Ce ar fi bine sa stii inainte de a contracta credite rapide? Ce trebuie si ce nu trebuie sa faci intr-o astfel de situatie. Fii cu bagare de seama la costuri.
Sunt multe capcanele imprumuturilor rapide si este bine sa le cunoasteti pentru a fi protejat. Va limitati astfel posibilitatile de a ajunge sa va indatorati excesiv, in loc sa va redresati financiar.
Nu suntem un popor cu o educatie financiara bine pusa la punct. Nu avem nici din scoala si din familie deprinderi financiare sanatoase, de economisire, de cumpatare. Cei ce vor sa se puna la punct cu unele informatii sunt nevoiti sa invete singuri, ori sa se adapteze situatiilor, cand ele apar la un moment dat in viata.
Sunt multe exemple de persoane care nu stiu cu se mananca un contract de credit pana nu ajung in fata unuia. Si atunci, ori se apuca serios se studiu pentru a intelege despre ce e vorba, ori semneaza ‘ca primarul’, trenzindu-se peste cativa ani ca a luat o decizie gresita, in dezavantajul sau.
Am vazut foarte multe opinii in online care exprima exact astfel de cazuri de persoane care, semnand la un moment dat un contract de credit, au avut supriza ca peste un timp, sa realizeze ca au gresit, ca nu stiau efectiv care sunt consecintele acelui contract.
Ce ar trebui sa stii despre imprumuturile rapide?
Cele mai multe necazuri apar in segmentul imprumuturilor rapide, unde sunt printre cele mai multe persoane cu educatie financiara firava.
Aici cele mai grave probleme sunt generate de faptul ca oamenii nu stiu care sunt consecintele in caz de nerambursare la timp a creditului accesat. Se imprumuta, se indatoreaza excesiv, sunt raportati la BC si ajung astfel restantieri.
Din acest motiv este o asa de mare cerere de credite pentru rau platnici in online.
Noi, incercam pe cat posibil, sa va informam si sa va indemnam sa va puneti la punct cu astfel de informatii, inainte de a lua hotararea de a contracta un imprumut.
Este bine sa te protejezi inainte, pentru a nu suferi ulterior.
Ca sa te protejezi de imprumuturile rapide, trebuie sa cunosti in amanunt contractul de credit cu toate chichitele lui. In special trebuie sa fii la curent cu consecintele in caz de neplata si cu valoarea penalizarilor.
Orice persoana care si-a planificat sa acceseze un credit, trebuie sa-si calculeze bine pasii inainte de a trece la actiune.
Banii se imprumuta usor, dar se ramburseaza greu.
Poti sa te imprumuti o suma de bani pentru a depasi o perioada dificila din punct de vedere financiar, si sa ajungi sa te indatorezi excesiv, pentru ca nu ai rambursat la timp banii imprumutati.
Ce urmari sunt daca nu rambursezi la timp un imprumut?
Consecintele de neplata ale imprumuturilor rapide sunt menite sa echilibreze riscurile pe care societatile financiare si le asuma atunci cand imprumuta persoane cu eligibilitate precara.
Cu alte cuvinte, un creditor acorda bani si persoanelor care indeplinesc cu greu conditiile de accesare, dar se asigura ca nu ies in pierdere in cazul in care acea persoana nu ramburseaza la timp, in acord cu contractul de credit.
Sunt multi restantieri in Romania, iar in topul restantelor regasim Bucurestiul si jud Ilfov, zone ce reprezinta aproape o treime din valoarea restantelor la nivel national.
La nivelul lunii ianuarie 2022 (conform buletinului lunar informativ BNR pe luna ianuarie 2022) numarul de restante raportat de BC este de 703 087, iar numarul de persoane restante 484 815. Suma totala datorata de aceste persoane fiind de 6135,8 milioane lei.
Dintre restantierii inregistrati de statisticile oficiale, un procent destul de mic sunt inscrisi in Biroul de Credit pe imprumuturi nebancare. Restul provin din randul clientilor banilor.
Care produse ai risc mai mare de nerambursare?
In general, riscul de nerambursare este mai mare pentru imprumuturile rapide acordate pe termen scurt decat pentru cele bancare.
