mai ales in sectorul destinat IMM-urilor si PFA-urilor.
Cat priveste creditele din 2023 acestea aproape ca lipsesc cu desavarsire. Practic, acest an a fost unul destul de sarac in noi aparitii in piata nebancara. Ultima inregistrare a unui IFN la BNR a fost din martie. Foarte putine societati nebancare s-au inregistrat in acest an la BNR. Dar, unele dintre IFN-uri au trecut in acest an din registrul instutiilor active in cel al Registrului Special.