Indeplinesti conditiile necesare pentru a accesa un credit?

Last update: ianuarie 3, 2021

Vrei bani, dar stii ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a apela la un imprumut?

Bun, ne gasim intr-o situatie financiara dificila si dorim sa imprumut niste bani? Cum procedam? Cum stim daca indeplinim sau nu conditiile solicitate de societatile financiare? La cine apelam? Cat costa? Cat dureaza?

Pentru ca, in piata financiara din Romania opereaza mai multe timpuri de societati, cred ca trebuie sa pornim de la acest aspect. Anume, sa vedem la ce fel de societati financiare putem apela pentru un credit, si ce le diferentiaza pe fiecare din ele:

Tipuri de societati la care putem apela

1. Putem apela la banci

– aici conditiile de imprumut sunt mai drastice, insa, dobanda este mai mica. Pe langa aceste aspecte, mai este unul destul de important, anume, densitatea acestor institutii financiare. Deci, avem de unde alege, daca optam pentru un credit bancar. Ei, si daca ne-am hotarat, cum stim la ce banca sa mergem? Si aici lucrurile sunt complicate, de regula, este bine sa alegeti o banca pe care o cunoasteti, eventual prin care va incasati veniturile, pentru ca acest aspect duce de regula la o diminuare a dobanzii si la alte facilitati ce vin odata cu un imprumut. Insa, nu trebuie neaparat sa luati in considerare acest criteriu, puteti sa va informati, sa adunati mai multe oferte si sa mergeti pe cea mai convenabila din punctul dumneavoastra de vedere: conditii de eligibilitate, sume maxime, venituri minie, perioade de creditare, dobanzi, comisioane, alte costuri, etc.

2. Putem apela la societatile nebancare

adica la IFN-uri – si aici variantele sunt multiple, iar ca sa stati linistiti, trebuie sa stiti ca aceste societati functioneaza urmarite de catre BNR. Practic, o societate nebancara pentru a putea sa acorde imprumuturi, trebuie sa fie inscrise in registrul BNR si sa i se aloce un numar. Pe platformele online ale IFN-urilor veti gasi acele numere de inregistrare in registrul BNR. Asadar, si IFN-urile sunt sigure si legale si autorizate de BNR, deci, nu va faceti astfel de griji. Pe langa aceste aspecte, conditiile de eligibilitate practicate de IFN-uri sunt mult mai permisive decat cele ale bancilor. Acest avantaj are si un dezavantaj, anume cel legat de costuri. De regula, cu cat conditiile de eligibilitate sunt mai lejere, cu atat si costurile sunt mai mari. Asadar, cand o sa vedeti in oferte denumiri de genul „credite rapide doar cu buletinul”, veti sti ca dobanzile sunt ridicate. Acest fapt nu este un lucru nelalocul lui, pentru ca, riscurile asumate de aceste societati cand acorda astfeld e credite, trebuiesc cumva acoperite din dobanzi. Ca sa intelegeti, dobanzile mari acopera unele acordari de credite mai putin inspirate, ca sa le spunem asa.

Citeste si  Un Happy Credit te-ar face fericit?

3. Casele de Amanet

– functioneaza si ele (mai nou) tot cu statutul de IFN-uri, deci acorda si ele „imprumuturi nebancare”, insa, cu garantii. Practic, daca detii un bun de valoare, poti sa-l amanetezi, adica sa-l lasi un timp la Casa de Amanet si vei primi in schimb un procent din valoarea lui – asa-numitul imprumut. Daca rambursezi la timp acel imprumut impreuna cu celelalte oblogatii de plata, primesti inapoi bunul lasat drept graj. Daca nu rambursezi imprumutul, vei pierde cel mai probabil bunul amanetat.

4. Putem apela la C.A.R.

– adica la Casele de Ajutor Reciproc – evident trebuie sa fim inscrisi la membrii intr-o astfel de institutie pentru a putea apela la un astfel de imprumut. De regula, ca sa apelezi la C.A.R. trebuie sa ai calitatea de membru, sa fi platit cotizatia la zi si sa te incadrezi in conditiile solicitate de aceste societati.

Indiferent de societatea financiara la care alegi sa soliciti un credit, trebuie sa sti ca ai niste limite de accesare:

gradul de indatorare este un aspect luat in considerare de aproape toate societatile financiare – cu exceptia caselor de amanet care se bazeaza doar pe valoarea bunului amanetat. De regula gradul de indatorare admis de banci este intre 30% si 60%. Gradul de indatorare reprezinta procentul din venitul tau alocat pentru plata ratelor creditelor aflate in derulare si/ori viitoare.

istoricul tau ca si client – este verificat prin intermediul Biroului de Credit (BC) sau a Centralei Riscurilor Bancare (CRB). Aceste doua institutii furnizeaza date despre restante la alte credite mai vechi in ceea ce te priveste. In functie de istoricul tau vis-a-vis de alte credite, societatile financiare, banci ori IFN-uri, iti acorda sau nu imprumuturi.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Related Posts

Add Comment