Pe termen indelungat sau pe termen scurt? Cum e mai avantajos?

Sunt multe persoane care se intreaba cum este mai avantajos sa se imprumute, daca e bine sa aleaga perioade mai vaste ori mai scurte de creditare.

Daca ar fi sa ne luam dupa tendinte, putem spune ca balanta se inclina catre creditele acordate pe termen mai mare.

In acord cu evolutia economica a unei tari, dupa perioadele de criza acerba, urmeaza o relansare pe care si clientii o percep ca atare.

Asa s-a intamplat si in Romania dupa criza din 2008 a urmat o perioada de stagnarea a creditarii cu inasprire a conditiilor de eligibilitate inspre partea bancara, fapt ce a permis avantul institutiilor nebancare, indeosebi pe partea de microcreditare.

Ce rol are intermedierea in acordarea creditelor?

Specialistii de la noi se plang ca ducem lipsa de intermediere. Inclusiv cei de la ARB au iesit cu un studiu din care reiese ca stam cel mai prost la intermediere financiara in UE. Aveam, dupa cum reiese din acest studiu, o valoare a intermedierii de 25,7% in 2018.

Desi bancile si-au redus mult creditele neperformante, marindu-si astfel capacitatea de creditare, acordarea de credite nu a urmat un salt spectaculos. Bineinteles, au mai fost niste masuri care au ‘ajutat’ la acest parcurs, dar deocamdata nu exista date reprezentantive in acest sens (efectele OUG 114).

Pe de alta parte, suntem in plin avant al tehnologiei, lucru resimtit si in privinta metodelor coerente de acordare a creditelor care au redus semnificativ timpii.

IFN-urile au fost cele care au marsat pe timpi de acordare redusi, impunandu-se in acest sens in piata.

Bancile au inceput sa recupereze, fapt subliniat si de noi in cateva randuri.

Ce aduce in plus tehnologia in accesari?

Nu doar tehnologia a evoluat, a evoluat si piata muncii foarte mult. Exista astazi profesii noi, exista multe persoane care lucreaza pe cont propriu, sunt mult cei care obtin venituri din activitati independente. Bancile nu se puteau intepeni in solicitarea adeverintei de venit, cand multi clienti de-ai lor nu aveau posibilitatea sa faca rost de acest act.

Citeste si  Ai planuri mari dar bani putini? Cum iti revii?

Suntem in plin avant al acordarilor de credite online. Bancile vin puternic din spate si gasesc pe zi ce trece portite de simplificare a procedurilor. Concurenta este buna si este in avantajul clientilor.

IFN-urile si-au mai domolit ponderea in piata, in special pe partea de microcredite.

Astazi, tot mai multe societati nebancare si-au modificat produsele financiare in sensul prelungirii perioadei de acordare a creditelor. Cu alte cuvinte, nu prea mai sunt la moda creditele pe termen scurt.

Multe IFN-uri au trecut la acordarile de pe termen lung, pana la limita admisa in piata, de cinci ani.

Spre exemplu, cei de la Viva Credit si-au modificat celebrul lor produs ‘credit pana la salariu’, transformand-ul intr-o linie de creditare pe 5 ani.

Credius a renuntat la creditele acordate pe termen scurt, mergand pe intervale de acordare de la 20 la 60 de luni.

Mai sunt IFN-uri care acorda sume mici de bani pe perioade scurte, insa, aceste produse sunt cautate indeosebi de persoanele rau platnice. Cei cu istoric negativ sunt cei ce cotrobaie dupa credite pentru rau platnici, in conditiile in care pentru alte produse nu sunt eligibili.

Dezavantajul creditelor acordate pe termen scurt este dat de costul ridicat. Avantajele sunt evident: ai acces rapid la o suma de bani, conditiile de accesare sunt simple, nu trebuie sa indeplinesti cine stie ce conditii de eligibilitate, vechimea aproape ca nu intereseaza.

La IFN-uri existau si in trecut imprumuturi pe termen vast, dar acestea erau acordate cu garantii imobiliare.

Printre IFN-urile care astazi ofera pentru 5 ani maxim, amintim aici:

fara garatii

  • Credius – acorda pe perioade intre 20 si 60 de luni
  • Simplu Credit – acorda pe perioade intre 6 si 36 de luni
  • BRD Finance – ofera imprumturi pe perioade de maxim 5 ani
  • Cetelem – durata de acordare este intre 6 si 60 de luni
  • UCFIN – ofera imprumturi cu rambursare in 60 de rate lunare.
Citeste si  Credit nebancar antreprenor pentru intreprinzatori

cu garantii

  • Fast Finance – imprumtuuri cu garantii imobiliare pe perioade de la 6 la 60 de luni
  • Happy Credit – are perioada de rambursare intre 12 si 60 de luni pentru ale lor credite cu garantie imobiliara
  • Easy Credit – ofera un credit garantat in cuantum ridicat cu restitutuire in maxim 60 de luni de la accesare.

Related Posts

Add Comment