Credit cu indemnizatie crestere copil din concediu postnatal 2023

Te incadrezi pentru un credit cu indemnizatie crestere copil? Sunt solutii 2023 si la banci si la IFN-uri pentru cei din concediu postanatal.

Sunt unele banci care iau in considerare veniturile obtinute din indemnizatia de crestere copil precum BRD, Raiffeisen, ING, First Bank, BCR (doar cu coplatitor), OTP.

De asemenea, majoritatea IFN-urilor accepta si astfel de venituri la finantare, insa, nu ca venituri principale ci ca intregire a venitului solicitantului. Printre IFN-urile care afirma ca accepta la finantare astfel de venituri amintim aici MobiloCredit, Terra Credit, BSG Credit etc.

Noutati pentru 2023

De la 1 ianuarie 2023 se modifica indemnizatia lunara de crestere a copiilor.

In primul rand se mareste perioada netransferabila de concediu pentru cresterea copilului, de la 1 luna la 2 luni.

Apoi, se majoreaza nivelul de venituri impozitabil pe care un parinte il poate obtine de la 5 la 8 indemnizatii. Cresterea este de la 6.500 la 10.512 lei.

Se recalculeaza ICC pentru veniturile suplimentare, pana la implinirea a 2 ani ori 3 ani, in cazul in care copilul prezinta un handical.

S-a introdus o perioada de preaviz de 10 zile pentru a putea fi anuntat angajatorul, atunci cand se solicita dreptul la exercitarea concediului si ICC.

Toate conditiile si drepturile salariale se mentin la fel pe toata perioada concediului de maternitate si de cresterea copilului si la ICC.

Nu in ultimul rand, se va mari indemnizatia lunara cu 50% pentru copiii nascuti preamaturi din salarina gamelara, tripleti, multipleti, sarcini suprapuse, mame ce nasc in perioada de concediu de ingrijire copil,

Sumele acordate in aceasta perioada nu pot fi mai mici de 1314 lei pentru mamele cu gemeni, tripleti etc.

Mamele cu o indemnizatie de 8.500 lei, si care nasc gemeni vor primi in plus 4.250 de lei pentru al doilea copil. Nu doar 1.314 lei.

Cum se poate contracta un credit cu indemnizatie crestere copil

Daca te gandesti sa accesezi un credit bazandu-te pe veniturile din indemnizatia de crestere copil din concediul prenatal, afla ca exista oferte de acest gen si la banci si la IFN.

Finantarea la banca nu va fi una usoara, dar daca indeplinesti conditiile vei contracta un credit mai ieftin decat de la IFN.

Indemnizatia de crestere a copilului in 2023 este de minim 1314 de lei, dar fara a depasi 10.512 lei lunar.

De asemenea trebuie sa stiti ca exista si niste masuri de protectie pentru mame, acestora fiindu-le protejate maternitatea la locul de munca: prin reducerea programului de lucru cu un sfert, fara a li se afecta drepturile salariale.

In timpul maternitatii, mamele au de asemenea dreptul la 126 de zile de conceciu medical. Este obligatoriu ca 42 cde zile de concediu sa fie in perioada imediat de dupa nastere.

In prezent, indemnizatia de crestere a copilului este in cuantum maxim de 85% din veniturile nete din ultimele 12 luni de dinainte cu doi ani de nasterea copilului.

Aceasta indemnizatie nu se cumuleaza cu salariul, din acest motiv, parintele se poate intoarce la serviciu mai devreme caci nu pierde banii din indemnzatia de cresterea copilului.

Citeste si  Poti obtine bani imprumut fara un loc de munca stabil?

Valoarea indemnizatiei de crestere a copilului variaza in prezent intre 1.314 de lei si 10.512 de lei (indiferent cat sunt veniturile parintelului).

Creditul il vei obtine pentru perioada in care incasezi aceste venituri, deci, va trebui sa limitezi perioada de rambursare la 1 – 2 ani, dupa caz.

Ce acte sunt necesare pentru accesarea unui credit cu indemnizatia de crestere copil

Banca iti va solicita aceleasi acte ca si in cazul celorlalti clienti, doar pe partea de venituri probabil ca va prezinti si alte acte.

S-ar putea, de exemplu, sa ti se ceara o adeverinta de la locul de munca pentru a identifica care sunt veniturile pe perioada specificata.

