Persoanele un punctaj slab in privinta scoringului, cauta sa obtina credite avantajoase fara multe documente.
Cei mai multi dintre cei care apeleaza de regula la creditele rapide de la IFN au venituri mici, istoric negativ ori destul de slab de creditare, vechime redusa in munca.
Pe cei cu eligibilitate scazuta, bancile ii refuza de obicei. Motivele pot fi nenumarate, de la venit prea mic, la vechime insuficienta, la scoringul slab de creditare etc.
Sansele de a obtine un credit avantajos in acest conditii sunt destul de mici.
Aceste persoane au la indemana putine variante, optiuni care de regula sunt scumpe.
Insa, pe langa varianta IFN-urilor, aceste persoane pot apela si la Casele de Amanet ori la CAR.
Casa de Amanet nu-ti verifica trecutul de creditare, nici venitul actual. Iti cere in schimb sa ai un bun de valoare cu care sa garantezi creditul.
CAR-ul, pe de alta parte, te vrea membru cotizant, deci s-ar putea sa dureze ceva pana vei avea acces la banii dorit.
Ce institutii financiare acorda credite ieftine?
Daca si tu ai probleme financiare majore si te-ai hotarat sa accesezi un imprumut, ar trebuie sa vezi cum stai cu eligibilitatea inainte de a alege o oferta sau alta.
Oricum, nu pleca din start cu ideea ca vei fi refuzat de banci, pentru ca s-ar putea sa te inseli.
Mai sunt si banci care fac concesii clientilor cu eligibilitate scazuta. Lucrurile nu sunt deloc simple, mai ales ca fiecare banca are propriul sistem de calcul pentru scoringul de client.
Oricum, nu pleca din start cu preconceptii intr-o privinta sau alta. Mai bine intreaba, analzieaza, informeaza-te.
In ceea ce le priveste pe IFN-uri, acestea ofera mai multe tipuri de credite.
IFN-urile acorda atat credite nebancare pe 5 ani (pe termen lung, in acceptiunea pietii, pentru ca acesta este maximul de acordare pentru creditele de consum), cat si imprumuturi rapide pe termen scurt (de la o luna la cateva luni).
Creditele IFN acordate pe termen lung sunt mai ieftine decat cele acordate pe termen scurt, de cele mai multe ori cu mult mai ieftine.
In primul rand dobanzile sunt mult mai mici, cand intervalul de rambursare este mare. Apoi, trebuie sa iei in calcul si conditiile de eligibilitate, care sunt de cele mai multe ori usoare, fara batai de cap.
Pentru clientii cu eligibilitate scazuta exista insa o problema si in acest caz.
IFN-urile ce au in portofoliu astfel de produse acordate pe termen lung impun insa conditii mai drastice clientilor. Cerintele sunt mult mai greu de indeplinit decat pentru creditele rapide online.
Diferenta de la dobanzile de ordinul zecilor de mii la suta la cele de ordinul de zecilor la suta sta in fapt in aceste conditii de eligibilitate.
Daca vrei sa gasesti imprumuturi ieftine, trebuie sa te indrepti catre IFN-uri care au intervale mari de creditare, ori catre cele care acorda credite cu garantii.
Printre cele mai cunoscute IFN-uri care acorda credite cu garantii, amintim aici: Happy Credit, Claret, Fast Finance, Vitas IFN etc.
Cum poti accesa solutii ieftine de finantare?
Daca vrei imprumuturi mai ieftine, trebuie sa ai o eligibilitate mai buna.
Sa nu te astepti ca vei gasi credite pentru datornici cu costuri dintre cele mai mici. Cu cat ai un istoric mai prost de plata, cu atat creditul pentru care esti eligibil va fi mai scump.
Exista riscul si sa nu ti se acorde vreun imprumut, nici la banca, nici la IFN. Motivul principal ar fi acela al gradului de indatorare. Si in acest punct exista similitudini intre banci si IFN-uri. Toate institutiile financiare trebuie sa respecte aceleasi conditi ale gradului de indatorare, pentru aceleasi tipuri de credite.
In acceptiunea financiara, sa fii eligibil inseamna sa indeplinesti o serie de conditii impus ede catre creditorul caruia i te adresezi.
Un client poate fi eligibil pentru un creditor si neeligibil pentru altul, depinde de cerintele impuse de fiecare in parte.
Accepta bancile persoane cu scoring slab?
Bancile, spre exemplu, impun conditii particulare: un anume venit minim ce variaza de regula de la banca la banca, o anume vechime la serviciul actual si in total, unele vor sa nu ai intreruperi in munca in ultimul an, altele nu au aceasta cerinta, unele vor sa ai un istoric pozitiv de plata, altele accepta si istoric negativ daca persoana in cauza n-a avut datorii mari, iar perioada de intarziere a fost scurta.
La banca de regula cand mergi sa soliciti un credit, ti se calculeaza scoringul de client. Abia dupa ce treci acest criteriu de eligibilitate propriu – zisa, se trece la alt criteriu, cel de adminisibilitate.
Practic, dupa ce esti declarat eligibil, ti se analizeze veniturile actuale, si in functie de gradul de indatorare, esti declarat sau nu admisibil – adica poti spera sa ti se aprobe creditul.
Va spuneam mai sus ca institutiile financiare calculeaza pentru fiecare client un scoring. Fiecare are impuse propriile criterii, iar clientul care depaseste un anumit prag este declarat ca eligibil. Cei situati sub acel prag sunt refuzati.
Spre exemplu, sutele de mii de restantieri sunt toti pasibili de a fi refuzati de banci, prin prisma istoricului slab de creditare. Dar, lucrurile nu stau tocmai asa. Unii dintre ei vor fi admisi la creditare si de catre banci. Motivul? N-au avut datorii mari, au avut intarzieri pe perioade scurte, iar astazi au o bonitate net superioara.
Am vazut cateva banci oferind explicatii despre felul cum analizeaza cererile celor cu istoric negativ. Spre exemplu Banca Transilvania, Raiffeisen ori ING.