You are here: Home Info IFN Scade gradul de indatorare la creditele nebancare?

Scade gradul de indatorare la creditele nebancare?

Se pare ca in viitorul apropiat, se va limita accesul romanilor inclusiv in privinta creditelor de consum de la IFN

Se anunta o scadere a gradului de indatorare, atat pentru creditele imobiliare, cat si pentru cele de consum. Cu siguranta si imprumuturile de la IFN vor cadea sub aceasta incidenta.

Deja BNR si-a anuntat intr-un fel intentia de a plafona maximele de indatorare pentru romanii doritori de credite, in special a celor imobiliare.

Plafoanele vor fi mai reduse decat in prezent, in mod deosebit pentru categoria creditelor de consum. Se doreste o stagnare a consumului care genereaza la randu-i o crestere economica fara temei (nesustenabila).

In ceea ce priveste IFN-urile si acestea sunt vizate de aceasta plafonare a gradului de indatorare. Anul trecut, a fost un boom al creditelor nebancare, acestea avand o crestere mare. Inceputul lui 2018 a adus insa o temperare a acordarii de credite nebancare, acestea fiind in scadere fara de anul precedent.

Exista ingrijorari si cu privire la dobanzile variabile pentru creditele de consum si cele imobiliare.

ROBOR a dus la o crestere a ratei dobanzii de peste 80%, timp in care salariile romanilor au crescut in medie cu 15%.

Aceasta limitare a gradului de indatorare a populatiei pentru creditele bancare si nebancare ar fi prima impusa de BNR de dupa intrarea Romaniei in UE.

Astfel, pentru creditele ipotecare, gradul de indatorare va fi de 45%, iar pentru cele de consum, gradul de indatorare nu va urca mai mult de 30%.

De asemenea, este important de remarca si faptul ca bancile si IFN-urile sunt obligate sa informeze clientii cu privire la impactul pe care l-ar avea o viitorare depreciere a leului in raport cu moneda in care s-a contractat creditul (pentru diferite grade de depreciere, trebuie sa se informeze clientii care ar fi impactul).

Citeste si  IFN-uri care ofera credite fara acorduri

Aceasta reducere a gradului de indatorare a fost recomandata si de catre reprezentantii FMI la ultima evaluare.

Mai exact care ar fi limitarile pentru creditele imobiliare si pentru cele de consum in privinta gradului de indatorare?
– pentru creditele imobiliare cu dobanda variabila, gradul de indatorare de maxim 40%
– pentru creditele imobiliare cu dobanda fixa, gradul de indatorare de maxim 50%
– pentru creditele de consum in lei cu dobanda fixa, de maxim 30%
– pentru creditele de consum in lei cu dobanda variabila de maxim 25%
– pentru primul credit de achizitie a unei locuinte cu dobanda fixa, gradul de indatorare de maxim 55%
– pentru primul credit de achizitie a unei locuinte cu dobanda variabila, gradul de indatorare este de maxim 45%.

De aceste masuri trebuie sa tina seama atat bancile cat si IFN-urile. Asadar, toate creditele bancare si nebancare vor cadea sub incidenta acestui regulament impus de BNR.

Plecand de la intrebarea noastra initiala, daca va scadea gradul de indatorare pentru creditele nebancare, raspund se intelege deja.

In prezent gradul de indatorare la IFN-uri putea urca si pana la 80%. Asdar, va f un impact urias pe piata creditelor nebancare aceastamasura a bancii nationale.

Comments are closed.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies