Creditele online sunt usor de accesat si pe atat de usor si de rambursat, cu conditia sa detii banii necesari pentru a stinge datoria.
Sa fie clar pentru toata lumea, nu metodele de rambursare sunt problema in discutie aici. Din fericire, majoritatea institutiilor ofera clientilor poosibilitati multiple de rambursare a banilor (virare, debitare directa, etc).
Despre rambursarile creditelor online
Problema pe care o ridicam noi astazi se refera la posibilitatea de returnare a banilor imprumutati. Uneori, persoanele care se imprumuta, intampina greutati atunci cand vine vremea rambursarilor.
Ei bine, in acest caz situatia lor se complica si mai mult. Daca ai avut candva datorii si te-ai gandit ca le vezi rezolva cu un imprumut, s-ar putea sa nu ti se mai para o idee asa buna, atunci cand trebuie sa-l rambursezi.
Termenul de rambursare al unui credit online trebuie sa fie respectat, altminteri apar penalizarile. Penalizarile nu sunt mici si ele pot genera sume considerabile.
Desi, multe IFN-uri ofera credite in conditii laxe de eligibilitate, totusi, chiar si acesti creditori se asiguri ca ai capacitatea materiala de a rambursa imprumutul.
In trecut era o problema cu perioadele scurte de rambursare, in sensul in care persoanele erau nevoie sa achite imprumutul intr-un timp extrem de scurt.
Astazi perioadele de rambursare s-au marit, dar asta nu inseamna ca dificultatile privind rambursarile au incetat. Dimpotriva, putem spune. Daca nu uitam la numarul tot mai mare de debitori inregistrati la BC, putem afirma ca lucrurile stau exact invers.
Cand perioadele de rambursare sunt mai mari, apar ratele lunare ori saptamanale.
Ratele de regula sa platesc la o data prestabilita, aleasa in functie de data la care imprumutatul isi incaseaza salariul.
Ce se intampla cand te-ai indatorat peste masura?
Aflati intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar, unele persoane apeleaza la creditele online.
Ei bine, uneori se intampla ca aceste persoane sa nu evalueaza prea bine posibilitatile lor de rambursare si sa se indatoreze mai mult decat ar treebui.
Desi exista metode prin care institutiile financiare pot determina sumele ce pot fi acordate in conditii minime de risc, totusi, uneori oamenii cheltuiesc mult mai mult decat media estimata.
Avand in vedere ca gradul de indatorare se calculeaza in functie de venitul net, nu stie nimeni ce cheltuieli efective are o familie. Si atunci, pot aparea dezechilibre.
Cand te imprumuti mai mult decat poti duce, s-ar putea sa ajungi in imposibilitatea de a rambursa creditul.
Uneori, cei care se imprumuta mai au si alte credite in aflate in derulare. Cu alte cuvinte, situatia financiara este destul de greu de gestionat.
Nimeni nu-ti impune sa nu te imprumuti, insa, trebuie sa existe o responsabilitate clara privitoare la rambursari.
Chiar si in situatii dintre cele mai dificile, cand ai avut de-a face cu raportari la BC, ai sansa sa te imprumuti. Aceasta cale de obtinere a unui credit fara vreo verificare in Biroul de Credit este inca permisa la unele IFN-uri.
Ce se intampla daca nu mai poti plati imprumutul? Iata ce ne spune Codul Civil la articolul 2164, alineatul 1, „În lipsa unei stipulaţii contrare, împrumutatul este ţinut să restituie aceeaşi cantitate şi calitate de bunuri pe care a primit-o, oricare ar fi creşterea sau scăderea preţului acestora.”
Ce se poate intampla daca nu rambursezi la timp?
In cazul in care imprumutul nu este rambursat la timp, creditorul o sa ia masuri, care poti fi sub forma unor penalizari, raportare la Biroul de Credit.
Daca intarzierea este mai mare de 90 de zile, institutia financiara poate incepe demersurile pentru recuperarea banilor.
In unele cazuri, institutiile vand creantele catre firme de recuperare, alteori pornesc actiuni in instante.
Primul pas pe care o persoane aflata in imposibilitatea de rambursare ar trebui sa o fac este aceea de a anunta banca de acest fapt. Impreuna pot gasi o solutie care sa rezolve aceasta problema. Uneori banca ofera posibilitatea de restructurare a creditului, cu marirea intervalului de creditare si diminuarea rate lunare. Se micsoreaza astfel impovararea lunara a imprumutatului.
Credite neachitate. Ce se poate intampla?
Daca ai deja credite neachitate si nu stii ce urmeaza sa se intampla, e clar ca nu ai fost prea intersat de informatiile contractuale.
De principiu, in contractul de imprumut sunt stipulate si astfel de situatii extreme.
Daca ai un credit neachitat, se poate intampla sa fi executat silit, adica, asa cum zicea acesl articol din codul civil, sa ti se execute bunuri de aceeasi valoare pentru recuperarea prejudiciului.
De asemena, vei fi pasibil de plata unor penalizari pentru fiecare zi de intariziere.
Si nu in ultimul rand, un credit neachitat la timp va conduce la imposibilitatea accesarii unui nou credit pe viitor.
Ce se intampla daca intarzii cu rata la banca?
Fiecare banca are propria politica privind intarzierile ratelor.
Spre exemplu, daca intarzii cu plata ratei la BCR, banca va percepe o dobanda penalizatoare, o dobanda prestabilita in contract la 2% pe an.
Cei de la BT au si ei indicatii clare despre posibilitatile intarzierilor la plata ratelor. Acestia spun ca dupa 30 de zile de la scadenta vei fi raportat la Biroul de Credit.
Daca intarzii cu rata la BRD mai mult de 30 de zile, situatia ta va fi raportata catre Biroul de Credit.
Cei de la Raiffeisen vin cu niste masuri clare: amnarea unei plati pe termen scurt, extinderea perioadei de credite si reducerea ratei, reducerea ratei pentru o perioade scurta, de cel putin 3 ani. De asemenea, acestia ofera si posibilitatea coversiei in lei a creditelor in valuta, plata anticipata etc. Pentru a alege o optiune sau alta, trebuie sa stii exact cat poti plati pe luna la rata.
In esenta, e bine sa stii ca poti intarzia cu plata ratei pana la 30 de zile, considerate de la data scadenta. Dupa aceea intervin actiuni ale bancilor. In perioada imediat urmatoare, cu siguranta veti fi contactati de banca pentru a vi se atrage atentia de situatie si consecinte.
Daca nu pot sa rambursez pana pe 1 martie 2024 ce pot sa fac?
Vreau 2500 de lei pana iau salariu.
Sunt stramtorat in acest zile si nu pot sa rambursez.
Am nevoie de un imprumut urgent.
Sunt in imposibilitatea de a rambursa un credi si as vrea sa il aman. Cum procedez?
Imprumut de 3500 lei.
Sunt in regula cu ratele, dar as vrea sa rambursez anticipat.
Am nevoie de bani cu rambursare la anul.
Vreau imprumut urgent.
Am de rambursat un credit imobilar si am ramas in urma cu o rata. Ce pot sa fac?
Am un credit online neachitat si vreau sa stiu ce penalizari am de plata.
As vrea sa stiu daca pot sa prelungesc creditul de la IFN sau trebuie neaparat sa-l rambursez la termen.
Add Comment