Piata imprumuturilor acordate lejer

Last update: ianuarie 3, 2021

Cum stau lucrurile in privinta eligibilitatii clientilor ce vor imprumuturi rapide fara acte?

Care sunt adevarurile din spatele dorintelor clientilor de a obtine imprumuturi rapide fara acte?

Lucrurile sunt simple, exista niste dispozitii privind creditarea persoanelor fizice, dispozitii ce se regasesc in regulamentele din legislatia financiar-bancara, care stabilesc foarte clar de altfel limitele in care se poate discuta de astfel de produse.

In primul rand, societatile financiare au obligatia de a avea reglementari proprii, aprobate in prealabil de anumite organe staturare.

Astfel, toate institutiile financiare trebuie sa informeze clientii cu privire la riscurile asociate creditarii, in special cu privire la riscul valutar, daca e cazul.

O alta informatie importanta pe care societatile fianciare, banci ori IFN-uri, trebuie sa o puna la dispozitia clientilor este riscul la care se expun, in cazul in anumite cazuri: in cauzul deprecierii unei monede, in cazul nerambursarii la timp a unei rate fapt ce conduce la o acumulare a penalitatilor, etc.

In privinta reglementarilor proprii pe care trebuie sa le aiba fiecare institutie financiara in parte, acestea trebuie sa stabileasca printre altele:

– modalitarile de organizare a creditarii pe tipuri garantii, iar unde e cazul trebuie sa fie stabilita clar valoarea maxima a finantarii in raport cu valoarea garantiei;
– descrierea pe larg a categoriilor de clienti eligibili;
– categorisirea clientilor pe clase de risc de nerambursare;
– categoriile mari de vneituri declarate ca eligibile, pentru a se putea determina foarte clar NIVELUL GRADULUI DE INDATORARE, grad ce trebuie sa contina neaparat cheltuielile de subzistenta si celelalte obligatii de plata, altele decat cele aferente creditului;
– nivelul maxim de indatorare, inclusiv categorisirea si fundamentarea acestuia in functie de utilizarea creditului (fie ca e vorba de credit ipotecar, de consum, etc);
– important de retinut ca pentru gradul de indatorare la creditele de consum, nivelurile maxime admisibile sunt de: 35,5% EUR, 52,6% CHF, 40,9% USD, pentru rata dobanzii se considera un procent de 0,6 punct eprocentuale pentru orice tip de moneda, iar pentru socul pe venituri se condidera: 6% pentru veniturile de natura salariala, etc;
– gradul de indatorare se detemrina in urma scaderii cheltuielilor de subzistenta si a altor obligatii financiare, iar aici este important de subliniat ca nivelul veniturilor nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile obtinute in anul anterior. Astfel, societatile financiare trebuie sa stabileasca nivelul veniturilor din anul anterior;
– institutiile financiare trebuie sa verificie inclusiv caracterul de continuite al veniturilor clientilor;
– creditele de consum se acorda pe perioade de maxim 5 ani;
– nivelul maxim al gradului de indatorare total este limitat la 35%, iar cel pentru creditele denominate in valuta sau indexate la cursului unei valute, alta decat cea in care dbitorul obtine veniturile, nu trebuie sa depaseasca 10%.

Citeste si  Mobilo Credit ofera imprumuturi in 30 minute

Ceea ce ati citit mai sus reprezinta dispozitii din regulamentul BNR 17 din 12.dec.2012.

Asadar, de abia acum putem discuta despre imprumuturi rapide fara acte. Ce putem vorbi? Mai nimic, sper ca v-ati raspuns singuri la foarte multe intrebari, citind cele scrise mai sus.

Asadar, nimeni n-o sa va acorde credite fara acte, fara acte doveditoare ale veniturilor, pentru ca gradul de indatorare trebuie verificat conform acestor dispozitii din regulamentele BNR.

Intre timp, verificarea veniturilor clientilor de la banci se face prin intermediul celor de la ANAF. Si multe dintre IFN-uri au trecut la aceasta metoda de inspectare a veniturilor.

Doar IFN-urile care acorda microcredite solicita extrasul de cont pentru verificarea veniturilor, in speta a gradului de indatorare (limita de la 1 ianuarie 2019).

(Visited 13 times, 1 visits today)

Related Posts

Add Comment