Necesitatea creditelor oferite de catre Insitutiile Financiare Nebancare este incontestabila: o spune piata, o spun specialistii si o spunem noi.
La 2.02.2023 erau inscrise in Registrul IFN Active de la BNR 166 de societati. Daca le adaugam si pe cele din Registrul special, in numar de 35, avem o imagine compelta asupra dimensiunilor acestei piete.
Comparand cu bancile din piata – 34, putem sa intelegem ca oamenii considera IFN-urile o solutie.
Aceste produse oferite de catre Institutiile Financiare Nebancare, la randul lor societati ce functioneaza sub autorizarea si ghidajul Bancii Nationale, sunt mult mai permisive decat ceea ce gasim la banci
Din acest punct de vedere, trebuie sa privim aceasta clasa de imprumuturi a crescut in popularitate in ultimii ani.
Acum, pentru a va edifica cu privire la importanta societatilor nebancare, va spunem doar atat: aproapte toate marile grupuri financiare din care fac parte bancile comerciale cunoscute de la noi, au in angrenaj si o astfel de societate nebancara, cel putin.
Spre exemplu, Banca transilvania are BT Direct IFN, BT Leasing IFN, BCR Leasing IFN, UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA, DEUTSCHE LEASING ROMANIA IFN, IMPULS LEASING ROMANIA IFN, etc. La BRD gasim BRD Finance, una din cele mai reprezentative IFN-uri din piata romaneasca de gen. LA Garanti Bank gasim o serie de societati nebancare derivate ale Garanti Credite de Consum. Aceasta lista poate continua si va promitem noi ca va continua, pentru ca avem de gand sa disecam pe larg despre toate aceste societati nebancare, tocmai din dorinta de a afla cat mai multe informatii utile pentru dumneavoastra.
De cealalalta parte a baricadei, se gasesc IFN-urile independente, multe dintre ele cu renume si faima in piata, mult mai cunoscute chiar decat unele banci comerciale de la noi. Spre exemplu, cine n-a auzit de Provident, de Credius sau de Viva Credit?!
Caracterizare credite de la IFN
Daca ar fi sa caracterizam in putine cuvinte creditele nebancare, am putea sa spunem asa: produse financiare oferite de IFN-uri, in conditii de eligibilitate ma lejere decat cele solicitate de banci pentru produse similare, insa, la costuri mai ridicate. Marele avantaj al creditelor de la IFN ramane, pe langa conditiile de eligibilitate permisive, rapiditatea de acordare a creditului si implicit de obtinere a banilor aferenti.
IFN-urile, pe de alta parte, adica societatile ce acorda astfel de imprumuturi, sunt definite prin lege si functioneaza dupa drept urmare legal. Ele se supun de asemenea si normativelor emise de Banca Nationala cu privire la activitatea de acordare a creditelor. Nu o sa insistam acum pe modul de autorizare si felul cum se obtine aceasta auorizare de functionare, insa, va promitem ca vom avea o sectiune separata detaliata pe acest subiect.
In piata din Romania exista la modul grosier, trei tipuri de IFN-uri, in functie de personale tinta, carora li se adreseaza:
- exista astfel IFN-uri ce acorda credite de consum persoanelor fizice (ca de exemplu Provident),
- cele ce acorda doar persoanelor juridice (aici intra Patria Credit)
- cele care acorda credite atat persoanelor fizice si persoanelor juridice (RoCredit).
O alta categorisire a IFN-urilor o putem face dupa timpul de acordare al creditelor.
Dupa perioadele de acordare ale imprumuturilor
In aceasta clasificare regasim creditele acordate pe termen lung si cele acordate pe termen scurt.
In ultima perioada exista o tendinta in privinta IFN-urilor cu portofoliu axat pe microcreditare de a-si mari perioadele de creditare.
Daca acum cativa ani eram obisnuiti sa ne imprumutam pe perioade de 30 de zile de la IFN, azi multe dintre acele produse si-au marit perioada de acordare pana la 1, 2 ori chiar 5 ani.
