Cine iti mai acorda un credit daca ai avut in trecut probleme cu rambursarea unor imprumuturi? Sunt conditii diferite pentru aceste persoane?
Lista debitorilor bancilor s-a marit continuu, Biroul de Credit ajung un fel de laborator de testare a scoringului clientilor.
Dupa criza economica din 2008, listele cu rau-platnici din Biroul de Credit au crescut semnificativ.
Printre primii inscrisi pe aceste liste s-au regasit cei ce au accesat candva credite rapide doar cu buletinul direct din magazine (in general cele de electrocasnice si electronice).
Daca va mai amintiti de avant fulminant aveau in anii premergatori crizei economice creditele doar cu buletinul, pe undeva era de asteptat ca o sa urmeze o perioada neagra pentru creditele cu eligibilitate restransa.
Iata-ne astazi intr-un preabul al unei noi restrictionari in privinta creditarii, restrictionare care o sa se implemente in piata incepand cu 1 ianurie 2019, este vorba de limitarea gradului de indatorare.
Astfel, incepand din 2023, vom avea un grad maxim de indatorare de 40% la creditele in lei (toate creditele, bancare si nebancare) si respectiv de 20% a creditele in valuta.
De asemenea, rigorile pietii au inceput sa impuna cresterea intervalelor de creditare in cazul microcreditelor.
Modificari din piata nebancara
Astfel, exista multe IFN-uri care au trecut la creditare pe perioade mai mari de 3 luni. Cea mai notabila astfel de miscare in piata s-a inregistrat in cazul celor de la Viva Credit.
Dupa cum stiti, Viva Credit este cunoscuta ca societatea nebancara ce a initiat in Romania creditul pana la salariu, avand de altfel si marca inregistrata pe acest produs.
Ei bine, de curand cei de la Viva au trecut acest celebru credit pana la salariu pe o linie de creditare pentru 5 ani, dand posibilitatea clientului sa ramburseze in prima luna de contract si sa obtina astfel o dobanda 0.
Aceasta mutare din piata nebancara este una insemnata, avand in vedere ce a insemnat crditul pana la salariu al celor de la Viva Credit. In fine, noi salutam aceasta transformare si asteptam cu interes sa vedem cu vor evolua.
Alte oferta de bani imprumut pana iei salariul ori pensia mai aveau si cei de la Vimaro Credit IFN.
Ce s-a mai schimbat in piata financiara? Bancile si-au redus foarte mult perioadele de acordare ale creditelor.
Cum? Renuntand la a mai solicita ‘afurisita’ adeverinta de venit si optand pentru invesitgarea veniturilor clientilor din bazele de datele ale ANAF (fiecare banca a incheiat acorduri cu ANAF pentru acest proces).
Clientul trebuie sa-si dea acordul pentru inspectarea veniturilor la ANAF si in functie de cat dureaza pentru obtinerea unui raspuns de la ANAF, clientul poate pleca acasa cu banii chiar si in ziua in care s-a dus la banca sa solicite un credit.
Cei cu probleme din trecut mai au acces la creditare?
Ce fac rau-platnicii? Ce credite mai au la dispozitie? Pentru ca listele cu rau-platnici din BC s-au largit considerabil, cum va spuneam anterior, multe IFN-uri au acceptat si o parte dintre restantieri pentru creditare.
Bancile inca nu sunt atat de maleabile.
Singura banca care a oferit o portita intredeschisa catre restantieri este Banca Transilvania, banca care intr-un raspuns la o intrebare primita pe platforma online proprie raspunde ca ei nu resping din start persoanele inscrise in Biroul de Credit, ca tin cont de mult mai multi factori, printre care cel mai important fiind bonitatea clientului, dar si valoarea, natura si perioada restantei pentru care respectivul client a fost raportat catre Biroul de Credit.
Alte banci care sa anunte cumva ca au vreo deschidere catre restantieri noi nu am vazut. Stim insa ca, daca esti pe listele negre ale Biroului de Credit, poti incerca o refinantare la aceeasi banca care te-a raportat.
S-ar putea sa o obtii, mai ales daca ti-a crescut bonitatea intre timp, ori ai alte conditi actuale prielnice.
De asemenea, poti opta la aceeasi banca pentru o reesalonare, cu conditia ca banca sa fie flexibila la aceasta optiune a ta.
Pozitia IFN-urilor vis-a-vis de cei cu istoric slab
In fine, in privinta IFN-urilor, rau-platnici pot sta inca linistiti.
Sunt mai multe societati nebancare care ii admit la creditare. Printre IFN-urile care admit si datornici, amintim aici: Credius (ofera creditul de redresare special pentru cei inscrisi in BC), Fast Finance, IFN Extra Finance (cu al lor ExtraSimplu credit), CreditFix (cu credite dedicate pentru restantieri), etc.
Avantajul acestor credite rapide de la IFN este ca se pot obtine usor, cu acte putine, fara deplasare.
Poti accesa online, prin telefon si chiar prin SMS (daca esti client existent), doar in baza actului de identitate si a unui extras de cont.
Accesarea online este permisa de majoritatea IFN-urilor pe cand accesarea prin telefon a unui credit nebancar este admisa de cateva dintre IFN-urile din piata.