Dupa cat timp de la accesare se poate refinanta un credit?

Nu esti multumit cu creditul tau curent? Vrei sa stii la cat timp se poate refinanta creditul? Care sunt cele mai rentabile solutii?

Din punct de vedere legal, refinantarea nu este legata de o anumita perioada de timp care ar trebui sa se scurga din momentul contractarii initiale si cel al refinantarii ulterioare.

Exista un OUG, si anume OUG50/2010, iar aici, la articoul 66 se spune ca „consumatorul are dreptul, in orice moment, sa se elibereze in tot sau in parte de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit..”

Dupa cat timp poti face refinantare? BRD, Banca TRansilvania, Raiffeisen – sunt doar cateva dintre bancile care permit refinantari si nu dau intervale minime pentru a efectua o astfel de operatiune.

Stim ca multi dintre voi sunteti ingrijorati de felul cum cresc ratele si nu stiti exact care solutie este cea mai buna: sa schimbati din ROBOR in IRCC, sa treceti la moneda euro, sa refinantati creditul etc.

E bine sa stiti ca refinantarea nu este intotdeauna o solutie. De multe ori refinantare nu inseamna ca vei plati mai putin. Daca ne gandim la creditele ipotecare si la costurile cu evaluari, cu greu vei gasi ceva din care sa obtii reduceri de rate.

Cert e ca sunt destule cazuri in care costurile cu refinantare sa duca in derizoriu ce castigi din dobanda mai mica.

Prin urmare, este bine sa analizezi inainte de a te decide daca aceasta este solutia, pentru ca pot intervenit costuri suplimentare (asigurare, evoluare, comisioane, radieri).

La ca timp se poate refinanta un credit de la accesare

Sfatul nostru este insa acesta: e bine sa apelati la o refinantare doar atunci cand sunteti siguri ca iesiti in avantaj din punct de vedere al costurilor. S-ar putea ca la prima vedere sa fie in beneficiu vostru, dar trebuie analizate mai multe aspecte, mai ales cand e vorba de un credit ipotecar. Spre exemplu, te vei lovi de evaluari ale imobilului care vor costa, de asigurari si nu numai.

Da, ai dreptul sa refinantezi in orice moment creditul, dar e bine sa te asiguri ca nu o faci in pierdere.

Apoi, stiti ca la o plata anticipata unele institutii financiare solicita un procent din valoarea creditului rambursat anticipat. Pentru creditele din a caror perioada de rambursare a ramas mai mult de un an, se solicita ingeneral 1%, iar pentru cele din a caror perioada de rambursare a ramas mai putin de un an se solicita 0,5%.

O refinantare este o solutie ce se poate dovedi utila atunci cand ai niste rate ce-ti ingreuneaza de-a dreptul situatia financiara.

Intr-un astfel de context, un credit de finantare clar poate fi o rezolvare, atata timp cat noul produs va veni cu costuri mai reduse.

Suntem intr-o perioada destul de complicata din punct de vedere economic si social. BNR de abia ce a crescut iar dobanda de politica monetara, iar noi ne asteptam iar la cresteri de rate. Nici EURIBORUL nu sta pe loc – si pentru cei cu credite in euro este o perioada dificila.

Citeste si  Cum poti sa scapi de un credit vechi?
dupa cat timp se refinanteaza un credit

Insa, cei mai afectati de situatie sunt cei cu ROBOR. Acestora le-au crescut ratele intr-un ritm fulminant.

Daca esti intr-o situatie grea d.p.d.v. financiar, adica ai intarzieri la rate, poti incerca sa gasesti acele banci care refinanteaza credite restante.

Tipuri de credite de refinantare oferite de banci

Majoritatea bancilor au in portofoliu oferte de refinantare, insa nu am putea sa va sugeram una sau alta dintre ele, pentru ca sunt foarte multe variabile pe care trebuie sa le luati in seama.

Refinantarea este o operatiune destul de personalizata, asa incat fiecare poate sa constate daca este in avantajul lui sa apeleze la ea sau nu.

