Credite pentru tineri si studenti. Banca sau IFN?

Obtinerea unui credit pentru tineri nu este deloc complicata! Exista solutii tipice oferite de banci sau credite garantate de stat.

Pentru accesarea unui imprumut pentru tineri 2023, trebuie sa detii venituri, ori sa existe persoane care sa-ti gireze creditul.

„Sunt student si nu am venituri si as vrea sa obtin un credit. Pot obtine un credit pentru studenti de la banci ori de la institutiile financiare nebancare? ” Cam asa suna una dintre cerintele voastre. Si sunt multe asemanatoare.

Adevarul este ca, spre deosebire de alte tari, unde tinerii au acces la mult mai multe produse financiare, in Romania acest lucru este abia la inceput.

E adevarat ca exista banci care acorda credite tinerilor, insa, obtinerea lor este conditionata de garantii ori giranti, nu de o rambursare ulterioara, dupa finalizarea studiilor.

Sunt cateva banci care ofera produse specifice tinerilor. Dupa cum si unele IFN-urile acorda credite pentru tineri si studenti.

Multi tineri, unii dintre ei studenti cu venituri mici ar fi interesati de obtinerea unei finantari pentru pornirea unei afaceri ori pentru continuarea studiilor.

Noutati 2023 – credite pentru tineri garantate de stat

In acest an tinerii vor avea acces la credite ieftine garantate de stat a carora dobanda va fi achitata de Ministerul Familiei.

Plafonul maxim de imprumut pentru 2023 este de 75.000 de lei, iar varsta maxima de accesare de 40 de ani.

Familiile aflate la inceput de drum pot sa acceseze programul Family Start, cu sume de pana la 150.000 de lei, de doua ori mai mult fata de anul anterior.

Programul Investeste in tine 2023 se adreseaza tinerilor cu varsta intre 16 si 26 de ani se acorda credite fara dobanda in cuantum de pana la 40.000 de lei.

Pentru persoanele intre 26 si 55 de ani se acorda sume de pana la 35.000 de lei, la care se poate adauga un plus de 20.000 de lei, daca solicitantul se angajeaza pe perioada derularii programului.

Celalalt program – Student Invest ofera credite de maxim 50.000 lei, cu garantie din partea statului de cel mult 80%. El este destinat studiilor, publicarii unor carti, studii de specialitate, plata cazare camin studentesc.

Creditele garantate de stat pentru nunta, nastere, masini de 7 locuri, laptopuri si alte cheltuieli eligibile sunt deja online – in sensul ca le puteti accesa.

Family Start

Acest program a aparut anul trecut si a oferit credite garantate de stat pentru acoperirea unor cheltuieli de nunta, spitalizare, gradinita, nastere, scoala ori cursuri.

Citeste si  Simplu Credit a ajuns in Militari!

Pentru 2023, programul Familty Start permite accesarea celor cu varsta peste 18 ani, care au o familie si care cumulat nu au salarii mai mari de 6.000 de lei. In cazul familiilor monoparentale, limita este de 7.500 lei.

Pentru a te inscrie in acest program trebuie sa complezi o declaratie ca nu ai mai luat u alt credit in acest porogran.

Banii se pot cheltui pentru acoperirea unor costuri legate de ceremonia de nunta, in limita a 20.000 de lei, plata cheltuielilor generate de nastere, costurile cu gradinita, scoala, etc.

Pentru programul Family Start, un credit de nevoi personale cu avantaje de la stat poate fi solicitat e la CEC Bank.

Creditul Student Invest – caracteristici

Programul Student Invest se areseaza tinerilor cu varsta intre 18 ani si 40 de ani neimpliniti.

Creditul Student Invest este garantat de stat in proportie de 80% si vine cu o dobanda formata din IRCC la care se adauga o marja de 5,5%.

Pe langa acest cost mai intervine comisionul de analzia al bancii de 0,2% si comisionul de gestiune garantie de 0,4% anual.

Creditul Student INvest se acorda pentru maxim 10 ani, in aceasta perioada fiind inclusa perioada de gratie.

Programul Student Invest are un plafon alocat de 250 milioane de lei.

Acordarea creditului student Invest este conditionata de existenta unui codebitor daca solicitantul nu este angajat.

Din acest imprumut pentru tineri se pot achita:

  • taxe de studii
  • varti, rechizite
  • publicare carti, reviste, articole
  • taxa participare la cursuri, conferinte
  • achizia de calculatoare, latop-uri, softuri
  • plata chirie, de maxim 300 euro pe luna
  • achitare loc camin studentesc
  • avans locuinta
  • decontarea cheltuielilor cu cresa, gradinita, after scool. etc
  • servicii dentare si alte interventii chirurgicale.

Oportunitati de imprumut de la banci si alte institutii

Creditul de studii Gaudeamus de la Banca Transilvania, ofera o limita maxima de accesare de 150.000 de euro, echivalent in lei. Se acorda pe 20 de ani cu ipoteca imobiliara.

Acest credit pentru studenti Gaudeamus este unul prin care se pot deconta cheltuieli de genul: taxe de inscriere in programul Work&Travel, taxe consulare, taxa SEVIS, costul biletului de avion, cheltueli de buzunar, etc.

Creditul Work & travel are un cuantum de pana la 3.500 de lei, pentru o perioada de 2 ani. De asemenea, daca doresti un imprumut pentru continuarea studiilor, Banca Transilvania iti ofera intre 20.000 si 150.000 de lei. Nu se solicita ipoteca, iar dobanda este variabila.