Chiar si cele care nu au trecut direct la 1 an ori 2, au azi intervale mai mari de creditare. Spre exemplu, cei de la CreditFIX au trecut in ultima perioada de la 62 de zile la 92 de zile.
Un exemplu edificator legat de aceasta marire a intervalului de creditare il regasim la cei de la Viva Credit, care si-au transformat creditul pana la salariu intr-o linie de creditare pe perioada nedeterminata.
Cu sau fara garantii
Exista de asemenea o clasificare a acestor societati in functie de tipurile de produse acordate.
Insa, exista si societati nebancare unde poti gasi atat credite cu garantii cat si credite fara garantii.
Asadar, dupa existenta sau absenta garantii, creditele de la IFN se pot clasifica in:
- credite cu garantii: imobiliare, mobile, auto
- credite fara garantii
In functie de timpii de acordare, IFN-urile se impart in:
- cele cu un timp de acordare de peste 48 de ore si cele cu un timp de acordare sub 48 de ore. Acestea cu un timp de acordare sub 48 de ore, sunt catalogate in piata drept credite rapide.
- cele care acorda credite intr-un interval de timp mai mic de 48 de ore. Aceasta categorie este cea a imprumuturilor de tip rapid. La randul lor, aceste creditele rapide se regasesc in piata sub multe denumiri, fiecare dintre ele exprimand in fapt un serviciu oferit de respectiva societate ce le acorda; astfel, vom descoperi creditele rapide pana la salariu, cele la domiciliu, online, prin SMS, prin telefon, urgente, etc.
Pentru ca aceasta s-a vrut doar o introducere in lumea creditelor nebancare si a societatilor ce le acorda, ne oprim aici si va promitem ca vom dezbate aceste subiecte, dar si multe altele, pe indelete. De asemenea, asteptam de la dumneavoastra parerile, opiniile, comentarii pro ori contra, etc.
Evolutia creditelor de la IFN in 2023
Anul 2023 se pare ca a fost este unul deosebit de fructuos pentru IFN-uri. De ce? Pentru ca deja au inceput sa apara noi instiutii financiare.
In prima parte a anului au fost atinse niste recorduri in privinta creditelor acordate. Suma exacta la jumatatea anului ajungand la 37,5 miliarde de lei, in crestere cu 6,7% fata de acceasi perioada anului anterior. E adevarat ca anul trecut a fost o perioada speciala, cu temeri, cu stagnari pe toate planurile.
Ca sa va faceti o idee despre aceasta crestere va spunem ca in decembrie 2008 aceste credite acordate de IFN-uri erau de 36,8 miliarde (iar acel punct a fost unul reper pentru anii urmatori).
Se pare ca o contributie mare la aceste noi recorduri atinse de IFN-uri se datoreaza si unor programe guvernamentale cu imact, este forma de IMM Leasing si IMM factor.
Un avant deosebit l-au avut in acest an creditele acordate de IFN-uri pentru IMM-uri.
IFN-urile se pare ca au fost mai putin reticente fata de IMM-uri comparativ cu bancile.
Aproape 85% din creditele acordate de societatie non-bancare s-au dus catre firme.
Din punct de vedere al activelor detinute, exista si un clasament al acestor IFN-uri:
- UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA – 5,3 miliarde de lei
- BCR LEASING IFN – cu 2,7 miliarde lei
- UNICREDIT CONSUMER FINANCING IFN 2,3 miliarde lei
- DEUTSCHE LEASING ROMANIA IFN
- IMPULS LEASING ROMANIA IFN
Cel mai mare profit din anul anterior a fost obtinut de catre FONDUL NAȚIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ȘI MIJLOCII SA – IFN (societate non-bancara detinuta de statul roman), urmata de BT leasing Transilvania, de UNICREDIT CONSUMER FINANCING IFN si Agricover Credit IFN.
Un fapt imbucurator este ca creditele restante au scazut destul de mult in anul anterior, desi provizioanele au crescut.