Iata cateva dintre cele mai vizibile oferte de refinantare din piata bancara:

BRD refinantare

La aceasta banca gasim nu mai putin de 4 oferte de refinantare: Expresso restart pe 5 ani (se poate refinanta orice tip de credit cu exceptia creditelor Prima Casa si Prima Masina – si bonus, poti primi si o suma suplimentara de bani), expresso restart pe 10 ani (pentru creditele accesate inainte cu 2 ani – nu se pot obtine sume in plus), Habitat Restart (se poate refinanta si Prima Casa si Noua Casa si oricare alt tip de credit imobiliar – dobanda este variabila sau fixa ori mixta cu primii 8 ori 15 fixa si apoi variabila) si descoperit autorizat de cont restart (se pot refinanta roice tip de credit cu exceptia creditului Prima Casa si Prima Masina).

Dupa cat timp se poate face o refinantare la BRD? De pincipiu se poate face oricand, la fel ca la orice alta banca, de altfel.

Refinantare la CEC Bank

De la CEC Bank poti obtine refinantari pentru creditele in derulare dar si sume de bani in plus. Mai mult de atat, cei de la CEC Bank promit sa iti extinda termenul la 10 ani, daca e vorba de un credit obtinut inainte de iulie 2020 si folosesti banii doar pentru stingerea creditului.

Avantajos la CEC Bank e si faptul ca poti sa refinantezi online fara sa te deplasezi. Iti vor fi necesare CI-ul, numarul de contract si IBAN-ul creditului. Ei se vor ocupa de stingerea creditului vechi, fara sa fie nevoie de scrisoare de confirmare pentru creditul anterior.

Cetelem refinantare

O banca care te poate ajuta sa-ti refinantezi pe o perioada de 8 ani imprumuturile de nevoi de la alte banci.

Beneficiile oferite de refinantarea Cetelem:

 • perioada de refinantare de 8 ani
 • rate mai scazute si fixe
 • dobanda este fixa
 • nu sunt alte costuri ori comisioane
 • ai acces la sume de pana la 225.000 lei fara garantii
 • o asigurare care te scapa de eventuale probleme viitoare
Citeste si  Cum poate accesa un credit pe net o persoana?

Refinantarea de la Cetelem necesita o vechime de 3 luni minim la ultimul angajator, poti obtine si din postura de PFA ori de pensionar.

Cetelem nu intreaba la cat timp se face refinantarea.

Pentru accesare vei avea nevoie de buletin, factura de utilitati extras de cont, acord ANAF, acord CRC, cerere refinantare.

First Bank

La aceasta banca gasesti creditul de oriunde cu refinantare pe 10 ani.

Pentru a-l accesa creditul vechi trebuie sa fie accesat de cel putin 2 ani.

Deci, iata un alt raspuns la intrebarea noastra – la cat timp poti refinanta un credit – 2 ani, dupa cei de la First Bank.

Acest lucru este valabil indeobste pentru creditele refinantate pe perioade mai lungi de timp, de 8 ori 10 ani.

Refinantarea First Bank inseamna dobanda fixa in primii 5 ani si apoi dobanda variabila.

Eligibilitatea unei refinantari la First Bank inseamna sa ai peste 22 ani si mai putin de 65 de ani (70 de ani, daca ai venituri din pensii), sa ai cel putin 2501 lei venit lunar pe cap de persoana.

Ai nevoie pentru accesare de verificare la ANAF pentru stabilirea veniturilor tale si ale co-debitorului daca e cazul.

Libra Bank refinantare business – pentru afaceri

Se poate obtine o refinantare fara comisioane si taxe, pe o perioada de:

 • 12 luni pentru orice refinantare de linii de credit
 • 84 de luni pentru un credit de activitate curenta
 • 144 luni pentru creditele de investitii

Printr-o refinantare Libra Bank puteti sa faceti fata mai usor unor cheltuieli curente ale firmei voastre.

Refinantare Raiffeisen Bank

Cei de la Raiffeisen ofera posibilitatea refinantarii creditelor d enevoi personale chiar si pe perioade de 10 ani.

Dar, de asemenea, la Raiffisen exista si sansa de a-ti refinanta un credit ipotecar prin Flexicredit Integral. In acest ultim caz se pot prezenta garantii chiar si de la terte persoane.