Citeste si  Tu stii care este diferenta dintre un girant si un garant?

BT Direct are si ea o oferta pentru tineri, este vorba de Primul Credit. Poti sa accesezi daca ai peste 21 de ani si venituri permanente. Suma ce poate fi imprumutata este de maxim 5000 de lei, iar perioada de accesare intre 6 si 24 de luni.

Creditul 10 de la BRD se adreseaza direct studentilor. Suma maxima ce poate fi imprumutata este de 3.000 de euro echivalent in lei, pe maxim 10 ani, cu dobanda fixa. Pentru accesarea unui credit pentru studenti de la BRD trebuie sa fii inscris la studii universitare, ori de master, doctorat ori aprofundate la o universitare acreditata din Romania.

Un alt credit pentru studenti este oferit tot de cei de la BRD – creditul pentru studii. Acesta ofera posibilitatea accesarii unor sume de pana la 130.000 de lei, fara garantii, pe perioade de pana la 10 ani.

De asemenea sunt disponibile si alte tipuri de produse pentru tineri in portofoliul bancilor. Asa cum este un credit pentru studenti CEC Bank, dezvoltat initial prin programul Investeste in tine.

FINS – parte din grupul EDUCATIVA

Exista si un serviciu de finantare in Romania ce ofera credite exclusiv pentru studentii ce vor sa-si faca studiile in strainatate.
FINS este un astfel de program care pune la dispozitia tinerilor un credit de studii de pana la 25.000 de euro pentru programe de licenta si masterat din Europa, din Marea Britanie si Elvetia.
FINS este un grup de ONG-uri care dezvolta deja de ceva vreme proiecte educationale si ofera tinerilor posibilitati de studiu la cele mai prestigioase universitati din afara.

credite studii

O astfel de finantare studii Romania nu este imposibil de accesat, desi la noi in tara inca nu exista o cultura a achitarii individuale a studiilor.

In alte tari, cu precadere in SUA, tinerii opteaza pentru creditele pentru studenti (student loan) pentru a-si finanta studiile, credite pe care le achita dupa finalizarea studiilor, atunci cand se angajeaza.

Solutii de creditare de la IFN pentru tineri

Pentru ca suntem intr-o perioada in care tinerii vor sa faca rost de bani rapid, cheltuielile fiind mari in aceasta perioada, a crescut foarte multe interesul pentru produsele financiare facile de la IFN.

Unul dintre putinele credite care se adreseaza tinerilor este Primul Credit de la BT Direct (divizia nebancara a Grupului Financiar Banca Transilvania).

Pentru Primul Credit de la BT ti se solicita sa ai maxim 27 de ani la sfarsitul perioade de creditare.

Citeste si  Care este varsta minima de la care poti solicita un credit?

Poti accesa acest credit daca ai minim 3 luni vechime la actualul loc de munca. Ti se solicita act de identitate si dovada de venit (fie acord de verificare AANF, fie adeverinta de venit in format tip).

Altfel, ca tanar poti solicita oricare dintre produsele oferite de IFN-uri, daca esti eligibil.

Care sunt conditiile de eligibilitate?

Imprumuturile online pentru tineri si studenti sunt limitate totusi ca varsta, majoritatea institutiilor financiare admitand la finantare pe cei cu varsta mai mare de 18 ani. Unele institutii pornesc de la 21 de ani cu eligibilitatea.

Unii studenti vor bani de vacanta, altii vor sa-si plateasca taxele de studii. Unii vor sa-si mareasca bugetul pentru mare ori munte. Fiecare cu nevoile si cu doleantele lui.

IFN-urile nu sunt restrictive cu tinerii si cu studentii. Totusi, accesul la creditele nebancare este interzis celor cu varsta mai mica de 18 ani. Venitul este iarasi un factor determinant in acordarea unui imprumut nebancar.

IFN-urile acorda credite in mod permisiv, dar solicita sa ai un venit care sa-ti permita sa rambursezi la timp sumele de bani imprumutate. Credite fara venit nu exista nici macar la IFN.

Bine, ca tanar, poti sa beneficiezi de sprijinul parintilor care sa-ti garanteze creditul dorit.

Care sunt solutiile oferite tinerilor?

De cand s-a limitat gradul de indatorare, chiar si institutiile nebancare sunt mai atente la verificarea veniturilor. Am vazut multi oameni plangandu-se ca, desi sunt buni platnici si au un scor pozitiv in BC, nu sunt admisi la creditare nici la IFN-uri din cauza venitului mic.

Ca student, daca muncesti part timpe si obtii un venit cat de mic, ai posibilitatea sa te imprumuti la IFN. Sunt unele societati care accepta si venituri mici. Spre exemplu cei de la Provident acorda credite si celor cu venituri lunare de 300 de lei. Fireste, imprumutul pe care il vei obtine este proportional cu venitul tau, astfel incat sa se incadreze in gradul de indatorare admis.

Tinerii cauta tot felul de oportunitati de creditare, de la creditele fara dobanda la cele fara loc de munca. Cu siguranta se lovesc toti de gradul de indatorare, atata timp cat nu sunt oferte dedicate tinerilor, care vin cu niste avantaje de la inceput.

Chiar si Institutiile Financiare Nebancare acorda credite in anumite conditii. Nu poate oricine, oricand, sa acceseze, fara venit, fara loc de munca, fara vreo dovada ca are potential de rambursare a sumelor imprumutate.

Related Posts

Add Comment