Last update: ianuarie 30, 2023
Indeplinesti conditiile pentru accesarea unui imprumut? La ce societate apelezi? Stii care sunt cele oficiale inregistrate la BNR?
Ce facem cand ne gasim intr-o situatie financiara dificila si dorim sa imprumut niste bani? Cum procedam? Cum stim daca indeplinim sau nu conditiile solicitate de societatile financiare? La cine apelam? Cat costa? Cat dureaza?
Pentru ca, in piata financiara din Romania opereaza mai multe timpuri de societati, cred ca trebuie sa pornim de la acest aspect. Anume, sa vedem la ce fel de societati financiare putem apela pentru un credit, si ce le diferentiaza pe fiecare din ele:
Tipuri de societati la care putem apela
1. Putem apela la banci
Banci au cele mai complicate conditii de imprumut din piata dar si dobanda cea mai mica.
Plus de asta, bancile ofera si o incredere mai mare cetateanului de rand, datorita acestei rigori cu care ne-au obisnuit.
Pe langa aceste aspecte, mai este unul destul de important, anume, densitatea acestor institutii financiare.
Sunt destul banci in piata la care putem apela pentru un imprumut, majoritatea avand agentii in localitatile mari din tara.
In orasele mari, bancile au chiar mai multe agentii, deci exista o acoperire buna in teritoriu, astfel ca oamenii au acces usor la serviciile oferite.
Deci, avem de unde alege, daca optam pentru un credit bancar. Ei, si daca ne-am hotarat, cum stim la ce banca sa mergem?
Si aici lucrurile sunt complicate, de regula, este bine sa alegeti o banca pe care o cunoasteti, eventual prin care va incasati veniturile, pentru ca acest aspect duce de regula la o diminuare a dobanzii si la alte facilitati ce vin odata cu un imprumut.
Insa, nu trebuie neaparat sa luati in considerare acest criteriu, puteti sa va informati, sa adunati mai multe oferte si sa mergeti pe cea mai convenabila din punctul dumneavoastra de vedere: conditii de eligibilitate, sume maxime, venituri minie, perioade de creditare, dobanzi, comisioane, alte costuri, etc.
In registrul institutiilor de credit BNR se inregistrau in mai 2023 urmatoarele societati
BANCA ROMANA DE CREDITE SI INVESTITII SA
BRD – Groupe Societe Generale S.A.
BANCA COMERCIALA ROMANA S.A.
RAIFFEISEN BANK SA
UNICREDIT BANK S.A.
Banca de Export Import a Romaniei (EXIMBANK) SA
BANCA ROMANEASCĂ S.A.
CREDIT EUROPE BANK (ROMANIA) S.A.
BANCA TRANSILVANIA S.A.
ALPHA BANK ROMANIA SA
FIRST BANK S.A.
OTP BANK ROMANIA S.A.
BANCA COMERCIALA INTESA SANPAOLO ROMANIA SA
CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA S.A.
LIBRA INTERNET BANK S.A.
IDEA BANK S.A.
VISTA BANK (ROMANIA) S.A.
PATRIA BANK S.A.
CEC BANK S.A.
ProCredit Bank S.A.
PORSCHE BANK ROMANIA SA
GARANTI BANK S.A.
TECHVENTURES BANK S.A.
In afara de acestea (23 banci), mai sunt si sucursalele unor banci straine ce activeaza pe teritoriul Romaniei.
2. Putem apela la societatile nebancare
adica la IFN-uri – si aici variantele sunt multiple, iar ca sa stati linistiti, trebuie sa stiti ca aceste societati functioneaza urmarite de catre BNR.
Practic, o societate nebancara pentru a putea sa acorde imprumuturi, trebuie sa fie inscrise in registrul BNR si sa i se aloce un numar. Pe platformele online ale IFN-urilor veti gasi acele numere de inregistrare in registrul BNR.
Asadar, si IFN-urile sunt sigure si legale si autorizate de BNR, deci, nu va faceti astfel de griji. Pe langa aceste aspecte, conditiile de eligibilitate practicate de IFN-uri sunt mult mai permisive decat cele ale bancilor. Acest avantaj are si un dezavantaj, anume cel legat de costuri.
