You are here: Home Info credite nebancare Credite nebancare fara surprize neplacute

Credite nebancare fara surprize neplacute

Ca in orice situatie, si cand accesezi credite nebancare este de doriti sa eviti surprizele neplacute.

Cum poti sa contractezi niste credite nebancare, si sa fi sigur ca n-o sa ai suprize neplacute pe parcursul derularii contractului? Cu siguranta, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa te informezi temeinic.

Eu pot intelege o urgenta atunci cand apare, caci vorba aia, cand ai mortul in casa, nu-ti mai vine sa stai pe internet 3 ore ca sa vezi daca acel credit mai are si alte costuri decat cele ce apar in reclama. Dar, nici nu trebuie sa te arunci cu capul in fata, si orice ar fi, zor nevoie, sa iei imprumutul fara sa stii in ce te bagi.

In fapt, toate aceste sugestii se indreapta catre un lucru mult mai important, de care tot auzim in ultima vreme, dar care, nu prea este luat in considerare de aproape nimeni, este vorba de educatia financiara. Sunt de parere ca fiecare roman trebuie sa stie notiuni minime de economie, despre finante, despre gestionarea veniturilor si cheltuielilor, despre credite, despre riscurile asociate creditarii, etc.

Atunci cand ai un minim de informatii financiare, atunci cand stii ce este acela un credit bancar, un credit nebancar, ce inseamna rata dobanzii, ce inseamna dobanza penalizatoare, cu siguranta traitul tau va fi lipsit de suprize neplacute.

Deci, principala optiune pentru fiecare ceatean este informarea. Pentru acest lucru nu este nevoie de studii de specialitate, nici de costuri. Ai nevoie de un pic de vointa si de ceva timp dedicat acestui lucru.

Poti sa citesti mai multe informatii despre credite nebancare intr-un alt articol de-al nostru Aici.

In primul rand, trebuie sa stii ce institutii financiare se gasesc in piata, sa stii sa le deosebesti. Apoi, trebuie sa inveti sa-ti gestionezi foarte bine cheltuielile si sa incerci un plan de economisire, astfel incat, situatiile neplacute sa ne te mai ia prin suprindere. Apoi, ar fi bine sa dezvolti usor-usor cunostintele despre dobanzi, riscuri, penalizari, garantii, etc. Va trebui sa inttelegi si ceea ce inseamna un produs financiar si care sunt caracteristicile claselor mari de creditare. Trebuie sa intelegi care sunt avantajele si dezavantajele creditelor nebancare, care sunt conditiile de creditare pe care le au bancile si IFN-urile, care sunt deosebirele dintre cele doua institutii si ce ofera fiecare din ele.

In al doilea rand, trebuie sa intelegi ca un credit te poate ajuta pe moment, insa, in timp, s-ar putea sa-ti dezechilibreze situatia financiara, de aceea este bine sa=ti cunosti potentialul financiar pe un termen mediu si lung. Suprizele pot aparea, firesc, insa, este bine sa le limitezi pe cat posibil. O sa-mi spuneti ca nu se stie niciodata ce-ti poate aduce ziua de maine, insa, eu nu va sugerez sa va transformati in medium, ci doar sa va informati corespunzator in privinta aspectelor pe care le puteti controla. Spre exmeplu, cel mai cunoscut caz de neinformare este cel legat de acordarea de credite nebancare garantate ipotecar. In acest caz, IFN-ul iti pune la dispozitie o suma substantiala de bani, iar tu garantezi pentru acesti bani cu casa. In caz de neplata, este posibil sa te trezesti pe drumuri. Cum este posibil? Pentru ca ai semnat un contract. Ca ar fi trebuit sa te informezi temeinic inainte de a o face? Da! Bineinteles ca ar fi trebuit s-o faci! Sau cazurile in care garantezi cu casa pentru imprumutul unui prieten in care ai mare incredere. Da, dar poate prietenul nu mai este de buna credinta asa cum il stiai, sau poate chiar are probleme. Ce faci? Iti sacrifici locuinta doar pentru ca habar n-aveai ce-ai semnat?

Deci, suprinzele neplacute in privinta creditelor nebancare apar de cele mai multe ori din neinformare, ori o informare defectoasa. Va sfatuiesc sa alocati pe cat posibil timpii necesari sa va informati, chiar daca nu sunteti (inca) in situatia de a apela la creditele nebancare.

Creditele nebancare nu sunt sperietori, sunt produse financiare legale, oferite de societatile numite in piata IFN, societati ce functioneaza cu acordul BNR. Da, da, BNR controleaza aceste societati si le solicita informatii despre activitatea de creditare. Practic, intreg procesul de creditare derulat de IFN este controlat de BNR.

Asadar, credite nebancare fara suprize neplacute puteti accesa oricand, cu conditia sa cunoasteti dinainte termenii in care o faceti. Indiferent de cat de grabiti sunteti, luati-va timpul necesar pentru a studia toate informatiile oferite de IFN-uri pe platformele online. IFN-urile sunt obligate ca pe platformele online sa afiseze toate detaliile creditarii. Deci, nu aveti grija ca cititi informatii deformate ori ca vedeti alte costuri decat cele reale.

Comments are closed.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies