Poti obtine un credit fara sa fii angajat?

Last update: martie 8, 2021

Accesarea unui credit fara sa fii angajat este posibila astazi cand multe persoane obtin venituri din activitati independente.

Cei interesati de obtinerea un imprumut chiar daca nu sunt angajati propriu-zis cu contract de munca, trebuie sa furnizeze dovezi ca au venituri suficiente.

Daca ai un grad de indatorare mic, poti lua un credit fara sa fii angajat si de la banci si de la IFN.

In acest context sunt multe persoane care castiga bani din activitati indepedente, din profesii liberale, din drepturi de autor. Aceste persoane nu sunt angajate cu carte de munca.

Cum poti lua un credit fara sa fii angajat?

Creditul este un produs financiar bazat pe o relatie de onestitate intre client si institutia ce-l acorda. Pentru a-ti putea rambursa imprumutul contractat, trebuie sa ai o sursa de venit indestulatoare, care sa acopere ratele, intocmai cum au fost ele fixate de creditor.

Spre exemplu, exista in noile decizii de impunere, categoria de venituri obtinute din activitati independente. Aceste persoane care presteaza activitati independente nu sunt angajate. Totusi, ele platesc darile asa cum sunt ele impuse de stat.

Insa, pentru categoria de venituri din activitati independente nu ai cum sa obtii o dovada de la ANAF pentru veniturile din trecutul apropiat (ultima luna de exemplu – in acord similar cu extrasul de cont pe ultima luna). La ANAF veniturile se inregistrau dupa obtinere, cu exceptia anului 2018 cand s-au inregistrat apriori, si de atunci incoace.

Mai exista posibilitatea ca imprumutul sa fie garantat, si atunci, creditul isi acopera riscurile de neplata a ratelor, prin valorificarea bunului ipotecat.

Citeste si  Achizitii din magazin cu Mr Turbo. Cum procedezi?

Insa, aceste premise enuntate anterior presupun ca institutia ti-a oferit deja imprumutul. Ori, problema tocmai de la accesare pleaca. Poti obtine un credit fara sa fii angajat sau nu? Poti, daca ai o sursa de venit taxabila ori daca garantezi imprumutul cu un bun mobil ori imobil care sa acopere suma de bani pe care ai contractat-o.

In realitate, lucrurile sunt mult mai simple. De ce? Pentru ca cerintele institutiilor creditoare, fie ele banci, IFN-uri ori Case de Amanet sunt foarte usor de inteles, chiar daca ele difera.

Sa le luam pe rand, si sa identificam acele produse financiare ce pot fi accesate fara sa fii angajat, indeobste, fara sa ai o carte de munca.

Ce institutii ofera credite pentru neangajati?

1.Bancile

Bancile acorda credite in baza identificarii unui venit cert la client. Mai nou, bancile lucreaza si cu ANAF-ul, deci, daca-ti dai acordul, pot verifica ele pentru tine daca ai veniturile necesare sau nu.

Majoritatea bancile au printre conditiile de eligibilitate pe care le solicita clientilor urmatoarele:

  • sa aiba un venit stabil care sa depaseasca o anumita valoare,
  • sa aiba vechime in munca,
  • sa aiba contract de munca pe perioada nederminata (insa nu este cerinta universal valabila),
  • alte banci solicita codebitori cand nu exista venituri certe, stabile pe termenul contractului de credit, etc.

Sunt si banci care acorda credite fara carte de munca atata timp cat solicitantul poate demonstra ca obtine din alte surse venituri constante.

In ultima vreme, noi am remarcat o mai mare maleabilitate din partea bancilor in privinta creditelor. In speta, bancile nu mai solicita adeverinta de venit, ci doar acordul tau pentru verificarea veniturilor la ANAF.

Citeste si  Poti sa faci rost de bani imprumut daca n-ai un loc de munca stabil?

Apoi, bancile au inceput sa accepte mai multe tipuri de venituri, nu doar cele salariale ori din pensii.

2. IFN-urile

IFN-urile sunt mult mai deschise pentru clienti, avand conditii mai lejere, mai usor de indeplinit. Cand vine vorba de venit, la multe nu se mai pune problema de angajat – neangajat, ci doar de venit obtinut dintr-o sursa sigura. Insa, acest lucru nu este valabil la toate IFN-urile.

Sunt IFN-uri ce acorda credite de nevoi personale intr-un regim similar cu al bancilor (dobanzi mai mici, conditii mai drastice); aceste IFN-uri acorda credite doar angajatilor pe perioada determinata, cu vechime in munca (de cel putin un an in total si de cel putin trei luni la ultimul loc de munca). Insa, exista si IFN-uri care nu tin cont de vechimea in munca, nici de alte aspecte ale vietii de angajat, ci doar de veniturile tale lunare.

Multe IFN-uri axate pe acordarea de microcredite solicita pentru accesare doar un extras de cont. Din acel extras de cont se pot observa veniturile tale pe luna ori lunile anterioare. Insa, microcredite sunt de regula scumpe, nefiind niste imprumuturi pe care sa le contractezi oricand si oricum, ci doar in situatii de reala urgenta.

Si mai este o categorie de IFN-uri, cele ce acorda credite cu garantie (in general ipotecara). Acestea din urma nu tin neaparat cont de veniturile tale lunare, ci se asigura in primul rand ca-si pot recupera eventualele pierderi valorificand garantia pe care o aduci. La aceste accesari, mai degraba clientii trebuie sa fie preocupati ca au veniturile necesare contractarii creditului, si mai putin institutia financiara. Din acest motiv, creditele acordare cu garantie ipotecara nu prea sunt conditionate de faptul ca esti sau nu angajat.

Citeste si  Credite de consum de la Mikro Kapital

3. Casele de Amanet

Casele de Amanet ofera imprumuturi rapide cu garantii. Clientul, ce detine un bun de valoare, merge la Casa de Amanet si lasa bunul represpectiv drept gaj, primind in schimb un procent din valoarea de piata a respectivului bun. Pentru imprumutul contractat, tu vei plati un comision, adica o suma de bani ce variaza destul de mult de la un amanet la altul.

Casele de Amanet nu te intreaba daca esti angajat sau nu. Asadar, poti sa apelezi la aceste societati (nebancara, de cativa ani incoace) pentru a solicita un credit fara sa fii angajat.

(Visited 1519 times, 4 visits today)

Related Posts

One Response

  1. Fazekas A

Add Comment