Dar, la fel este posibil sa se rezolve totul printr-o interogare la ANAF, mult mai simplu si mai rapid.

In acest caz particul nu este vorba de un imprumut fara loc de munca, pentru ca locul de munca este blocat pana te intorci din concediul postnatal.

Practic, tu ai inca un serviciu care te asteapta si detii venituri in aceasta perioada, chiar daca mai mici decat inainte.

In acord cu cerintele bancilor, indemnizatia de cresterea copilului 2023 nu este apreciata drept venit permanent, deci, s-ar putea sa ti se impuna prezentarea unui co-platitor la banca.

Co-platitorul ori co-debitorul trebuie sa prezinte dovezi de venituri permanente si alte acte care sa-i justifice eligibilitatea.

Un alt act care ti se va solicita la banca va fi decizia de stabilire a indemnizatiei lunare.

Ce intreaba oamenii despre creditul cu indemnizatie crestere copil

Poti obtine un credit Prima Casa daca esti in concediul de crestere copil?

Veniturile din indemnizatia de crestere a copilului pot fi doar venituri secundare in acordarea unui credit Prima Casa. Ideea e ca el pot intregi un venit deja existent pentru a mari suma acordata de banca.
In eventualitatea in care sotul are deja un venit permanent, indemnizatia de crestere copil obtinuta de mama poate suplimenta acel venit pentru ridicarea plafonului maxim de imprumut.

La fel se intampla si cu cei care vor sa acceseze un credit imobiliar cu indemnizatie crestere copil. Aveti nevoie de un venit permanent care sa jusitifce acordarea. Dar indemnizatia de crestere copil poate sa urce suma maxima pe care banca v-o acorda pentru un credit imobiliar.

Un credit in concediu postnatal se poate obtine simplu de la IFN. Mai ales daca e vorba de un credit pe perioada scurta de timp. In unele cazuri s-ar putea sa fie nevoie de un girant.

Atat bancile cat si IFN-urile la va solicita acte la acordarea unui credit. Actele necesare la un credit cu indemnizatie crestere copil sunt de asemenea obligatorii. Daca e vorba de un credit cu girant, trebuie sa se regaseasca pe langa dovada incasarii indemnizatiei de crestere copil si dovezi de venit din partea codebitorului. Documentul pentru concediul postnatal trebuie sa fie eliberat de locul de munca unde ai activat ori de la AJPS.

Citeste si  5 idei pentru o renovare ieftina a apartamentului

Cati bani poti imprumuta daca esti in concediu postnatal?

Suma imprumutata tine cont de o anumita pondere din indemnizatie, variatiile pot fi intre 60 si 100%.

De principiu, pentru acordarea unui credit cu indemnizatia de cresterea copilului ti se cere cuponul prin care vi se inmaneaza indemnizatia si decizia de intrare in concediu postnatal.

S-ar putea sa te trezesti in situatia de a ti se aproba o suma mai mica decat cea dorita de tine si calculata in acord cu gradul de indatorare.

Veti avea nevoie si de ultimul act ce v-a fost eliberat de catre AJPS ori de angajatorul de la ultimul loc de munca.

Trebuie sa stii ca nu toti cei aflati in concediu maternal pot accesa un imprumut.

indemnizatie de cresterea copilului

Sumele pe care le vei avea la dispozitie vor fi in acord cu gradul tau de indatorare si cu necesitatile tale actuale.

Orice persoana aflata in concediu de maternitate ori postnatal poate accesa un credit?

Exista persoane care nu primesc bani cand se afla in concediu de cresterea copilului, neavand venituri declarate de angajator pentru cel putin 12 luni.

In cazul in care esti refuzat de banci, poti merge pe varianta unui credit de la IFN.

La aceste societati nebancare poti sa te imprumuti chiar daca au intarziat candva cu plata unor rate si ai fost raportat la BC.

Plus de asta, IFN-urile accepta si venituri mult mai mici de 1314 de lei, deci nu-ti face griji prea mari ca vei fi respins.

Singura mare grija vis-a-vis de IFN-uri este legata de costurile mari ale creditelor.

Daca insa esti intr-o situatie disperata, poti opta pentru credite rapide nebancare pentru perioade reduse de timp, cat sa iti restabilesti echilibrul financiar.

E bine de stiut totusi ca nici imprumturile nebancare nu-ti ofera sume prea mari de bani, limita in fapt este mult mai mica decat la banci.