Nu exista o limita dupa care sa poti refinanta un credit Raiffeisen, timpul fiind la alegerea clientului.

Alpha All in 1

Creditul de refinantare de la Alpha Bank pune la dispozitie sume de pana la 150.00 euro, pentru perioade de 5, 7 ori 25 de ani.

Dobanda poate fi fixa ori variabila.

Creditele de nevoi personale, creditele auto si alte credite de consum se pot refinanta daca au fost acordate cu mai putin de un an in urma, perioada de refinantare va fi de 5 ani. Daca perioada trecuta de la accesare a trecut de un an, atunci refinantarea se poate face pe 7 ani pentru creditele fara garantii si respectiv 25 de ani pentru creditele ipotecare/imobiliare.

Acest credit de refinantare Alpha All in 1 este usor de obtinut daca indeplinesti urmatoarele conditii:

 • venit de cel putin 1100 lei
 • vechime de cel putin 1 an in total si 3 ani la ultimul angajator ori 12 luni vechime neintrerupta la ultimul serviciu; pentru cei cu profesii liberale se solicita o experienta de minim 1 an
 • ti se solicita un telefon fix aau mobil
 • garantii in cazul creditelor ipotecare -evaluare de catre banca a imobilului
 • se accepta 2 co-debitori
 • sunt acceptate multe tipuri de venituri: salariale, pensii, drept de autor, activitati independente etc.
Citeste si  Am nevoie imediat de 10.000 lei imprumut

Banca Transilvania Refinantare

Aceasta banca refinanteaza sold pe sold, adica fara sa primesti bani in plus, credite acordate inainte de 8 iulie 2020 de o alta banca.

Poti obtine o finantare de pana la 250.000 de lei.

Nu exista o limita de timp dupa care sa poti face refinantare la BT. Banca Translvania este una dintre bancile ingaduitoare cu clientii care ofera destul de multe facilitati.

Refinantare la OTP Bank

OTP Bank ofera posibilitatea de a avea o singura rata FIXA, iar dobanda este si ea tot fixa.

Poti obtine o refinantare in cuantum de cel mult 120.000 de lei, pe o perioada de cel mult 5 ani.

In cazul refinantarilor se obtin reduceri de 0,5 puncte procentuale.

Vei avea nevoie de mai multe acte: CI, examinare ANAF, examinare BC, acordul CRB, documente care sa justifice stingerea creditului vechi.

In concluzie

Multe banci acorda refinantari, indiferent de data la care ai accesat creditul initial.

De principiu, daca imprumutul este nou, perioada de refinantare nu trece de 5 ani.

Cei care astepta raspunsul la intrebarea Dupa cat timp poti refinanta un credit la o banca e bine sa stie ca oricand pot apela la o astfel de facilitate. Conteaza insa foarte mult si ce oferta vei obtine de la noua banca. Dar, de asemenea, conteaza si ce perioada ti se ofera pentru rambursare pentru ca, in cazul in care doresti o rata mai mica, poti alege un interval mai mare.

Daca imprumutul pe care doresti sa-l refinantezi are o vechime de cel putin 2 ani, poti obtine o refinantare pentru o perioada mai mare de timp, de 7, 8 ori chiar 10 ani.

Pentru creditele ipotecare refinantarile se fac si pentru 25 de ani, conteaza mult istoricul de plata si bonitatea actuala.

Unele dintre banci acorda sume suplimentare, altele nu. Exista si cazuri cand acorda sume suplimentare daca creditul initial are o anumita vechime.

Speram ca v-am raspuns la intrebarea „la cat timp se poate refinanta un credit”, intrebare pe care am primit-o de la mai multi dintre voi in ultima vreme.

Una peste alta, nu e bine sa te bucuri ca ai gasit o dobanda mica si crezi ca rata se va injumatatii. Informeaza-te inainte si vezi care sunt exact costurile refinantarii, care sunt conditiile de eligibilitate si ce se intampla daca ai intarzieri.

Related Posts

9 Comments

 1. D H
 2. J C
 3. G E
 4. U M
 5. J D
 6. S X
 7. A S
 8. R S
 9. L V

Add Comment