Asta si pentru ca, din totalul creditelor nebancare, o mica parte este reprezentanta de microcredite, chiar daca acestea au o vizibilitate mare in piata.
Inainte a de apela la un credit, indiferent de tipul societatii la care apelezi (bancar ori nebancar), asigura-te ca ai potentialul financiar de a rambursa la timp acel imprumut. Trebuie sa iei in calcul si situatia in care ti se modifica brusc veniturile, pentru a nu fi suprins de astfel de situatii probabile.
Pentru a fi protejat, treubie sa alegi oferta cea mai avantajoasa pentru tine. Acest deziderat este indeplinit intai printr-o comparare atenta a ofertelor pentru care te califici.
Comparand ofertele pentru ale caror conditii esti declarat eligibil, poti sa alegi in avantajul tau dobanda cea mai mica si consecintele cele mai putin aspre in caz de nerambursare la timp.
Lucruri utile de care trebuie sa tii contact in accesezi un credit
Nu trebuie sa te imprumuti peste puterea ta de rambursare. Daca ai o urgenta si vrei sa faci rost de o anumita sume de bani, ia in calcul si situatia ta financiara viitoare, pentru a imprumutul trebuie rambursat, iar daca ai luat mai multi bani decat iti permite venitul lunar sa rambursezi, cu siguranta vei avea probleme.
Sunt multe IFN-uri si banci in piata la care poti apela. Proabil ca nu te califici la toate, dar este bine sa optezi pentru cele care iti ofera cele mai multe avantaje.
Dupa ce ai ales oferta avantajoasa pentru tine, este bine sa rambursezi la timp imprumutul.
In caz de nerambursare, vei plati penalizari. In cazul imprumuturilor rapide, aceste penalizari pot fi foarte mare, de aceea trebuie sa fii foarte atent cu rambursarile si in cazul in care ajungi in imposibilitate de plata, trebuie sa anunti inainte institutia financiara, pentru a gasi impreuna solutii.
Nu astepta sa inceapa sa curga penalizarile si abia apoi sa incepi sa te plangi.
Un client model ia in calcul toate aspectele legate de un credit. Este important sa fii informat, iar daca nu detii toate informatiile, nu pregeta sa te documentezi. Pierzi timp, dar nu pierzi bani!
Datornicii din CRC si din BC
Din 2018 pana la 2022 numarul restantierilor a scazut sub 500.000 (484.815 in ianuarie 2022), fapt ce sugereaza ca romanii se imprumuta mai echilibrat si invata din mers. Aici intra atat cei inscrisi in Biroul de Credit cu istoric negativ cat si cei inscrisi in Centrala Riscului de Credit (CRC – cu datorii mai mari de 20.000 lei).
In CRC, la nivelul lui ianuarie 2022 era un numar de 199.966 debitori persoane fizice si juridice cu restante,. (conform statisticilor BNR).
Ca sa nu cazi in campana datornicilor, este bine sa anunti creditorul in cazul in care nu poti rambursa la timp. Poti sa eviti astfel inceperea curgerii penalizarilor, ajungand la un eventual consens, o restructurare a creditului ori o reesalonare a lui.
In caz de neplata, institutiile financiare te raporteaza catre Biroul de Credit si catre Centrala Riscului de Credit.
Care sunt consecintele acestor raportari?
- vei avea un istoric negativ de creditare
- nu vei mai putea imprumuta sume mari de bani, avand acces doar la cateva IFN-uri care acorda credite fara consultarea Biroului de Credit
- ti se va interzice accesul la creditele bancare
- vei ramane inscrisi in BC timp de patru ani, din momentul in care ti-ai achitat datoria, suportand consecintele amintite mai sus
- creditorul poate recurge la executare silita si la vanzarea creantelor catre firme de recuperare.
Daca sunteti si voi in situatia de a va imprumuta, fiti precauti si informati-va inainte de a semna contractul de credit. Daca nu intelegeti, intrebati!
Noi promitem sa va tinem la curent cu tot ce apare nou in piata, in privinta conditiilor de creditare. Oricum, daca aveti rabdare sa ne cititi, veti gasi aici informatii utile, care cu siguranta va vor fi de ajutor.