De regula, cu cat conditiile de eligibilitate sunt mai lejere, cu atat si costurile sunt mai mari. Asadar, cand o sa vedeti in oferte denumiri de genul „credite rapide doar cu buletinul”, veti sti ca dobanzile sunt ridicate.
Acest fapt nu este un lucru nelalocul lui, pentru ca, riscurile asumate de aceste societati cand acorda astfeld e credite, trebuiesc cumva acoperite din dobanzi. Ca sa intelegeti, dobanzile mari acopera unele acordari de credite mai putin inspirate, ca sa le spunem asa.
La BNR se inregistrau la nivelul lui iunie 2023 166 institutii specializate pe activitati multiple de creditare.
An de an apar noi societati, dispar altele, fie prin retragere de pe piata, fie prin radiere din cauza un probleme identificate in timp de monitor.
Noi va tinem la curent cu IFN-urile noi aparute in timp la BNR.
Cele mai cunoscute IFN-uri din piata:
- BRD Finance
- Provident
- UniCredit Consumer Financing
- Credius
- Fast Finance
- Easy Credit
- Hora Credit
- Ocean Credit
- CreditFix
- Viva Credit
- Patria Credit
3. Casele de Amanet
– functioneaza si ele (mai nou) tot cu statutul de IFN-uri, deci acorda si ele „imprumuturi nebancare”, insa, cu garantii. Practic, daca detii un bun de valoare, poti sa-l amanetezi, adica sa-l lasi un timp la Casa de Amanet si vei primi in schimb un procent din valoarea lui – asa-numitul imprumut. Daca rambursezi la timp acel imprumut impreuna cu celelalte oblogatii de plata, primesti inapoi bunul lasat drept graj. Daca nu rambursezi imprumutul, vei pierde cel mai probabil bunul amanetat.
In ianuarie 2023, in registrul Caselor de Amanet Active de la BNR erau inscrise 3390 de societati.
4. Putem apela la C.A.R.
– adica la Casele de Ajutor Reciproc – evident trebuie sa fim inscrisi la membrii intr-o astfel de institutie pentru a putea apela la un astfel de imprumut. De regula, ca sa apelezi la C.A.R. trebuie sa ai calitatea de membru, sa fi platit cotizatia la zi si sa te incadrezi in conditiile solicitate de aceste societati.
Indiferent de societatea financiara la care alegi sa soliciti un credit, trebuie sa sti ca ai niste limite de accesare:
– gradul de indatorare este un aspect luat in considerare de aproape toate societatile financiare – cu exceptia caselor de amanet care se bazeaza doar pe valoarea bunului amanetat. De regula gradul de indatorare admis de banci este intre 30% si 60%. Gradul de indatorare reprezinta procentul din venitul tau alocat pentru plata ratelor creditelor aflate in derulare si/ori viitoare.
– istoricul tau ca si client – este verificat prin intermediul Biroului de Credit (BC) sau a Centralei Riscurilor Bancare (CRB). Aceste doua institutii furnizeaza date despre restante la alte credite mai vechi in ceea ce te priveste. In functie de istoricul tau vis-a-vis de alte credite, societatile financiare, banci ori IFN-uri, iti acorda sau nu imprumuturi.
In afara de aceste limite de accesare, exista si alte conditii de eligibilitate pe care bancile si celelalte societati financiare le solicita la accesare.
Conditiile de eligibilitate solicitate pentru acordarea unui imprumut
La conturarea eligibilitatii unui client, institutiile financiare iau in calcul o serie de parametri.
Determinarea eligibilitatii unui client se realizeaza de obicei dupa formule specifice fiecarei banci in parte.
In fapt, exista programe speciale in care operatorii de la ghiseu introduc informatiile date de client si in final se obtine un scoring de client care conduce la aprobarea ori refuzarea imprumutului, de la caz la caz.
Principalii parametri solicitati pentru determinarea eligibilitatii:
- istoricul din BC
- veniturile
- vechimea in munca
- tipul de contract de munca
- alte credite aflate in derulare si cuantumul acestora
- gradul de indatorare
- numarul membrilor de famile