Perioada de rambursare a unui credit determina marimea ratei si implicit costul total. Iata ce ar trebui sa stim inainte de a selecta perioada de rambursare.
Creditele au perioade diferite de rambursare, in functie de natura lor: creditele de consum au perioada maxima de rambursare de 5 ani, iar creditele ipotecar de maxim 30 de ani.
Cum se determina perioada de rambursare a unui credit?
Sunt mai multi factori care pot determina perioada de rambursare, inainte de a te hotari tu pe ce perioada doresti sa accesezi imprumutul.
Spre exemplu, perioada maxima de rambursare se stabileste in functie de varsta ta la finalul contractului de credit. Practic, varsta ta nu poate depasi varsta pensionarii in interiorul perioadei de creditare.
In aceasta idee, e bine de stiut ca toate conditiile de eligibilitate stabilite la inceputul creditarii sunt valabile pe tot parcursul contractului de imprumut.
Daca o banca a stabilit ca limita de varsta 65 de ani, o sa-ti acorde creditul pe perioada de timp ramasa pana la aceasta varsta, in limita maximului de contractare.
Daca tu, de exemplu, mai ai 3 ani pana la pensie si vrei sa accesezi un credit de nevoi personale, vei fi imprumutat pe cel mult 3 ani.
La fel se intampla si cu creditele ipotecare. Daca mai ai 20 de ani pana la pensie, nu vei primi un credit ipotecar pentru 30 de ani.
Altminteri spus, ingradirea de varsta apare inca de la inceputul accesarii, inainte de a semna contractul de credit.
In cazul creditelor de nevoi exista sansa de a te imprumuta si din postura de pensionari. Sunt destul institutii financiare care acorda credite pentru pensionari.
Cum alegi tu perioada de rambursare maxima?
In situatia in care nu esti in apropierea limitei de pensionare, te poti gasi in situatia de a alege perioada dorita de rambursare.
Si atunci, este important sa stii la ce interval de timp sa te opresti.
E adevarat ca, cu cat scapi mai repede de un credit, cu atat mai bine. Si totusi, o perioada mai mare de creditare inseamna rate mai mici.
Costul total al imprumutului este totusi mai mare cu cat durata de rambursare este mai crescuta. De ce? Pentru ca achitam dobanda de mai multe ori.
Spre exemplu, daca accesam un imprumut de 20.000 de lei pentru 5 ani cu un DAE de 16.02%, vom plati un cost total de cca. 16.200 lei dobanda. Daca acelasi credit l-am contracta pentru 3 ani, dobanda pe care o platim se limiteaza la un total de aproximativ 9720 lei.
Din acest motiv este important sa analizam cu atentie perioadele de rambursare atunci cand accesam un credit. Este adevarat ca perioada de rambursare poate suferi modificari in timp (prlungire ori rambursare anticipata), dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim responsabili inainte de a lua un credit.
De aceea este bine sa stii din start, dupa cat timp de la accesare poti refinanta un credit ori in ce conditii poti sa faci rambursarea anticipata.
Tineti cont totusi ca un comision de rambursare anticipata va poate costa destul de mult, daca vreti sa scapati la un moment dat de imprumut.
Nu va bucurati prea tare cand vedeti ca putem accesa usor un imprumut. Asta e semn ca riscurile sunt acoperite in alte moduri, iar cel mai la indemana este cel al dobanzilor mari.
Care este perioada optima de rambursare a aunui credit?
Exista perioade optime de rambursare, va veti intreba? Pai, da, exista! Iat ca sa intelegeti importanta ei, sa va dau un exemplu din piata: daca un IFN care ofera credite in conditii ingaduitoare, iti da un credit destul de mare, dar iti spune ca minimul perioade de rambursare este 6 luni, ce faci?
Daca esti intr-o situatie disperata, s-ar putea sa nu mai conteze pentru tine. Si totusi, stii ce inseamna asta? Daca dobanda practicata de acel IFN este de ordinul 3000 – 4000%, in 6 luni, numai din dobanda si vei avea de platit o mica avere.
Presupunand ca ai vrea sa imprumuti 10.000 de lei si i-ai rambursa intr-o luna daca ai putea, dar nu poti pentru ca minimul perioadei de rambursare este de 6 luni. Ce costuri implica asta? Sa presupunem ca DAE-ul este de 3000%. Doar dobanda unei astfel de sume poate ajunge la aproximativ 12.500 de lei.
Si atunci, n-ar fi fost bine de la inceput sa stii in ce te bagi? Ar fi fost! Dar, cum ziceam anterior, cand urgenta este mare, nu prea iti mai este aminte de calcule si intelegeri.
Oricum, fiti cu bagare de seama si, in caz de urgenta, nu va imprumutati pentru perioade mari, cand DAE-ul este de ordinul a 3000% – 4000%.
Pe de alta parte, puteti gasi singuri intervalele optime de imprumut, folosind simulatoarele de credite de pe platformele institutiilor de credite.
Ajutati-va, de asemenea, de exemplele de calcul pe care fiecare banca si fiecare IFN vi le pun la dispozitie.