Marea majoritate a IFN-urile solicita sa ai venituri din salarii ori din pensii, insa, exista si societati care accepta veniturile obtinute din indemnizatia de cresterea copilului.

Unele IFN-uri acorda credite in cateva ore, altele in 24 – 48 de ore.

Care sunt caile de a accesa un credit din concediu postnatal?

Pentru ca se subintelege ca daca te aflii in concediu postanatal iti va fi greu sa te deplasezi, varianta cea mai la indemana este cea de a accesa online.

Ca sa accesezi cel mai avantajos credit online, trebuie sa faci o mica prospectare a pietii, sa analizezi ofertele de la mai multe banci si IFN-uri.

Din fericire, atat bancile cat si IFN-urile permit contractarea unui credit online, deci nu mai exista ingradiri in acest sens.

Contractul se semneaza de la distanta, banii ii primesti in contul bancar.

Chiar daca sunt mai permisive, creditele oferite de institutiile nebancare sunt destul de costisitoare.

Nu trebuie sa va lasati ademeniti de usurinta si rapiditatea de accesare, ci trebuie sa analizati si costurile actuale dar si pe cele viitoare.

Citeste si  Suma maxima pe care o poti solicita de pe internet?

Spre exemplu, ar trebui sa iei in calcul faptul ca daca nu vei rambursa la timp, vei ajunge sa platesti dobanzi penalizatoare usturatoare.

Sincer vorbind, cum spuneam si mai sus, este mai bine sa optezi pentru un credit bancar, chinuindu-te sa indeplinesti conditiile de eligibilitate, decat sa ajungi sa platesti dobanzi mari in celalalt caz.

Puncte de plecare pentru a alege un credit

In primul si in primul rand trebuie sa fi sigur ca pe viitor vei putea rambursa creditul.

Daca nu ai un serviciu stabil, ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte de a solicita un credit.

Fie ca vrei sa cumperi un carucior bun, un patut corespunzator pentru micutul tau, daca nu ai banii necesari poti lua in calcul accesarea unui credit.

Astazi costurile sunt mari cu copiii. De la diverse obiecte necesare in casa, pana la consultul pediatric, toate costa si uneori depasesc bugetul familiei.

Astfel de momente te pot determina sa recurgi la accesarea unui credit cu indemnizatia de crestere a copilului.

Creditul bancar poate fi avantajos, daca poti prezenta un codebitor, pe de alta parte, creditul de la IFN este mai rapid si permite si o eligibilitate mai scazuta.

Daca iti doresti o suma mica, poti sa o obtii si de la banci. Sunt si banci care au un plafon minim destul de scazut, uneori pornind de la 500 de euro ori echivalentul in lei.

Pot lua un credit Prima Casa daca sunt in concediu de crestere copil?

Bancile au fiecare regulile lor de creditare, unele solicita venituri permanente, altele accepta si altfel de venituri.

De principiu, fiecare institutie isi bazeaza calculele pe veniturile principale ale clientilor si mai putin pe cele secundare.

Pentru creditele ipotecare acordate pentru 10 – 25 – 30 de ani, se cere de regula ventiuri permanente de genul salariului.

Daca ai in vedere indemnizatia de crestere copil pentru cumularea veniturilor la creditul Prima Casa, trebuie sa stii ca aceste venituri sunt acceptate in proportie de 100% ori mai putin.

Se solicita printre altele actul de acordare a indemnizatiei si o adeverinta de venit care sa certifice venitul salarial de dinainte de nasterea copilului.

In concluzie

Indemnizatia de cresterea copilului iti permite sa te imprumuti in 2033 atat de la banci cat si de la IFN fara oprelisti.

Bineinteles, orice institutie financiara se va asigura ca poti rambursa creditul, deci, pana nu ti se verifica eligibilitatea nu poti sa zici ca te califici.

La banca in unele cazuri poti prezenta un co-platitor si poti sa te imprumtuti mai ieftin, de la IFN pot accesa si cu daca esti in Biroul de Credit ori daca ai un venit mai mic.

Majoritatea bancilor permit accesarea online, deci nu esti limitat de deplasare, indiferent de institutia careia i te adresezi.

Daca vrei sa stii exact ce credit poti lua si ce rate vei plati, poti efectua o simulare si astfel vei intelege la ce ai acces din concediu postnatal.

Related Posts

3 Comments

  1. G M
  2. L T
  3. C C

Add Comment